_U3B5774

Grundarna bakom Stockholms Bränneri och satsningen på gindrömmen

Vi har träffat Calle Wikner som tillsammans med hans fru Anna grundade gindestilleriet Stockholms Bränneri för fyra år sedan. Allt började under en utlandsvistelse i Kanada och väl hemma i Sverige blev succén snart ett faktum. Inom 24 timmar var de första 1000 flaskorna utsålda på Systembolaget. Stockholm har sedan dess fått sin första innerstadsgin. Vi besökte Stockholms Bränneri på Södermalm för att få veta mer. 

Vi möter Calle i deras lokal på Folkungagatan. Destilleriet är belägen i en före detta Jaguar-bilverkstad och ser ut ungefär som man föreställt sig att ett destilleri ska se ut på Södermalm. Modernt, hippt och stilrent med urbana kromdetaljer.

Medan vi tar en rundtur i lokalen kommer vi snabbt in på hur idén till gindestilleriet föddes
– Anna och jag träffades redan när vi studerade till ingenjörer i Lund. Vi har båda haft en stor passion för mat och dryck överlag, men framförallt är vi passionerade gin-älskare! Vi kände att vi ville göra något med den passionen och samtidigt göra verklighet av våra entreprenörsdrömmar, berättar Calle.

Själva drömmen blev till verklighet under deras tvååriga tid i Vancouver, Kanada, där Calle och Anna jobbade på ett lokalt företag och sysslade med affärsutveckling respektive marknadsföring. Fler och fler småskaliga destillerier öppnade upp i staden under tiden de bodde där och det dröjde inte länge innan de själva började smaksätta sprit hemma på ett litet campingkök.

Som passionerade gin-älskare kastade vi oss in i kulturen för att få kunskap om hur man destillerar och skapar gin, det var så fröet såddes.

Anna visar stolt upp deras produkt Dry Gin.

Att våga satsa på sin dröm
Bolaget startades under tiden de bodde i Kanada. Här lade de bland annat beställningen på pannan som används i destilleringsprocessen och här kontaktades även myndigheter hemma i Sverige för att få alla tillstånd som krävdes.

Trots att vissa bekanta hemma i Sverige blev lite aviga när Calle och Anna berättade att de skulle sadla om och starta ett ginbränneri mitt i Stockholms innerstad vågade de fortsätta satsa på sin dröm och väl hemma i Stockholm satte de direkt igång med destilleriet.

Allt flöt på bra till en början men att hitta en lokal som uppfyllde alla behov var inte så lätt som man kunde tro. De letade i 10 månaders tid och var nära på att tappa hoppet.

Efter att ha besökt runt 100 lokaler hittade vi till slut det perfekta stället runt hörnet från vår lägenhet här på Södermalm.

Calle och Anna utanför destilleriet på Södermalm.

Starten på destilleriet blev snabbt en succé-historia
I början var det Anna som jobbade heltid medan Calle gick tillbaka till sin tidigare tjänst som affärsutvecklare för att få familjens ekonomi att gå runt under uppbyggnadsskedet. När allt sedan rullade på gick även Calle över till att jobba heltid och i december 2016 ställdes den första produkten fram på systembolagets hyllor i Sverige. Allt sålde slut på mindre än ett dygn och sedan dess har det gått snabbt.

Redan under våren 2017 började vi leta partners utanför Sveriges gränser, där Danmark blev en stor marknad. Idag finns vi bland annat även i Japan, Hong Kong, Australien och Italien. Planer på att expandera ännu mer finns på kartan, målet är Europa.

I Sverige har deras produkt blivit väl mottagen av många av Stockholms bästa bartenders och hittat upp på hyllorna i barer som Ling Long och Linje Tio. Deras gin kan också beställas på alla Systembolag runtom i Sverige.

Att jobba med sin partner kan säkert många se som en dröm medan andra kan uppskatta att skilja på privatliv och jobb. Calle är positiv och beskriver fördelarna med att jobba med Anna.
– Vi kompletterar varandra och man behöver aldrig kompromissa mellan familj och arbete utan vi har fullständig förståelse för varandra. Behöver någon sitta och jobba någon extra timme vet vi att det är för vår egen skull. Man kompromissar inte med tiden, berättar Calle.

