De bästa destinationerna för fotbollsfans

Artikeln innehåller annonslänk

Under senare år så har fotbollsfokuserad turism blivit allt mer populärt. Denna artikel diskuterar detta turistfenomen och kikar på de bästa destinationerna för fotbollsfans som exempelvis Storbritannien och Spanien. Texten kommer specifikt kika på populära städer med starka fotbollstraditioner som London och Manchester i England samt Madrid och Barcelona i Spanien. Artikeln kommer diskutera fotbollskulturen samt andra attraktioner som man kan uppleva i dessa spännande destinationer.

Fenomenet fotbollsturism

Fotboll är kanske världens mest populära och utbredda sport som spelas i praktiskt taget hela världen. Precis som internationell musik har fotboll en magisk förmåga att förena människor från olika länder och kulturer. Många fotbollsintresserade svenskar följer regelbundet de stora europeiska fotbollsligorna i England, Spanien, Tyskland och Spanien med samma passion som de lokala befolkningarna. Det är i detta sammanhang som fenomenet fotbollsturism har vuxit sig allt starkare under senare år. Som namnet antyder så fokuserar fotbollsturism på resor som kombineras turistresor till ledande fotbollsnationer med fotbollsmatcher och detta har med tiden blivit en populär livsstil för många sportintresserade i Sverige och i andra länder. Nedan presenteras populära fotbollsdestinationer och vad dessa städer kan erbjuda vid sidan av spännande fotbollsupplevelser.

England

Storbritannien eller närmare bestämt England brukar kallas för fotbollens hemland och har gamla och stolta fotbollstraditioner. England har under årens gång producerat stora fotbollslegender som Gary Lineker, Eric Cantona och David Beckham. Den engelska Premier League ligan räknas bland de främsta fotbollsligorna i världen och följs av många svenska fans som entusiastiskt spelar på oddset när deras favoritlag spelar. Även om det finns många stolta fotbollsstäder i England så är det speciellt två engelska städer som dominerar: London och Manchester.

London

Englands stolta och imponerande nationalarena Wembley ligger i London. Det var på den gamla
Wembley arenan som England blev världsmästare i fotboll genom att slå dåvarande Västtyskland med 4-2 i VM-finalen 1966. London är också hemmabas för flera av de ledande Premier League fotbollsklubbarna som Tottenham, Arsenal, Chelsea, Fulham och West Ham United. Undersökningar visar att speciellt fotbollsklubben Arsenal har väldigt populär bland svenska fans. Vid sidan av stolta fotbollstraditioner så erbjuder Englands huvudstad ett enormt varierande och högklassigt utbud av kultur, shopping, konst, arkitektur, musik och kulinariska upplevelser. Det neonupplysta Piccadilly Circus, Big Ben, Trafalgar Square, Oxford Street, Madame Tussauds vaxkabinett, Tower of London och Buckingham Palace är bara några av Londons enastående och världsberömda sevärdheter. Sist men inte minst så har London ett stort antal pubar där fotbollskulturen är mycket stark.

Manchester

Manchester tillhör Europas ledande fotbollsstäder och är hemmabas för två av Englands ledande och rivaliserande fotbollsklubbar: Manchester United och Manchester City. Manchester United som spelar på den anrika Old Trafford arenan har lyckats vinna Premier League hela 20 gånger vilket är ett rekord men senaste gången var under säsongen 2012-2013. Rivalen Manchester City levde länge i Uniteds skugga men har vunnit Premier League sju gånger och är de regerande mästarna. Manchester erbjuder mycket mer än bara fotboll. Som svensk turist kan man bland annat uppleva ett utmärkt tekniskt museum, stadens vackra katedral och inte minst Manchesters intressanta fotbollsmuseum som hyllar stadens två storlag. Precis som London så finns det också många trevliga pubar i Manchester.

Spanien

Spanien är utan tvekan en av världens ledande fotbollstraditioner och har vunnit både VM och EM. Spanien är också en mycket populär resedestination för solhungrande svenskar som söker sig till Medelhavsregionen. Spanska storspelare som Sergio Ramos och Iker Casilias har fans i hela världen. Den spanska fotbollsligan La Liga tillhör bland de främsta i Europa. Det är dock speciellt två spanska städer som dominerar den spanska fotbollskulturen: Madrid och Barcelona.

Barcelona

För miljoner fotbollsfans i hela världen är staden Barcelona synonymt med storklubben FC
Barcelona som räknas bland de ledande fotbollsklubbarna i Europa. Klubben har vunnit den
spanska ligan 26 gånger och har också vunnit flera europeiska titlar som Champions League. Den argentinske superstjärnan Lionel Messi spelade under många år för Barcelona innan han nyligen skrev på ett kontrakt för den franska stjärnklubben PSG i Paris. Även utan Messi så finns det fortfarande starka fotbollstraditioner i Barcelona och lokalbefolkningen är stolta över sin klubb Barca som klubben brukar kallas i folkmun. Barcelona är samtidigt också en populär semesterdestination som erbjuder vackra stränder vid Medelhavet, unik arkitektur, spännande kultur, historia och ett utmärkt nöjesliv.

Madrid

Madrid är Spaniens andra ledande fotbollsstad och hemmabas för den världsberömda klubben
Real Madrid. Klubben har vunnit La Liga hela 34 gånger, senast under säsongen 2019/2020. Det existerar en stor rivalitet mellan Real Madrid och FC Barcelona. Klubben Atlético Madrid har länge existerat i skuggan av rivalen Real men är de regerande mästarna i den spanska ligan. Spaniens huvudstad Madrid är samtidigt också en populär turistdestination som erbjuder ett stort och rikt kultur- och nöjesliv. Bland de kända turistattraktionerna räknas bland andra det kungliga slottet, den eleganta shoppinggatan Gran Via och det världsberömda Prado Muséet.

Slutsats

Fotbollsturism är ett populärt fenomen som innebär att fotbollsfans reser till olika städer och kombinerar fotbollsmatcher med turism. England och Spanien tillhör de mest populära fotbollsdestinationerna med ledande fotbollsklubbar som Arsenal, Manchester United, Manchester City, FC Barcelona och Real Madrid.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.