Tomas Eriksson är ingenjören som blev inspiratör. Foto: press

Inspirationsföreläsare tipsar: Så blir du mer inspirerande

Vad kan du och jag lära oss från en inspirationsföreläsning för att bli mer inspirerande i våra liv? Här får du tre konkreta tips från Tomas Eriksson, inspirationsföreläsare på Arbetsgladje.se.

Inspirerande människor är lätta att tycka om. De kräver inte att du ska göra på ett speciellt sätt eller att du måste komma igång nu på en gång. Nej, inspirerande människor tänder gnistan hos dig, väcker den slumrande viljan till liv och får dig att börja ta steg på väg mot det du längtar efter.

En inspirationsföreläsare har inspiration som sitt yrke, men du och jag inspirerar också vår omgivning, mer än vi tänker på. För vi människor tar intryck och inspireras av varandra spontant och oplanerat hela tiden. Så här tar du din inspirerande förmåga till nästa nivå:

1.  Var lika nyfiken som en inspirationsföreläsare

Det är lättare att inspirera någon om du vet vad personen är intresserad av och vad den personen brottas med i sitt liv just nu.

— Inför en inspirationsföreläsning har jag ett samtal med kunden där jag är nyfiken på deltagarnas utmaningar och önskemål, säger Tomas Eriksson.

Genom att fråga och vara nyfiken på den andres värld bygger du tillit och förståelse. Nyfikenheten gör det också lättare att välja och hitta den tydligaste kopplingen till den andres utmaningar bland dina egna erfarenheter.

2.  Använd inspirationsföreläsningens huvudingrediens

Inspirationsföreläsare använder det hela tiden. Huvudingrediens i en inspirationsföreläsning, det effektivaste och äldsta sättet att inspirera varandra: Storytelling.

— När vi får höra hur någon annan gjort, får vara med om de hinder som den har mött, och hur denne gjorde för att ta sig förbi dessa hinder och nå sitt mål. Då blir vi inspirerande och vill höra mer. Bra berättande som gör att vi lever oss in i historien innehåller spänning och dramatik, säger Tomas och fortsätter:

— Den här korta berättelsen ”Mitt utgångläge var A och sen var jag framme vid B” är inte så spännande att lyssna på. Men vad händer om du också väver in X, Y och Z i berättelsen: ”När X dök upp och hindrade mig så kändes projektet helt omöjligt, när dessutom Y inträffade var jag beredd att ge upp, men så hände något helt otroligt, Z hjälpte mig, och då dröjde det inte länge förrän jag nådde det första avgörande delmålet på väg till B.”

Det finns en modell för dramatik som heter Karpmans dramatriangel. Modellen beskriver tre roller som behövs i en berättelse för att skapa dramatik och spänning:  Förövare, offer och hjälte.

I berättelsen ovan är X och Y förövare, Z hjälten och jag offret. En berättelse blir extra spännande att lyssna på när en och samma person har flera roller i berättelsen, till exempel börjar som offer men utvecklas och blir berättelsens verkliga hjälte.

3.  Inspirationsföreläsare målar bilder i lyssnarens hjärna

— Jag kommer fortfarande ihåg min lärare Axel på min första presentationsteknikkurs fast det var väldigt många år sedan, berättar Tomas. Axel var en rund man i övre medelåldern med åtsittande kavaj.

— Jag minns speciellt hur han upprepade och betonade vikten av att: ”Måla bilder, måla bilder i dina åhörares huvuden. ” Vi kursdeltagare satt som tända ljus och lyssnade när Axel framme vid projektionsduken berättande om hur vår mänskliga hjärna går igång på, skapar och använder bilder för att minnas. Det var knäpptyst när han pauserade.

Vilka bilder dök upp i ditt huvud när du tog del av den här berättelsen? Förmodligen såg du för ditt inre öga en mer komplett bild än vad som beskrevs i berättelsen. Och det är så vår hjärna fungerar. Ge den några pusselbitar och hjärnan fyller automatiskt i resten.

– Vi människor tänker i bilder och upplevelser. Som inspirationsföreläsare använder jag det medvetet, säger Tomas Eriksson. Effektiv inspiration sker genom att måla bilder i lyssnarens hjärna. Inga fullständiga detaljerade miljöbeskrivningar behövs, det räcker med några väl valda inspirerande pusselbitar. Sen fyller den som lyssnar själv i de luckor som uppstår.

Tomas Eriksson är ingenjören som insåg att han behövde jobba mer med människor för att själv hitta arbetsglädjen.

Kolla in fler inspirerande karriärsartiklar på sajten här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.