PT Mackan om hållbarhet, orimliga kroppsideal och pandemi-träning

"Kroppen är ditt hem! Se till att den håller länge" säger han.

Foto: Sebastian Sundqvist / Straitlacedvisuals

Vi har träffat Marcus Nordahl, eller PT Mackan, som bestämde sig för att följa sin dröm om att arbeta med hälsa och träning. Sedan 10 år driver han eget som PT samt föreläser inom träning och hälsa. Hans största styrka är att se klientens behov, hitta rätt sätt att motivera och få folk att tänka längre än sommarformen.

I början av PT-karriären var det mer fokus på snabba resultat. Idag vet han att hälsa inte är ett sprintlopp utan ett marathon. Börjar man sprinta i början av ett marathon är det svårt att komma i mål. Leta inte efter en quickfix för de finns inte säger han.

Leta inte efter quickfix, för det finns inte.

Jobbar både individuellt och med grupper

Med gruppträning får man ofta en häftig social sammanhållning och utmaningar kan upplevas lättare när det är många som gör det. Sen är det såklart mer ekonomiskt hållbart för många. Personlig träning är det ultimata sättet att lära sig den tekniska delen i olika träningsformer, lägga upp en plan för att nå ett visst mål och på så sätt utvecklas på optimalt sätt.

Gruppträning skapar härlig energi och får träningen att kännas enklare

Strävar efter en hållbar träningsfilosofi som PT

Marcus berättar att han ofta får frågan om sin träningsfilosofi. Med dagens snabba lösningar och brist på tålamod försöker han alltid fokusera på helheten. Han förklarar hur både den fysiska och psykiska delen spelar sina roller i helheten när man pratar träningsfilosofi. Träningen ska också vara hållbar över tid.

Det är inte bara individens ansvar, träningsindustrin som helhet och alla som arbetar med klienter är delaktiga i att få klienter fokusera på både det fysiska och psykiska och se till den långsiktiga investeringen i sin hälsa.

– Och det är inte bara individens ansvar, träningsindustrin som helhet och alla som arbetar med klienter är delaktiga i att få klienter fokusera på både det fysiska och psykiska och se till den långsiktiga investeringen i sin hälsa.

Under de tio åren som har Marcus varit aktiv som personlig tränare upplever han att hälsa och funktion fått ta större plats men kroppshetsen som får många likes på Instagram fortfarande är stor, alldeles för stor.

Bra träning fokuserar på helheten och är hållbar över tid.

Men är det bara dåligt att jaga ett kroppsideal?

Att hitta en viss motivation i att forma kroppen utifrån egna förutsättningar och vilja tror Marcus alltid är bra.

– Men grunden i att träna borde inte vara att se ut på ett visst sätt. Och viljan att se ut på ett visst sätt får inte utgå från en bild man sett på sociala medier.  Att kämpa efter en fysik som är byggd med olagliga substanser eller operationer kommer alltid att vara just ouppnåelig. Särskilt om man ska ha hälsa som utgångspunkt.

Att kämpa efter en fysik som är byggd med olagliga substanser eller operationer kommer alltid att vara just ouppnåelig. Särskilt om man ska ha hälsa som utgångspunkt.

Att vara PT under en världspandemi

För hela träningsbranschen gäller det att försöka minska smittspridningen genom Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Marcus har försökt att arbetaa mycket utomhus vilket varit både kul och uppskattat bland klienter.

– Träna ute och ska man träna inomhus så nyttja träningsfaciliteter som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer tipsar han.

Träna ute och ska man träna inomhus så nyttja träningsfaciliteter som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

PT Mackan jobbar med personlig träning och föreläsningar inom hälsa och träning.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.