Daga Lamy: ”Det är kul med energin som skapas när pengar inte är inblandat”

Daga Lamy startade Daga med Vänner när pandemin svepte in över Sverige. Hon kände att behovet bland folk att känna sig inkluderade var större än någonsin och bestämde sig för att sprida lite glädje.

Vad är det DAGA med Vänner gör?

— Mina vänner och bekanta som har expertkunskap inom olika områden delar med sig av sin kunskap i form av korta filmer som Wallenstam sedan lägger ut till sina hyresgäster på ”Mina Sidor”, samt på några sociala medier, såsom t ex min Instagram.

Hur kom den här idén till dig?

— Jag märkte när jag pratade med människor att alla ser väldigt olika på det som händer i världen just nu. Många tycker det är läskigt, många är irriterade över ”tramset” att hålla avstånd och vissa orkar inte prata om pandemin överhuvudtaget. Många av mina vänner kände sig inte längre trygga att sätta sig på caféer och jobba. Så jag bestämde mig för att skapa en kreativ plats för mina vänner som känns bra att sitta och jobba på, ett fåtal personer samtidigt. Jag ville även dela de olika erfarenheter mina vänner har för att skapa lite ”pepp”, vilket gav mig idén att skapa små korta filmer där folk delar med sig av sin expertis. 

Daga Lamy set på filminspelning för Daga med Vänner

Hur ser du på situationen som råder just nu, och hur är det du vill bidra?
— Det är en stor grupp människor som lever mer isolerat än vanligt, och som inte kan delta i samhället på det sätt som de brukar just nu. I Sverige ser det lite ut som vanligt på många ställen, folk sitter på uteserveringar och skrattar tätt ihop. Men för vissa har livet faktiskt förändrats dramatiskt. Jag tror att det är många som inte vet eller tänker på att pandemin påverkar vissa mer än den påverkar de själva. Det finns även många unga som är riskgrupper. Jag hör olika åsikter kring hur vi ska bete oss i denna pandemi. Det känns lite som ”olika läger”.

Personligen tycker jag att det är viktigt att hålla ekonomin och samhället öppet, på ett ansvarsfullt sätt, men att ha empati för de som har det extra tufft just nu och att bidra på de sätt vi kan. Min tanke med Daga med Vänner är att inkludera de som är lite mer isolerade nu. 

Vad är det för typ av korta filmer du kommer producera?

— Oj, det kommer vara en härlig mix! Allt från träningstips om du inte vill gå till gymmet just nu, odlingstips på balkong, retoriktips, intervjuer, konst, matlagningstips med mera. Inkluderande och upplyftande saker! 

Vad kommer ske i din ateljé i Norra Djurgårdsstaden?

— Jag kommer ha några små vernissager med olika konstnärer som kommer att ske enligt riktlinjerna för social distansering. Några vänner kommer att sitta med sina egna kreativa projekt hos mig, ge lite härlig energi till varandra! Jag själv kommer att sitta och jobba med de filmer som ska ges ut till Wallenstams hyresgäster tillsammans med de inblandade. Jag kommer även att måla mina tavlor i ateljén för en kommande vernissage 2021. 

Första filmen var med trädgårdsdesignern och kreatören Nicole Wilson där Nicole delar med sig av tips vad man kan odla hemma inne och ute. Senaste filmen ut är med PTn Ubaldo Niño som delar med sig av ett bra träningspass utomhus där man jobbar med hela kroppen.

Du har ju jobbat med film förut, berätta lite om det.

— Ja, men det var något helt annat. Jag, Rafael Edholm och Björn Olofson skrev filmmanuset till långfilmen ”Mörkt vatten” med Helena af Sandeberg och Sverrir Gudnason i huvudrollerna. Jag gjorde även mask och kostym till den filmen. Sedan skrev jag och Jenny Johansson ett drama med stöd av Svenska Filminstitutet.

Känner du att ha jobbat med film tidigare har hjälpt dig nu när du gjort dessa korta filmer?
— Nej, inte alls tyvärr haha! Möjligtvis hjälps jag av att jag då lärde mig acceptera känslan att få nöja sig med det man har då resurserna är begränsade. Att släppa sin perfektionism och ha kul!

Vad är det du gillar med ditt projekt DAGA LAMY med VÄNNER?

— Det är kul med energin som skapas när pengar inte är inblandat. Väldigt befriande faktiskt! Alla inblandade gör detta utan att få betalt, bara för att de vill vara med och sprida lite kunskap och ”good vibes”. Otroligt kul även att se vad ens vänner och de i ens närhet besitter för kunskap. Jag får se det lite mer konkret nu. Och så fint att de vill dela detta med Wallenstams hyresgäster!

Det är otroligt kul att se vad ens vänner och de i ens närhet besitter för kunskap. Och så fint att de vill dela detta!

Du är lite av en mångsysslare, berätta lite om det.

— Ja, jag gör lite olika saker. Och varje sak har lärt mig något på vägen. Min mamma är modell och jag tyckte alltid att jobba som modell var lite… pinsamt. Så jag väntade till sent i livet med att själv jobba med det. Modellandet har lärt mig att jag alltid vill jobba med ett härligt gäng! Det är underbart att jobba med fina, ödmjuka människor och att vara en del av ett team med samma mål – to get the job done! Jag har nästan alltid jobbat med underbara och inspirerande människor, vilket jag är tacksam för – och för de otroliga platser jag fått besöka!

Daga Lamy har skrivit manus till långfilmen Mörkt vatten tillsammans med Björn Olofsson och Rafael Edholm. Th: tillsammans med mamma Ingmari Lamy..

— Sen har jag smyckesmärket “RUN WITH” med Mini Andén och jobbar även med Ferrari på Autoropa i Stockholm. Och lite film. Och lite annat… haha så ja, jag gör lite olika saker, det har jag alltid gjort.

Mini Andén och Daga Lamy driver tillsammans smyckesmärket RUN WITH.

Har du några tips att ge som du samlat på dig av dina olika erfarenheter.

Absolut! Dessa tips får jag själv påminna mig om hela tiden för att inte låta livet rinna iväg på fel saker. Jag har inte alltid lyckats följa mina ”egna regler”. Det är ett pågående jobb genom livet!

  • Ha härliga människor i ditt liv! Både på jobbet och privat. Välj de människor som är ödmjuka och ger fin energi!
  • Learn-by-doing – fastna inte för mycket med vad du behöver för utbildning för att göra det du vill. Många saker klarar du utan långa utbildningar. Skriv om du vill skriva, gör musik, våga sök ett jobb trots att du inte har rätt erfarenhet. Googla och gå kortare kurser så lär du dig massor. Vem vet vad det kan ge. Våga lära dig på vägen!
  • Ta dig tid att reflektera över vad du vill göra i ditt liv! Det är grunden till utveckling och till ”ditt nästa steg” i livet. Oj vad jag önskar jag tagit mig den tiden mer! 
  • Våga pitcha alla dina galna och icke-perfekta idéer! Skala ner dem och behåll det som är bra. Det är så en bra idé föds!
  • Ha kul och våga ta in humor när du skapar! Speciellt när det inte blir som du tänkt. Humor avdramatiserar och ger lite perspektiv. 
Daga med Vänner är ett initiativ av Daga Lamy för att sprida glädje och kunskap.

Vill du läsa fler härliga intervjuer? Kika här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.