Från extrem fattigdom till ett bra liv

Savo Vidovic kom från extremt fattiga förhållanden i Jugoslavien till Sverige på 60-talet. Han var född i ett hus med stampat jordgolv som saknade både rinnande vatten och elektricitet. Det var svält efter andra världskriget och han hade inte mat på bordet.

– Jag var sju år när jag tog hand om mina föräldrar och gården, eftersom de var sängliggande. Mamma hade diabetes och pappa skador efter första världskriget. Jag levde så extremt fattigt.

Redan som 14-åring var målsättningen att få ett bättre liv. Dåvarande livet ville han inte ha i fortsättningen. Det var och är hans enda målsättning – att få det bättre. Men varje gång han har fått det, bättre har målsättningen satts på nytt. Och så har det fortsatt.

– Märk väl att jag aldrig har haft en målsättning om att ha en Ferrari, en stor bil eller annat. Det enda jag tänkt är att ”Jag vill ha ett bättre liv”. Och har alltid försökt att förbättra det under varje steg.

Han beskriver sig själv som en gammal invandrare som kom till Sverige 1961.

– Jag lärde mig svenska väldigt, väldigt fort, berättar han. Tre till fyra år senare började jag med försäljning. På den tiden var det dörrknackning – gick från dörr till dörr och sålde heltäckningsmattor med mer. Därefter blev jag värvad till en butikskedja. De lade märke till vad duktig jag var och så tog karriären fart.

Fotograf, Jens C Hilner

Savos Vandring

I dag är han 79 år och släpper snart sin första bok ”Savos vandring”. Trots att han och numera bortgångna hustrun älskat att vandra i allt från Alperna till svenska fjällen, är det hans vandring genom livet titeln syftar på. Från extrem fattigdom till att de inte hade några bekymmer. De kunde gå på restaurang och resa jorden runt. Och det åstadkom de tillsammans, poängterar han. När hustrun blev sjuk i cancer sa hon flera gånger att han måste skriva boken. Nu när Savos Vidovic tittar tillbaka förstår han varför hon ville det.

– Det var för att jag skulle få ett liv efter att hon hade gått bort. Det har varit fruktansvärt jobbigt att skriva den men samtidigt vill jag att mina barnbarn verkligen ska lära känna sin farmor och farfar. Men även att läsaren ska stanna upp och säga ”Kunde han, kan jag!”.” Oavsett vad du har för bakgrund, oavsett från vilka sociala förhållanden du kommer ifrån, är det bara du själv som kan förändra ditt liv. Om du har tillräcklig vilja och verkligen vill göra det. Det är ingenting som kan stoppa dig. Det är DU. Och tillägger nöjt ”Det har varit ett fantastiskt liv”.

Några av Savo Vidovics visdomsord

Gör ditt bästa men var aldrig nöjd.

– Det är viktigt vad du gör. Det är du som bestämmer hur ditt liv ska se ut. Vill du sitta i soffan och ha det bekvämt eller vill du få ett liv med livskvalitet? Det låter konstigt men jag har alltid sagt att den dagen du är nöjd, kommer du att gå baklänges. Till slut har du bekymmer som du inte kan rätta till. Hela tiden har jag strävat efter att göra mitt bästa. Många människor har så lätt för att säga ”Det går inte.” Jag har aldrig använt de orden.

Det jag sagt under hela mitt liv är tre ord – ”Hur gör jag?”. Oavsett om uppgiften var liten eller stor. Och när jag har ställt mig den frågan har min hjärna börjat jobba kreativt, i en positiv, praktisk riktning. Det är mitt ledmärke genom livet. Att jag har lyckats så som jag har gjort är tack vare de här tre orden ”Hur gör jag?”. Min rekommendation till alla är ”Ställ dig den frågan”. Säg inte att du inte klarar av det, fråga dig istället ”Hur gör jag?”. Börja sedan analysera problemet, antingen det är litet eller stort. Analysera och du kommer att komma fram till vad du ska göra. Och så går du vidare.

Ha alltid ett öppet sinne.

– När du träffar en människa – le och du kommer att få ett leende tillbaka. Var ärlig, öppen och glad. Folk säger alltid ”Jag har inte tid”. Men det handlar om att prioritera. Vi har 24 timmar om dygnet, så fördela dem väl. Prioritera det som är viktigt, lägg det som är oviktigt åt sidan och du kommer att må bra.

Du har tid.

– Aktiviteterna du ägnar dig åt är rehabilitering. Folk borde dela med sig lite. Min fru sa ofta ”Hur orkar du?”. Vi har tid – vi ska bara lägga tiden på det som är viktigt.

Stanna inte upp.

– Du har alla möjligheter men bara om du själv vill göra förändringen.

Skribent – Marie Hagberg

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.