IMG_3464-1-2

Stiljournalen Filip Strömbäck och Fredrik af Klercker: “Var snäll, alla går igenom samma skit”

Intervju med Stiljournalen

Filip Strömbäck och Fredrik af Klercker är den stilmedvetna duon bakom populära podcasten Stiljournalen. Vi träffar dom för att prata mode, entreprenörskap och får även höra några av deras personliga tabbar, dilemman och ledord genom livsdjungeln. 

När vi ger oss in på att intervjua stillegenderna Filip och Fredrik är tanken att främst prata om deras podcast, Stiljournalen, och för att få några stiltips. Det blir såklart huvudämnet men vi kommer även ganska djupt in på deras olika livsbanor och karriärer som ofta orsakar en hög dos av prestationsångest. 

Filip Strömbäck och Fredrik af Klercker träffades första gången för mer än 20 år sen
Det var på en smokingfest med gemensamma vänner i Limhamn där Filip snabbt blev fascinerad av Fredrik. Fredrik som på den tiden hade långt hår uppsatt med ett brett, rött sidenband, osade renässans och såg speciell ut. Han skulle bli skådespelare och hade en unik karaktär – honom ville man bli vän med. De blev dock inte mer än ytligt bekanta och det skulle ta 15 år innan de landade i att göra något av deras gemensamma intresse: stil och mode. 

Detta något skulle först bli en bok men blev istället en podcast – Stiljournalen
Stiljournalen är en podd som handlar om stil i dess vidaste bemärkelse, berättar Filip. Jag, som är den enklare mannen från Skåne, intervjuar Fredrik – den adliga professorn från Stockholm som har lite av rollen som föreläsare. När vi startade podden så var den främst riktad mot män och handlade mycket om manligt mode. Under åren har den utvecklats till ett mycket bredare forum om stil där vi kan prata om allt ifrån vett och etikett på bröllop till direkta stiltips.

I Stiljournalen pratar vi om allt ifrån vett och etikett på bröllop och dejter, till att ge direkta tips om hur man kan bära sina byxor med stil!

Idag har podden runt 120,000 lyssnare i månaden fördelat på hälften män och hälften kvinnor. 

Innan vi fortsätter vill vi veta lite mer om deras olika bakgrund – hur ser banorna ut och är någon singel?
Vi börjar med Filip. Filip är 40 år, relativt nyskild och har två ögonstenar till barn på sex och åtta år. Han är uppvuxen i Skåne och är ekonom i botten. Jobbade först några år på bank för att sedan bli headhunter.

– För ett och ett halvt år sedan startade jag tillsammans med två partners matchnings- och rekryteringstjänsten Exparang som använder sig av anonymiserad kandidatdata för att matcha begåvade människor med jobb som passar dem, oavsett vad de heter, hur gamla de är eller vilket kön de är. Det är Exparang jag jobbar med dagligen och som även ligger bakom en hel del av mina silvertonade hårstrån. Jag trivs med att ha olika typer av projekt igång vid sidan av mitt jobb, varför jag nyligen även gick in i underklädesmärket Please the Swede.

Att podda med Fredrik är på många sätt jämförbart med personlig terapi. 

Varje vecka släpper stilduon ett nytt avsnitt av Stiljournalen.

Fredrik är 42 år och uppvuxen i Stockholm
– Jag har gjort många konstiga saker. Bland annat har jag pluggat i Bryssel, gjort lumpen på P10 i Strängnäs, och gått teaterskola på Calle Flygare. Jag har även jobbat på nattklubb, varit bartender, drivit klädmärke, skrivit en bok om kläder, samt startat podcast.

Nu är Fredrik aktuell med klädmärket klercker.com, Stiljournalen, och är krönikör på SvD Perfect Guide där han får fria tyglar att skriva om livsstil, historia och aktualiteter.

Hur skulle ni beskriva er stil?
– Vi har egentligen ganska olika stil, där jag kanske är lite mer sportig, börjar Filip. Däremot enas vi i den klassiska elegansen. Båda älskar slips och tycker det är sorgligt att den håller på att försvinna. Det är ett vackert och trevligt plagg för en man att använda och det är synd att det har blivit en så tydlig maktsymbol som gör att många lägger den åt sidan. 

När det är uppklätt klär jag mig väldigt klassiskt, fortsätter Fredrik. Jag tycker mycket om tydliga klädkoder och att följa dem. Blir oftast väldigt vackert. Till vardags framförallt nu på sommaren så älskar jag att se nyseglad ut. Ett par snygga beiga shorts, vit T-shirt och sönderslitna tygseglarskor.

