Karriärcoachen Nina Jansdotter: Nya tider, nya vägval

Nina Jansdotter, beteendevetare, författare och karriärcoach, skriver om hur man kan ta vara på sina nya vägval som kommit med Coronakrisen.

Coronakrisen har gett mycket att fundera över. Vad leder dig till nästa steg?

Corona har inneburit att många har fått gå från sina jobb eller lägga ner eller ändra kurs på sitt företagande. Gäller det dig så står du kanske precis nu inför ett mer eller mindre stort och viktigt vägval.

Kanske känner du dig vilse. Förhoppningsvis så ser du oavsett om du samtidigt sörjer det gamla som gick i graven nu, även att denna situation ger dig möjligheter att välja om och kanske till och med hamna ännu mer rätt denna gång.

Kanske du tänker- ska jag välja den tryggaste vägen eller ska jag välja den som jag innerst inne drömmer om? En och annan vet jag gärna önskar sig en kristallkula i denna situation. Även jag själv.

En sak som jag som karriärcoach ofta brukar lyfta fram är att man kliver ur sitt ekorrhjul för att få större möjligheter att lyssna inåt och för att faktiskt kunna höra sin egen röst, mitt i allt yttre brus och nyhetsflöde. Nu har du som har blivit permitterad eller inte har lika mycket att göra i ditt företag fått den möjligheten.

Ensamtid är viktigt och många har tidigare inte haft så mycket av den varan. I karantän blev det så nu ändå utan att den tiden behövdes bokas in i almanackan. Nu har chansen givits till dig som en möjlighet för dig att stanna upp och landa i det som händer – och som sagt. I dig själv. Den enda som kan veta vad som är rätt för dig, här och nu.

Våga lita på din inte röst. Somliga kallar den 21 maj 2020. Det intuition andra kallar det ”magkänsla”. Vad vill den säga till dig nu, när Covid tvingade både dig och världen att sakta ner tempot? I denna process tycker jag själv att meditation, i olika former har hjälpt mig när jag har behövt vända mig inåt. Det måste inte vara någon avancerad mantraform utan ibland räcker det med att sluta ögonen en stund och ta några djupa andetag och pausa de yttre intrycken en kort stund.

Det kan också vara en bra sak för att sortera tankar och möjligheter att lista olika alternativ och med dess för- och nackdelar.

Vad är det bästa och värsta som kan hända om du väljer det ena eller andra? Sen kan du ”poängsätta” för att se ställningen och då blir det ofta lättare att vikta alternativen. Det är ofta lättare att få en känsla alternativen när man gör valmöjligheterna mer konkreta på detta vis. En annan ska kan vara bra är att du sedan försöker minska alternativen till två eller max tre.

Allt är ofta inte lika rätt om du har modet att vara ärligt mot dig själv vad gäller valen. Är det ändå svårt att välja använd uteslutningsmetoden – vad vill du minst?

Att göra mentala tidsresor kan också bringa lite klarhet i vägvalen. Blicka framåt i tiden. Om du väljer alternativ A vad är det värsta som kan hända? Vad är det bästa som kan hända? Tänk sedan på de andra alternativen på samma sätt. Ta gärna en stund där du tittar tillbaka på tidigare val du gjort. Hur har du gjort tidigare i ditt liv när du fattat viktiga beslut? Låt ditt minne ta dig tillbaka till någon sådan situation då du behövt välja mellan olika vägar att ta. Blev det rätt eller fel då? Vad kan du lära dig av dina tidigare erfarenheter, så att det ökar dina chanser för bra val denna gång?

Hur mycket ska du då integrera andra i dina tankar om din nya framtid? De flesta av oss har ju andra att ta hänsyn till också och någonstans påverkar dina vägval säkerligen även dem. På gott och ont, som alla val. Ibland kan det därför vara bra att även ha någon mer utomstående som samtalspartner och inte bara de som direkt påverkas av dina beslut.

Berätta om din situation för någon som du har förtroende för. De kan vara en vän, en före detta kollega, en coach eller någon annan som du litar på. Be om råd och stöd utan att de för den skull måste ta beslutet för dig. Det behöver du göra själv. Deras erfarenheter kanske inte alls passar in på din situation här och nu men du får ändå en referens som du kan förhålla dig till. Hur hade andra gjort i din situation? Vad kan dom se för möjligheter eller hinder som kanske du inte ser själv just nu? Kanske de ser träden där du bara ser skogen.

Tekniken att ge andra råd kan också komma till pass. Låtsats att en kär vän eller en kollega stod inför samma situation och skulle välja och bad dig om råd. Vad hade du själv sagt då? Ofta kan det vara enklare att ge andra råd än att leda sig själv.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.