Bluffsäsongen är här – så påbörjas bedrägeriförsöket.

Tusentals svenskar drabbas varje år av bluffsamtal och sms, och förlorar därmed betydande summor pengar. Den här typen av brott tenderar att öka i samband med köphögtider. Som Black Friday, Singles’ Day och inte minst julhandeln med efterföljande mellandagsrea. Truecaller går nu ut med en varning och ger konkreta råd om hur du minskar risken att bli lurad.

Att bluffsäsongen är i gång blev tydligt i höst. Då gick svenska polisen ut och varnade för en stor ökning av antalet bluffsamtal. Truecaller, den ledande plattformen för att verifiera kontakter och blockera just oönskad kommunikation, har länge arbetat med den här typen av säkerhetsfrågor och valde därför att direkt gå ut och informera sina användare om såväl ökningen av antalet bluffsamtal som nya metoder bedragarna använder sig av.

Truecaller tar medborgarnas säkerhet på stort allvar

– På Truecaller tar vi medborgarnas säkerhet på stort allvar. Ett uppdrag är att upplysa om den här typen av kriminella aktiviteter. Som användare av vår app får du enkelt och smidigt ett ytterligare skyddslager som kan minska risken att bli lurad och vi utvecklar hela tiden appen och funktioner som stärker användarens skydd mot bluff, säger Fredrik Kjell, COO på Truecaller.

Så påbörjas bedrägeriförsöket

En ny metod som bedragarna använder är att man får ett samtal från en kvinnlig robotröst som på engelska uppger att hon ringer från den svenska internationella polisen. Samtalet är förinspelat och mottagaren uppmanas trycka 1 för att tala med en fysisk person. Den som pratar med en fysisk person informeras därefter antingen om att något antingen är fel med det nationella ID-kortet, att det syns en misstänkt aktivitet på betalkortet eller att det finns kryptovaluta kopplat till ens namn. Så påbörjas bedrägeriförsöket.

Bluff-sms

I samband med shoppingsäsongen 2021/2022 svepte en våg av bluff-sms över landet. Allt fler betalar med mobilen och får också aviseringar via sms, något som bidrar till att människor blir utsatta.

– Direkt när svenska polisen gick ut med en bred varning agerade vi på Truecaller. Vi har möjlighet att via appen informera våra användare om den här typen av säkerhetsrisker och jobbar ständigt med att öka kunskapen om hur vi kan undvika att bli lurade. Var försiktig när någon ringer från okänt nummer, eller ett nummer som liknar ditt eget, lägg på luren om någon ringer med märkliga påståenden eller vill att du identifierar dig med exempelvis bank- ID. När du är uppmärksam på vem som ringer eller skickar meddelanden är du också mer skyddad, säger Fredrik Kjell, COO på Truecaller.

Fem säkerhetsråd som skyddar dig mot bluff

  • Nummersäkerhet! Var försiktig när det ringer någon från ett okänt nummer eller från ett nummer som liknar ditt eget och dubbelkolla även nummer när det kommer sms.
  • Lägg på! Om en okänd person kommer med märkliga påståenden och/eller vill att du identifierar dig med exempelvis BankID, lägg på luren.
  • Dela inte! Dela aldrig känslig information som person- eller bankuppgifter via telefon.
  •  Klicka inte! Ladda aldrig ner något eller klicka på en okänd länk. Det är ett sätt att ta kontroll över din enhet.
  •  Rapportera! Rapportera misstänkta samtal som spam med hjälp av exempelvis
    Truecaller-appen, det hjälper många andra personer att slippa bli lurade.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.