Försenat flyg? Detta gäller för att få ersättning

Vår reseexpert guidar i vad man kan tänka på samt hur och när man kan få ersättning. 

Du är på väg till den efterlängtade semestern och till din stora besvikelse ser du på skärmen för avgångar att just ditt flyg är försenat. Vad gör man? Annat än att sucka. Kan man få ersättning? 

Försenade flyg kan ha flera orsaker – det kan vara strejker, oväder, personalbrist, eller tekniska fel. Oavsett anledning så upplever många stor frustration i samband med förseningarna, vilket är högst förståeligt då hela resan i sig ofta tar en hel del tid. Även om inte tiden går att få tillbaka, så kan det i många fall finnas anledningar och regler som gör att du som resenär kan få ersättning, i form av pengar, tillbaka.

Rättigheter enligt regelverk
Som svensk resenär har du enligt regelverk i många fall rätt till att få ersättning vid flygförseningar, inställt flyg, eller avbokat flyg. Det är många som inte vet om detta och varje år går därför svenska resenärer miste om miljontals kronor i ersättning vid flyg som föresenats. Regelverket man ska kika på heter EU-förordning EG 261.

När kan man få ersättning för sent flyg?
Helt kort innebär sent flyg ersättning! Om ditt flyg land landar mer än tre timmar efter planerad ankomsttid så kan du ha rätt att få ersättning för försenat flyg upp till 600 euro i kompensation. Det är endast 25-50% av alla resenärer som vet om detta, så ett varmt tips är att hålla koll på sina rättigheter.

Det är några faktorer som avgör huruvida du kan få en ersättning vid försenat flyg och hur mycket. Våra reseexperter på Airhelp hjälper oss att summera dessa enligt regelverket EG 261:

  • Ditt plan ankom till din slutdestination mer än tre timmar sent
  • Du checkade in i god tid före flyget (minst 45 minuter före avgång)
  • Flygförseningen inträffade under de tre senaste åren
  • Förseningen anses vara flygbolagets ansvar (t.ex. tekniska problem eller bristande rutiner)
  • Flyget avgick från en flygplats inom EU, då har du rätt till ersättning från alla flygbolag
  • Flyget landade på en flygplats inom EU, fast då är det ett krav att flygbolaget har sitt huvudkontor inom EU.

Du har även rättigheter för förseningar utöver EG261 vid försenade flyg eller inställda plan, även när det gäller extraordinära omständigheter. Detta kan du läsa mer om hos ersättningstjänsten Airhelp som är ett företag som hjälper flygpassagerare att driva kompensationskrav för inställda och försenade flyg. Det finns även sidor som Konsumenteuropa.se som ger en utförlig beskrivning av vad som gäller och hur du kan kontrollera din ersättning samt söka hjälp.

Vill du ha fler tips till resan så kan vi rekommendera dig att läsa följande artiklar:

Är det något annat ni undrar över eller vill ha tips om när det gäller att maxa reseupplevelsen? Mejla oss gärna till redaktionen på [email protected] så återkommer vi så snabbt som möjligt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.