Yildis “Idde” Charbachi – Stockholmsfrisören som gör internationell karriär på Fashion Week

Vi har träffat Yildis “Idde” Charbachi, en av Sveriges mest eftertraktade frisörer, Yildis “Idde” Charbachi som är egenföretagaren på salong Altoego i Stockholm och har regelbundna uppdrag på de stora modevisningar världen över. Med en bakgrund som tävlingsfrisör och vinnare av Frisör-VM, berättar hon om hur allt började och om livet som hårstylist på Fashion Week. Sist men inte minst, avslöjar hon vårens hetaste hårtrender!

Idde
Yildis "Idde" Charbachi är en internationell välmeriterad frisör och driver eget på salong Altoego i Stockholm.
Idde började sin karriär på 90-talet, när hon under tiden som gymnasiestudent jobbade på Hair Art i Linköping som drevs av de internationellt välmeriterade frisörerna Roger Svensson och Annelie Palmgren.

Här tog karriären sin första riktiga början och hon tränades inför olika frisörtävlingar i klippning, färg, fön- och stylingtekniker.

Träningen följdes av både svenska och internationella framgångar och vinster i bland annat Frisyr-SM, Nordiska Mästerskapen, Eurocup tävlingar och VM i Washington där hon med två andra teammedlemmar kammade hem guld.

Tillsammans med guldteamet från Washington blev Idde tilldelad frisörpriset Guldkammen som delas ut till personer som gjort extra bra ifrån sig och utmärkt sig i frisörbranschen.

Numera arbetar Idde för det australienska hårmärket MrSmith och ingår i deras internationella kreativa team. Teamet utbildar andra frisörer i Sverige om olika produkter tillsammans med tång- och stylingtekniker som används under modeveckorna, andra modejobb och tutorials.

Tillsammans med teamet på MrSmith är Idde inne på sitt tredje år som fashion week stylist och har stylat hår på modeveckorna i New York, Paris, London och Milano där hon har jobbat med allt ifrån Haute Couture visningar till Men’s Fashion Week.

Det är fantastiskt att jobba som stylist på fashion week! Jag får äran att jobba med de bästa hårstylisterna, makeupartisterna och designerna från alla håll i världen. Vi drivs av samma passion och jag har fått många nya vänner från olika länder.

Backstage på Noon By Noors visning under New York Fashion Week 2019, naturligt vågig look med halva håret i en dubbelknut. Foto: Getty

Hur går det till innan och under en visning?
– Varje visning har alltid en hair leader stylist som tillsammans med designern och makeupartisten kommer överens om hur modellernas look ska se ut. Vi stylister får reda på stilen strax innan vi sätter igång. Ofta är vi två hårstylister som jobbar tillsammans för att underlätta arbetet och jobba så effektivt som möjligt. Jobbet godkänns sedan av lead stylisten innan vi börjar med nästa modell.

I bästa fall hinner vi stylister se showen live, annars kan vi titta på TV:n backstage. Höjdpunkten är alltid efter showen när det applåderas och firas med glädje och kramar. Jag ser alltid till att följa andra stylister på sociala medier för att hålla kontakten och öka mitt nätverk.

Vad är dina råd om man vill ha en karriär som internationell hårstylist?
– Det är en stor fördel att jobba på salonger där de har hårmärken som sponsrar olika visningar under fashion week. Mitt råd är att visa en helhjärtad passion inför hårstyling tillsammans med intresset inför modeveckorna.

Det finns ju inget som kan göra så mycket för ens utseende som en helt ny frisyr och våren är en av de mest kreativa årstiderna då många söker efter en förändring. Vilka frisyrer kommer i vår?
– Runda toppar i lugg och sidor med uppklippta framtill i korta bobpager, och rockigt uppklippta långa längder är något jag tror blir trendigt till våren och sommaren. Vintage trender som bland annat halvlånga luggar, mittbena och permanent i olika varianter kan också bli inne i vår.

Hur fixar man en enkel trendfrisyr hemma?
– Allt hänger på vad det är för slags frisyr man vill göra. Det är viktigt att ha bra verktyg så som hårfön, locktång, plattång, rundborste eller plattborste. Det är även viktigt med bra stylingprodukter med värmeskydd som passar den frisyren man vill ha.

För ett naturligt lockigt hår: ta i en inpackning eller balsam som stylingprodukt (efter duschen), alternativt en produkt för lockigt hår. Låt det antingen självtorka eller föna med en tratt för att hålla lockarna fina och utan friss.

Om man ska investera i en ny hårprodukt i höst, vilken rekommenderar du?
– Jag rekommenderar stylingprodukter från MrSmith som alla innehåller värmeskydd. Det är även viktigt att investera i bra grundprodukter så som schampo, balsam och inpackning.

Om du har blont hår så rekommenderar jag en silverinpackning för att underhålla den blonda färgen emellan frisörbesöken.

Visning för Aalto under Paris Fashion Week 2019, huvudbonad i alla former och en naturlig look. Foto: Getty

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.