Tre tips för att klä sig bättre?

  1. Ha inte för långa byxor, framförallt när du klär upp dig.
  2. Skippa trekvartsbyxorna på sommaren. Kör shorts eller långbyxor, när det är shorts ha korta shorts!
  3. Gå aldrig någonsin med bar överkropp om du inte är hemma eller på stranden och ät aldrig i bar överkropp. Inte ens hemma.

Tre tips för att lyckas med karriären?

  1. Skynda långsamt. Idag fokuserar många hela tiden på nästa steg, att komma framåt snabbt. Är man duktig på det man gör i stunden så löser sig det andra ändå. Sen är det såklart bra att finnas i olika register, ha till exempel en matig och välbeskrivande Linkedin text. Men lägg inte för mycket kraft på att nätverka med allt och alla, du blir synad om allt fokus ligger där och inte på ditt nuvarande jobb.
  2. När du väl får frågan om ett passande nästa steg, våga säga ja. Det kommer kännas för stort, och då är det helt rätt.
  3. Bli duktig på matte. Det hade jag blivit om jag fick börja om, avslutar Filip.

Prestation, ångest, och livsbalansen är något som kommer upp och som båda ofta kämpar med i både karriär och livet som stort. Hur hanterar ni den mentala biten?
– Jag springer mycket, berättar Filip. Det kanske låter lite floskligt men jag fungerar inte mentalt om jag inte får springa. Alla kan och vill såklart inte springa men någon form av träning tror jag är jätteviktigt för mental styrka. 

Och jag försöker ta tag i saker och beta av något som jag historiskt har varit dålig på, säger Fredrik. Och fokusera på nuet! Det blir alltid bättre är mottot!

Det finns tre viktiga delar av livet – familj/vänner, jobb och personliga intressen. Två av dessa måste fungera för att man ska orka med. 

– Det kan låta klyschigt men jag tror att två av livspelarna måste fungera för att man ska orka med, säger Filip när vi kommer in på hur man kan få ihop livsbalansen. Det räcker inte att bara fokusera på jobbet. Det verkar som om 90-taliser har bättre koll på det än vi andra har haft.

– Egentligen handlar livsbalansen om grundläggande saker men man, i alla fall jag, har tendens att glömma bort det. Och igen sitter man där klockan 23:00 och förstår inte varför man inte lyckats lösa ekvationen som man kämpat med hela dagen. Man måste påminna sig om att ta de nödvändiga pauserna för att få ny energi.  

Filip Strömbäck och Fredrik af Klercker. En duo som kompletterar varandra både i stil och erfarenheter.

Filip du är även delägare i nya underklädesmärket Please the Swede – vad fick dig att hoppa på det tåget?
– Det var egentligen väldigt enkelt, av två anledningar. Ett för att traditionella boxers helt enkelt är väldigt snyggt och passar de flesta kroppsformer till skillnad från tighta kalsonger. Det är klassiskt elegant vilket jag gillar. Sen så gillade jag entreprenören bakom företaget, Richard Lindqvist, som har suverän energi med många idéer i luften och sköter företaget på ett proffsigt och innovativt sätt för att vara relativt ung. 

Fredrik du driver klädesmärket Klercker sen tio år tillbaka. Vad kännetecknar era kläder?
Avslappnad elegans!! Det går att vara elegant även när du är avslappnad och ledig. Vi blandar mycket klassiska element med nya idéer. Färg, färg, färg vi älskar färg.

Har ni några livsmotton?
– Mitt motto är stulet från Noora i Skam-serien, säger Filip: ”Alla har sitt eget lilla krig som du inte alltid vet något om, så var snäll, alltid”. Fördomar är det skadligaste som finns tror jag, och de är omöjliga att värja sig emot. Men man måste försöka! 

Fredriks motto handlar också om att vara snäll och att inte döma i förväg.

Var så snäll du kan mot omgivningen, alla går igenom samma skit.

Vi avslutar med vår favoritfråga – hur startar ni morgonen?
– När jag har barnen så vaknar jag 06:45, gör en smoothie som väcker alla, och sen är det ganska strukturerat för att snabbt komma iväg, berättar Filip. När jag är själv så dricker jag en kopp svart kaffe och försöker komma iväg så snabbt som möjligt för att inte bli för seg hemma. 

Fredrik säger att han är långt ifrån en morgonmänniska
Jag går motvilligt upp ur sängen, är absolut dödstrött, kryper sen in i duschen. Efter det blir det bättre, går till jobbet. Äter inte frukost.

Filip Strömbäck och Fredrik af Klercker driver populära podden Stiljournalen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.