fbpx

Så livar man upp mörka halvåret

Vi säger hej till november som oftast är en av Sveriges gråaste månader vilket kan påverka både humör och hälsa. Därför lägger vi lite extra fokus på hur man kan få upp energin, aktivera sig och välkomna mörkret.

November brukar vara en av årets gråaste månader i Sverige – de vackra löven från träden är nästan borta, vintertiden är här med mörkare kvällar och man kan börja känna tröttheten smyga sig på. Ekorrhjulet är förmodligen rätt påtagligt nu flera månader efter sommarlovet.

Är man singel kanske man plötsligt känner en extra längtan efter att träffa en partner, har man en partner kanske man behöver aktivera sig för att få lite ”höstglöd” till förhållandet.

Därför vill vi fokusera lite extra på hur man kan liva upp denna mörkare period som har börjat, med både aktiviteter, hälsa, och vardagstrix i fokus.

Aktiviteter med hälsa i fokus
Träning och aktivitet är något av det viktigaste för att få upp vår energinivå, det säger alla hälsoexperter. 30 minuter med förhöjd puls tre gånger i veckan ska tydligen vara den grundnivå som gör susen. Så börja med att se över dina rutiner, får du in träning i vardagen?

Om inte så gör tid för detta, sätt av tid i kalendern och kanske bestäm en träningsträff med en kompis. Är en vanlig ursäkt att du är för trött för att träna?

Se det som en utmaning – det brukar hjälpa att sätta på sig ett par snygga träningskläder (gärna med lite färg), stå emot soffan och bara gå till gymmet. Just do it som vi brukar säga!

Vet du inte var du ska gå så är här några heta tips:
Barry’s bootcamp – en riktigt bra intensivträning som blivit supertrendig och poppis i många storstäder, Stockholm är inget undantag. Något pricy men verkligen värt det om du vill komma igång med bra pepp. Maria här i redaktionen är en trogen kund hos Barry’s och berättar om fördelarna:

– Om man som jag är lite lat och känner att man aldrig får ut så mycket av ett eget pass på gymmet, så passar Barrys perfekt om man vill ha en riktig workout! Det är high-intensive intervallpass, med mycket pauser som gör att man klarar av det. Passet är en timme, och fokuserar på olika kroppsdelar per dag – vilket är perfekt om man kanske vill fokusera mer på rumpa och mage.

 • Passet är i ett mörkt rum med röd belysning, vilket gör att man ser piggare och starkare ut under tiden vilket brukar motivera mig till att ta i mer. Det blir enklare med mörkret på något sätt.
 • Det pumpas peppande hög musik med riktigt bra hitlåtar.
  Det är en instruktör som leder hela passet och säger åt dig exakt vad du ska göra, och peppar dig om du försöker ge upp. Instruktörerna är glada och härliga och det kan göra hela ens dag ibland!
 • Du förbränner flera timmar efter passet – och under ett pass kan man bränna upp till 800-1000 kcal (vilket är WOW). Då kan man äta lite extra pizza om dagarna med gott samvete.
 • Man kan beställa de godaste smoothiesarna i hela stan på gymmet! Bara skriva upp vilken man vill ha innan passet – och så står den redo utanför rummet när du är klar.

Om man känner att man behöver en lugnare träningsvariant med mer återhämtning tycker vi att Yoga är ett jättebra alternativ. En kombination av att stretcha ut trötta muskler vilket får igång cirkulationen, viktig corestyrka och en stund för dig själv med möjligheten till mental återhämtning genom att koppla bort tankarna.

En återhämtning av kropp och själ helt enkelt vilket är en toppenkombination. Då vi samarbetar med en toppenyogi kan vi inte låta bli att tipsa om henne och hennes klasser:

Yoga med Stannayoga
Yoga med vår partner Stannayoga som utövar härlig vinyasaflow i mysiga lokaler. De flesta yogaställen tar 200-250kr per klass, här får du som medlem i Moderna Livet gå på Annas klasser på Studio Levels för 100kr vilket även inkluderar yogamatta, handduk schampo balsam. Det tycker vi är jättebra och kan varmt rekommendera att prova på hennes klasser!

Yoga med vår partner Stannayoga som utövar härlig vinyasaflow i mysiga lokaler.

Vardagstrix
När vardagen rullar på, kanske i ett högt tempo, kan det ibland räcka med att göra små out-of-the-box saker som kan göra stor skillnad. Experter brukar säga att det är bra att chocka sina beteendemönster ibland så det kan vara värt att testa.

Men ibland är det såklart svårt att komma på själv (för man är ju inne i sitt vanliga beteendemönster) så även här tar vi hjälp av Maria som inte bara är en Barry’s-fantast, hon är även expert just på att hitta små trix i vardagen för att bli ”piggare” eller gladare. Ofta innebär det att släppa på det allvarliga och få in lite vardagslyx. Här kommer några av hennes exempel:

 • Lyssna på en galen låt när man borstar tänderna och klär på sig på morgonen. Jag brukar till exempel sätta på rocklåtar som Red Hot Chili Peppers eller Ebba Grön och sjunga med tandborsten som mikrofon medan jag klär på mig seriösa bankkläder – det är superkul!
 • Var barnslig – ta med några kompisar till Laserdoom – att känna sig som barn ibland är riktigt befriande, även om det bara är för en stund.
 • Köp hem en rolig lermask att ha på kvällen – så ser man lyxig och spaaig ut (och en gnutta rolig).
 • Klä upp dig snyggt till jobbet så blir man piggare. Sätt gärna på en tröja med en färgklick.
 • Ta ett glas bubbel på en tisdag med en rolig kompis – lyxa till det lite.
 • Känner du dig sur och på dåligt humör? Le extra mycket till främlingar på gatan, det brukar pigga upp och oftast får du ett leende tillbaka.

Hon menar också att man kan utnyttja sina känslor:

Om man till exempel tycker synd om sig själv: sätt dig ner och skriv en dagbok eller ett Word dokument om hur himla synd det är om dig. Till slut börjar man skratta och får ett annat perspektiv.

Sen en sak som inte är så rolig men som funkar: ät protein på morgonen, typ makrill eller ägg – då blir du pigg resten av dagen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Filmtips: Oscarsgalans fyra stora vinnare