Woman liking sweets

Kostexperten: 5 kosttips för att finta sötsuget

Vår kost- och hälsoexpert Sandra Puig de la Bellacasa från Green Galaxy tipsar om hur man kan bli av med det luriga sötsuget.

Har du länge försökt motstå sockerbegäret som så ofta dyker upp? Då är du inte ensam! Sötsuget kommer ofta när vi har lågt blodsocker, är hungriga, trötta, eller kanske lite deppiga. Men det går att finta, här kommer mina fem bästa tips.

1. Ät regelbundet
Var smart och ligg steget före reptilhjärnan. Med ett ostabilt blodsocker är det rent primitivt nästan en omöjlighet att stå emot sötsuget, som gärna slår till efter lunchen eller middagen. Har du däremot måltidsplanerat och ätit tre genomtänkta huvudmål och två mellanmål under dagen är dina förutsättningar för att lyckas desto bättre.

2. Motstå hel- och halvfabrikat
Många gånger matas vi med socker genom att medvetet eller omedvetet välja hel- och halvfabrikat, som frekventa inslag i vår kost. Dessvärre innehåller processad mat gärna stora mängder dolt socker. Se därför till att laga maten från grunden själv och var noggrann med att välja så ”rena” rätter på menyn som möjligt vid utekvällar.

3. Protein är alltid en bra idé
Att prioritera protein till samtliga mål under dagen ökar dina chanser att stå emot sötsuget då just protein mättar absolut bäst. Protein hjälper dessutom kroppen att hålla blodsockret på en jämn nivå längre. Här är fisk, kyckling, kalkon, ägg, kvarg, keso och kesella bra valmöjligheter.

4. Välj bittert eller surt
Det finns en anledning till att 85% mörk choklad brukar rekommenderas, som ett bättre alternativ till annan choklad när sötsuget är oemotståndligt. Det är nämligen bitterheten som gör det svårt att överäta. Citron, apelsin och andra sura inslag kan även de distrahera suget tills man kommit på bättre tankar.

5. Gör smartare val
Byt ut livsmedel som ofta innehåller dolt socker. Klassiker är granola, fruktyoghurt, bröd, såser, dipper och så vidare. Välj istället gröt, naturella varianter av frukosttillbehören och tänk till kring vad för typ av snacks du väljer när sötsuget eskalerar på kvällskvisten. Se fler tips här.

Se nedan för tips på två supersnabba recept som båda är fria från raffinerat socker och framförallt är garanterat bättre val än lösgodispåsen till fredagsmyset:

Banana Nice Cream (4 port)

Supergod och nyttig Banana Nice Cream.
  • 3 stora bananer (skurna i skivor och frysta)
  • 3 tsk kokosolja
  • 2 tsk honung
  • 4 tsk kakao
  • 1 näve kokosflarn
  • Blåbär

Ta ut bananskivorna från frysen och låt stå i cirka fem minuter. Mixa tills krämigt och dela sedan upp i skålar för servering. Smält kokosolja i en liten panna och rör i honung och kakao för chokladsåsen. Häll över glassen och toppa med kokosflarn, blåbär, mynta och lite jordnötssmör för extra smaksensation.

Avokado Chokladmousse ( 1-2 port)

Nyttig chokladmousse på tre ingredienser.
  • 1 avokado
  • 1/4 dl kakao
  • 1 msk honung alt 2 dadlar

Mixa med stavmixer, lägg upp i skål och förvara i kylskåpet en stund. Toppa förslagsvis med nötter, hallon, blåbär och granatäpple.

.

IMG_9575-770x1171
Sandra Puig de la Bellacasa är licenserad kostrådgivare samt hälsoinspiratör. Hon driver Green Galaxy som erbjuder kostcoachning till privatkunder och företag.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.