Chansa inte under bilsemestern i sommar – så kör du tryggt dagen efter

I samarbete med AlcoSense

Vi är mitt i sommaren och med det passar många på att åka på bilsemester. Men med resorna kommer även en storkonsumtion av alkohol för många. Att köra bil dagen efter en kväll med lite mycket alkohol kan vara ett misstag man får betala ett högt pris för.

AlcoSense har gått igenom den senaste statistiken över rattfylleribrott som visar att runt en tredjedel av de som åker fast gör det på morgonen och förmiddagen dagen efter. Troligen för att de inte är medvetna om att de fortfarande har alkohol kvar i blodet.

– De flesta som kör onyktra på morgonen och under förmiddagen gör det förmodligen inte med avsikt. Sverige har en mycket låg promillegräns, vilket innebär att det kan vara lätt att fortfarande ha alkohol i kroppen på morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Du kanske inte känner till effekterna av alkoholen, men den kan fortfarande vara där. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästan omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen. Det enda sättet att undvika en potentiellt dödlig gissning är att använda en noggrann och pålitlig alkomätare säger Hunter Abbott, vd för AlcoSense Laboratories.

Hunter Abbot, vd för AlcoSense Laboratories

Vi vet nog alla att det är både olagligt och oetiskt att köra bil påverkad. Men alla har kanske inte koll på vilka direkta följder rattfylla kan innebära för både individ och samhälle.

Här listar AlcoSense Laboratories de faktiska kostnaderna att förlora körkortet vid rattfylleri.

Nytt körkort

Kostnaderna varierar från person till person. Man brukar säga att det oftast landar på mellan 15 000 – 20 000 kronor. Gör du bara de obligatoriska momenten, det vill säga vad det minimum kan kosta rör det sig om en summa på cirka 4000 kronor.

Utebliven inkomst

Domstolsbeslut kan ta tid, beroende på hur allvarligt brottet är varierar tiden det tar. Men man kan behöva räkna med att missa många timmar från jobbet vilket kan resultera i utebliven inkomst.

Rättshjälpsavgift

Timkostnaden för advokat som biträder vid brottmålet är 1725 kronor. Personer som tjänar mindre än 260 000 kronor per år beviljas rättshjälp vilket täcker 80 procent av kostnaderna. Den dömde måste betala tillbaka en del av detta, hur mycket beror på inkomsten.

Böter

Detta är nog det belopp som är den största för individen. En dagsbot räknas i stora drag vara en tusendel av årsinkomsten före skatt. Minsta bötesbeloppet är 750 kronor. Information från BRÅ visar att vanligaste dagsboten att få för rattfylleri ligger på mellan 35–44 dagsböter. Som för den som har en normalinkomst får en bot på minst 14 840 kronor och minst 18 656 kronor.

Man kan alltså konstatera att om man chansar och sätter sig i bilen dagen efter en trevlig kväll kan ge förödande och framför allt onödiga följder. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästintill omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen. Vilket gör att det kan skilja sig från gång till gång och person till person.

Alcosense
www.alcosense.se

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.