Resa solo? Här är bästa tipsen för den som vill resa själv

Vår livsstilskrönikör Lisa Blom ger hennes bästa tips för den som vill resa solo!

Jag har gått utbildningar, rest, tagit mig ann nya sporter, själv. Du kan ofta hitta mig ensam på ett café eller en restaurang med en kaffe och i sällskap av en bok.

För mig har det här kommit ganska naturligt men ibland också ur frustration över att inte lyckas planera med andra. Det bästa exemplet är när jag reste ensam till Marocko för att lära mig surfa. Det föddes ur en frustration över att ingen av mina vänner just då kunde planera en resa eller inte ville åka.

Istället för att strunta i en resa jag verkligen ville göra, så reste jag själv. Att resa själv var definitivt skrämmande till en början men det var också ett av de bästa besluten jag någonsin fattat. Det beslutet har öppnat fler dörrar än jag någonsin kunde föreställa mig, och var i grunden väldigt självklart.

Samtidigt har jag förstått på flera av mina vänner att det här inte alls är något naturligt eller självklart. Många är både fascinerande och imponerade av att jag gör saker på egen hand och många önskar att de vågade mer men rädsla kommer i vägen. Det kan gälla allt från att shoppa, till att äta middag ute, till att resa.

För er som är nyfikna på att göra nya saker på egen hand tänkte jag berätta lite om hur jag tänker kring solo-aktiviteter och ge några konkreta tips, framförallt kring resor som gör upplevelsen roligare och enklare.

Börja med att börja
Mitt fokus har varit på vad jag vill göra snarare än vem jag kan göra det med. I fallet resor har jag ofta bokat in något själv och sen har vänner anslutit allt eftersom. Så en resa som från början var en solo-resa blev något helt annat i slutändan.

Det första steget är att identifiera något du innerst inne har velat göra men som du hittills avstått från för att ingen i din vänskapskrets är intresserad av samma sak. Det kan vara en sport du har velat testa eller en resa du vill göra eller något nytt du vill lära dig.

Gör det enkelt
Nästa steg är att få ner komplexiteten. Att göra saker själv innebär ofta att du måste fixa och kolla upp en massa saker. Här gäller det att förenkla och bara bestämma sig för en väg. Det är något jag själv har varit väldigt dålig på i perioder. Resan till Marocko höll på att inte bli av när jag fastnade i att kolla upp alla möjliga flygalternativ och försöka bestämma vilket som var “bäst”.

Svaret är att det flyg som tar dig tid du vill är det bästa flyget. Allt annat är bara dekoration.

Välj paketlösningar
När du reser själv kan upplevelsen snart dränkas av administration. För mig har det varit viktigt att förenkla så mycket som möjligt och i vissa fall betala lite extra för smidiga lösningar. Sen kan jag i lugn och ro lägga tid på de delar av resan jag verkligen tycker är roliga. För mig handlar det ofta om att hitta spännande restauranger och vackra naturupplevelser.

Nyckeln finns bland hostel, tinder och det lilla ordet “ja”
För att göra det ännu mer konkret kommer här ett antal tips till dig som vill våga mer och kanske göra din första solo-resa.

1. Skippa hotellet
Att sitta ensam i ett hotellrum är ingen hitt även om det är på ett fantastiskt hotell. Poängen med att resa solo är inte att vara ensam, utan att möjliggöra nya möten och intryck. Titta på hostel istället. Många moderna hostel har både sovsalar och enskilda rum. Genom att boka ett eget rum eller en mindre sovsal på ett bra hostel kan du få hotell-lik service tillsammans med den sociala och ofta äventyrslystna stämningen på ett hostel.

2. Fokusera på omdömen från andra soloresenärer
De flesta stora bokningssajter låter dig sortera på omdömen från soloresenärer. Titta på vad de skriver om den sociala miljön och hur engagerade värdarna är. Och såklart renlighet. Om omdömena är bra så behöver du inte titta lika mycket på andra detaljer.

3. Häng upp din resa på en aktivitet
Det är mycket lättare att lära känna nya människor i en gemensam kontext. För mig har den kontexten varit surf, för andra är det yoga, dykning eller någon annan form av träningsresa men det skulle också kunna vara fotografi, konst eller matlagning.

4. Stäm träff med vänners vänners vänner
När jag var i New York senast frågade jag några vänner om de kände någon som bodde där som kunde ge mig några tips eller ville visa mig sina smultronställen under en eftermiddag. Det slutade med en hel natt av barhoppande på Manhattan med en kompis kompis som arbetade på ett bryggeri och genom sitt jobb kände varenda bartender i stan.

5. Om du är singel använd Tinder
Du kan vara tydlig i din text med att du vill träffa en lokal guide för en kaffe och bra tips snarare än att gå på en dejt. I Amsterdam lärde jag känna en underbar kille som visade mig stadens lyxigaste frukost och bjöd med mig på en dagstur med brunch och champagne på kanalerna tillsammans med några av hans vänner. På Bali upptäckte jag nya vänner, klubbar och surfspots via Tinder.

6. Ha inte bråttom och boka inte upp dig för mycket
Min erfarenhet är att det bästa sättet att insupa en ny plats är genom att promenera och se människor. Så lägg lite tid på att hitta vackra promenadstråk eller caféer där du kan sitta med en bok och en kaffe och titta på folk. En friare planering gör det också möjligt att haka på nya möjligheter som dyker upp.

7. Börja litet
Om du alltid har önskat att du vågade äta middag ensam eller resa solo – börja med något litet. Nästa gång du ska möta en kompis för en drink, se till att vara där 30 minuter tidigt. Beställ en drink och sitt i baren och läs en bok.

Det allra viktigaste tipset – säg JA! Om någon bjuder dig på middag under en resa, säg ja. Om någon frågar om du ska med på fest där du inte känner någon, säg ja. Livet blir roligare då. Så länge du har lite grundläggande självbevarelsedrift och lyssnar på magkänslan så kommer både resan och livet bli roligare.

Och om du har en liten idé någonstans i bakhuvudet, något som du velat göra eller testa, säg ja till idéen och till dig själv och gör det. Du kan börja idag.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.