Klimatsmarta semlor till fettisdagen!

Imorgon är det är fettisdagen! Varför inte fira genom att baka egna mumsiga och klimatsmarta semlor? Moderna Livets matbloggare Caroline Vass bjuder på receptet men först listar hon sina bästa tips hur man äter mer klimatsmart.

Caroline Vass driver matbloggen "A Scandinavian Lifestyle Story" som är full av inspiration, recept och fina bilder.

Vi hör mycket om klimatsmart mat. Främst på agendan brukar vara kött. Att äta mindre eller inte alls helt enkelt. Men det finns också andra saker att göra. Här listar jag fem saker du kan göra för att minska din klimatpåverkan i vardagen utan att minska på matglädjen.

1. Välj mat efter säsong
Förutom att det är mycket godare och vänligare mot plånboken att välja säsongsmat finns det också andra anledningar. 

Att odlar grönsaker i växthus kräver en hel del energi. Det blir dessutom aldrig lika gott som när det har fått mogna i solen av sig själv. Vi har väl alla provat att äta en tomat i december? 

Att affären dessutom kan förvara säsongsvaror i rumstemperatur bidrar också till en bättre miljö.

2. Minimera ditt matsvinn
Jag vet att detta är ett problem för många. Det är också svårt vad man ska göra med maten som blir över. Men mycket (det mesta faktiskt) kan frysas in.

Gamla bananer kan man skiva och slänga in i frysen. Samma sak gäller avokados och babyspenat. Dessutom blir det väldigt gott i smoothies. Ost kan rivas och frysas till nästa pizza kväll.

Ett annat tips är att inte lita alltför mycket på datummärkning. Lukta och smaka. Man kan oftast smaka och lukta sig till när någonting inte är bra. Planera dina matinköp så kommer du också se att ditt matsvinn blir mindre.

3. Välj ekologiskt
Detta är för många en ekonomisk fråga. Jag vet att ekologisk mat ofta är dyrare. Men i den mån det går. Exempelvis kaffe, bananer, potatis och choklad är väldigt bra att välja ekologiskt av. De innehåller väldigt ofta höga halter av kemiska bekämpningsmedel. Vilket är dåligt både för din hälsa och för naturen. Men generellt är det bra att välja ekologiska varor i den mån du själv tycker att du kan. Vilka märkningar ska man hålla koll på då?

Det finns lite olika märkningar och i Sverige finns främst EU-lövet och KRAV. Varor märkta med KRAV är kontrollerade av ännu fler och bättre regler än EU-ekologiska produkter, både när det gäller miljö och djurhållning.

Välj absolut alltid fisk och skaldjur med miljömärkningarna MSC och ASC.

4. Välj rätt kött
Om du ändå vill äta kött ibland finns det saker du ändå kan ha koll på. Välj mindre kött till att börja med. Istället för matfri måndag, kan du utmana dig själv med att välja vegetarisk så ofta du kan. Tänk så här att djuren vi äter också äta och deras kan vara dåligt för miljön. Nötdjur och får släpper dessutom ut växthusgaser. 

Om du väljer kött, välj närproducerat kött, kött från djur som betat på naturbetesmarker eller kött från vilda djur. Bättre för dig och bättre för miljön.

Men framförallt så ät en massa grönt. Det är det viktigaste du kan göra för klimatet och miljön. Tänk rotfrukter, svamp, bönor, linser, ärtor, tofu, spenat och färgglad mat.

5. Dra ner på mejeriprodukter
Sorgligt men sant. Du behöver inte sluta helt. Men precis som med köttkonsumtionen är mejeriprodukter dåliga för miljön. Det kräver enorma resårens av miljön.

Många gånger är djurhållningen inte heller den bästa. Finns ett så stort sortiment av bra plantbaserade produkter. Som är bättre för dig och för miljön.

Så nu kommer ju den stora fettisdagen imorgon när man äter en semla eller tre. Går det att göra den klimatsmart? Jajamensan här kommer receptet!

Mumsiga och klimatsmarta semlor. Foto: Caroline Vass

[recipe servings=”12 st semlor ” time=”90 minuter” difficulty=”Medel” ]

[recipe-ingredients]
Vetedeg:

  • 50 gr jäst
  • 140 gr mjölkfritt smör
  • 3 dl havre- eller mandelmjölk
  • 4-5 msk agave sirap eller honung
  • En nypa salt
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 300 gr mandelmassa
  • 0,5 dl mandelmjölk
  • 4 dl soya eller kokosgrädde
  • 1 msk florsocker (dekoration)

[/recipe-ingredients] [recipe-directions]

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner degvätskan så att jästen löses upp. Tillsätt agave sirap, salt, stött kardemumma och nästan allt vetemjöl.
  3. Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Om degen känns för lös och klibbig, tillsätt mer vetemjöl. Täck bunken med en ren bakhandduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
  4. Rulle en rulle av degen och dela i 12 delar och forma till bollar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn)
  6. Grädda i mitten av ugnen på ca 7 minuter. Låt bullarna svalna helt.
  7. Riv mandelmassan och mixa den med mandelmjölken tills den blir slät.
  8. Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av underdelen.
  9. Spritsa eller bred mandelmassefyllningen i varje urgröpning.
  10. Vispa grädden och spritsa i varje bulle. Lägg på locket och pudra med florsocker.

[/recipe-directions][/recipe]

Carolines matblogg hittar du fler recept och massor av inspiration från härlig helgfrukost till snabba vardagstips och festlig bjudmat!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.