Guide till Stockholms bästa Kinamat

Traditionellt kinesiskt, moderna smakkombinationer eller fusion - idag finns det mycket att välja på. Här listar vi Stockholms bästa kinesiska restauranger.

Fyra små rätter i all ära, men du har inte levt förrän du ätit mer autentisk mat från Kina. Glöm biff med bambuskott och glutamat. Restaurangerna i vår lista bjuder istället på kinesiska klassiker som smakar lika autentiskt som om man vore i självaste Kina, och ibland kanske till och med bättre.

Södermalm

Ho’s
Adress: Hornsgatan 151

Sedan 1988 har Ho’s serverat kinesisk comfort food till utsvultna Söderkisar i Hornstull. Lite längre upp på Hornsgatan kan man även få i sig thaimat i systerrestaurangen med samma namn.

China
Adress: Ringvägen 110, Arbetargatan 33
China som funnits länge på Ringvägen har nyligen ynglat av sig och erbjuder nu även Sichuanmat i närheten av Fridhemsplan på Kungsholmen, till allas glädje. Ska du bara prova en rätt på menyn är det den frasiga gristarmen som gäller.

Fang Yuan Shi Wu
Adress: Södermannagatan 37
Habilt budgethak som serverar Stockholms kanske mest prisvärda dumplings. Bonuspoäng för synnerligen trevlig ägarinna som gör att man gärna kommer tillbaka.

Kungsholmen

Fair View House
Adress: Krukmakargatan 1
Restauranger som serverar kantonesisk mat kryllar det inte av direkt i Stockholm. Fair View House i närheten av Mariatorget är ett strålande undantag från den regeln. Ingen annanstans i Stockholm får man en lika välsmakande Ku Lo Yuk, det vill säga fläsk i sötsur sås.

Eat East
Adress: Fleminggatan 11
“En pepprig käftsmäll” enligt alltomstockholm.se. Med en kock som är från Sichuan får man förbereda sig på en åktur i hettans tecken när man besöker Eat East på Kungsholmen.

China
Adress: Ringvägen 110, Arbetargatan 33
China som funnits länge på Ringvägen har nyligen ynglat av sig och erbjuder nu även Sichuanmat i närheten av Fridhemsplan på Kungsholmen, till allas glädje. Ska du bara prova en rätt på menyn är det den frasiga gristarmen som gäller.

Gamla Stan

Formosa
Adress: Kornhamnstorg 2
Ända sedan 1960-talet har Formosa serverat mat till Stockholmare vid Kornhamnstorg. Dagtid på sommaren kan man se busslaster med kinesiska turister luncha här. Kvällstid bjuds det på fler lediga sittplatser och genuina smaker från flera olika regioner i Kina.

Liljeholmen

Chong Qing
Adress: Liljeholmsvägen 8
På en bakgata i Liljeholmen serveras autentisk kinesisk mat av en minst lika autentisk kvinnlig ägarinna. Chong Qings wokade gröna bönor är i en klass för sig.

Östermalm

Ling Long
Adress: Riddargatan 6
Kanske inte lika autentiskt som vissa andra ställen på listan men likväl värd ett besök. Ling Long på Riddargatan erbjuder modern asiatisk mat lagad på nordiska råvaror.

Xiang Yue
Adress: Sturegatan 62
Restaurang på Östermalm som erbjuder bland annat kalla, ångade nudlar och blåmusslor med bönsås. Mums!

Vasastan

Lilla Kina
Adress: Sankt Eriksgatan 97
Matlagningskonsten från Sichuan har en historia som sträcker sig mer än tvåtusen år tillbaka i tiden. Riktigt lika gammal är inte den här restaurangen på Sankt Eriksgatan. Men låt inte det avskräcka, den wokade grisnjuren allena gör det här stället värt ett besök.

Norrmalm

Lao Wai
Adress: Luntmakargatan 74
De kinesiska köken kan vara relativt centrerade runt kött. Lao Wai är ett lysande undantag från den regeln, en restaurang som visar att god autentisk kinesisk mat även går att få vegetarisk eller vegansk i Stockholm.

Surfers
Adress: Regeringsgatan 88
Något dyrare måhända än en del andra ställen på den här listan. Men likväl ett tips från oss. Surfers är ett perfekt ställe för ett smågäng att beställa in ett gäng små rätter som man sedan äter tillsammans. Precis som man brukar göra i Kina.

Solna

Asia R Asia
Adress: Postgången 59, Solna
På ytan kanske inget speciellt men om du frågar efter specialmenyn får du en smakresa som heter duga på detta lilla ställe i Solna Centrum. 

Johanneshov

Peony
Adress: Skulptörvägen 4
Stans kanske bästa comeback-fläsk serveras av Fang på Peony, en älskvärd restaurang inklämd en halv trappa ner i ett bostadskvarter vid Gullmarsplan. Populärt på lunchen, något lugnare på kvällen. Andres Lokko sägs vara stamgäst här.

Hägersten

Xi’an Köket
Adress: Bäckvägen 76
I Hägersten hittar man denna gömda pärla som serverar en blandning av mat från olika kinesiska regioner. Kanske inte så konstigt. Den nordkinesiska staden som restaurangen är uppkallad efter är en knytpunkt för flera regionala kök.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.