Ett exempel där vi kompletterar varandra är att jag har en tendens att hela tiden pusha framåt, medan Anna kan dra lite mer i bromsen. Jag är superoptimistisk som person, vilket även Anna är, men hon är samtidigt mer realistisk och ser till att allt blir rätt när jag gasar.

Den heliga treenigheten
Definitionen av gin är ”en sprit som är omdestillerad tillsammans med enbär och andra naturliga ingredienser”. Vissa gin använder bara fyra ingredienser medan andra har mer än 50.

Den heliga treenigheten av botaniska ingredienser i gin är enbär, koriander och angelikarot. Stockholms Bränneris destilleringsprocess och smaksättning skiljer sig inte direkt från det traditionella sättet att destillera gin.

Dry Gin, Pink Gin och Oak Gin.

Standardsortimentet består idag av av tre olika giner med lite olika variationer.

  1. Dry Gin: deras mer klassiska gin med smak av enbär, koriander och angelikarot
  2. Oak Gin: lagrad på bourbonfat med toner av apelsin och har ett lite mer djup i smaken
  3. Pink Gin: destillerad med bland annat rabarber och rosenblad

Specialutgåvor med oändliga möjligheter till variation
Vid specialutgåvor leker de däremot med smaker och framförallt med sina säsongsutgåvor där de vill få fram toner som är utmärkande för just den årstiden. Ofta gör de samarbeten med exempelvis restauranger för att ta fram smakerna. Senast i jul gjorde de en batch med vinteräpplen och lagerblad. På hösten en med nypon och höstäpplen.

På sommaren har vi gjort en kräftskivegin med krondill. Det är kul att smaksätta efter säsong, det är då man hittar oväntade smakkombinationer.

Flaskan är något som sticker ut och som många säkert känner igen
Vi visste från början att vi ville jobba med den klassiska apoteksflaskan. Det ligger i historien att gin ofta var en medicindryck, så vi ville anspela på den klassiska designen men sen möta upp den med en minimalistisk och modern skandinavisk finish.

Det är många som använder våra flaskor efter att de druckit upp och sätter en blomma eller ljus i. Det finns på många Hemnet-annonser och dyker ofta upp på stylingbilder i inredningsmagasin. Det är riktigt kul för då når man en annan målgrupp med det estetiska perspektivet.

Den klassiska apoteksflaskan har blivit ett av Stockholms Bränneris signum.

Framtiden har mycket att ge och Calle förklarar att de gärna fortsätter hålla till på Södermalm och att de vill behålla känslan av det genuina och urbana.
– Nu i år är vi ganska nära maxkapaciteten för en panna så vi har beställt en till. Sen börjar det bli trångt i den nuvarande lokalen. Men både jag och Anna älskar Södermalm och det urbana där plus att vi vill ha något som är lättillgängligt som man kan komma och besöka. När man väl når det taket är vi inte helt säkra på att vi vill bygga större rent försäljningsmässigt, men det finns mycket annat man kan göra.

Tioårsplanen är i alla fall att bygga ett väldigt starkt Skandinaviskt ginföretag. Kanske inte bara gin, eventuellt gör vi andra saker också, men som är internationellt erkänt. Inte för stort, men som är nischat, specialiserat och premium med väldigt hög kvalitetsnivå.

För den ginintresserade som vill besöka Stockholms Bränneri så anordnar de dels ginprovningar där man kan testa deras olika varianter och får se sig om på destilleriet. Sen har de även ungefär en gång i månaden en bar på destilleriet där man kan ta sig en gin och tonic samt allt som oftast en bit mat från en food truck som de brukar ha ståendes utanför på gatan.

Passa på att besöka baren på destilleriet, nästa tillfälle annonseras på deras webbplats.
Stockholms Bränneri grundades 2015 och är Stockholms enda gindestilleri.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.