Näringsexperten: “Nystarta med detox – här är 12 tips för maximal effekt”

Näringsexperterna från kosttillskottsföretaget Alpha Plus delar sina bästa detoxtips.

Det liv många lever idag innebär en belastning för kroppen som kan leda till att kroppens reningsorgan kan behöva hjälp på traven. Då kan en detox vara precis det man behöver.

Vår livsstil och den miljö vi lever i påverkar vår hälsa och livskvalitet. Vad vi äter, hur vi sover, hur mycket vi stressar och rör på oss är faktorer som påverkar vårt välmående. Likaså är de luftförorening vi andas in och de kemikalier som finns i maten vi äter, plastflaskan vi dricker ur, hygienprodukterna vi använder och kläderna vi har på oss.

Kroppen avgiftar sig själv hela tiden från det som ofta benämns slaggprodukter eller gifter. Men med dagens livsstil får många i sig mer gifter än vad kroppens naturliga system klarar av. Detox betyder rening och handlar om att hjälpa kroppen att rensa ut gifter och slaggprodukter som lagrats. Det är inget nytt, att rena kroppen har en lång tradition inom många kulturer och religioner.

Det finns många sätt att detoxa. För en del handlar det om att undvika socker och alkohol, medan andra enbart dricker juice under detoxperioden. Ett vanligt missförstånd är att en detox innebära fasta, så behöver det inte vara, man kan äta och dricka efter en kostplan som är avsedd för detox. Några resultat av detoxen kan vara förnyad energi, klarare sinne och fräschare hy.

Här kommer 12 tips för en lyckad detox:

1. Planera in en förutbestämd tid för din detox

Vanligt är att man gör en detoxkur vid varje årstid, alltså fyra gånger per år. En detoxkur kan vara alltifrån några dagar upp till flera veckor. Det väljer man själv. För god effekt brukar man rekommendera minst 5 dagar. Tänk på att planera in utrymme för lite extra vila och sömn under din detoxperiod, då du kan må dåligt under själva detoxveckan om du har mycket toxiner lagrade i kroppen. De vanligaste symtomen är värk och trötthet.

2. Var motiverad och trappa ner innan

Gör detoxkuren när du är motiverad och är inställd på att leva sunt en tid framöver, då får du ut så mycket mer av din detox. Innan du påbörjar en detoxkur bör du trappa ner på mängden mat under en förberedande vecka, själva kurveckan blir då lättare. Börja med att minska portionerna rejält. Ät mindre protein och kolhydrater, och välj mer frukt och grönt. Trappa också ner på kaffet så slipper du huvudvärk och var koffeinfri några dagar innan detoxen startar.

3. Förbered ditt kylskåp, frys och skafferi

Plocka bort socker, gluten, laktos, rött kött, alkohol, koffein, konserveringsmedel och tillsatser ur din kyl, din frys och ditt skafferi. Fyll ut luckorna med nyttigheter.

4. Välj renande och lättsmält mat

Ge kroppen en chans att vila, rena och läka sig själv genom att minska belastningen på dess organ genom att äta hälsosam kost. Prioritera gröna grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön. Den typen av kost är fiberrik, basbildande, rik på antioxidanter och ger bra näring. Om du föredrar kött till middag, så håll dig till vitt kött och fisk så som kyckling, skaldjur och MSC-märkt torsk. Komplettera gärna med en detoxprodukt för effektivare utrensning, till exempel Detox 10 dagar.

5. Undvik att tillaga maten i för höga temperaturer

Tillaga maten så lite som möjligt för att behålla så mycket näring som möjligt. Undvik att värma maten i mikrovågsugn samt att kraftigt upphetta den då mycket av näringen förstörs.

6. Välj ekologiska råvaror

Ekologiska råvaror innehåller mindre gifter och tillsatser än konventionella vilket ger en lägre belastning på kroppen. Välj därför så mycket ekologiskt som möjligt under din detox, så väl det du äter som det smörjer på huden bör vara ekologiskt och naturligt.

7. Ät lite och ofta

Ät hellre små portioner ofta än ett fåtal stora portioner. Det gynnar såväl din matsmältning som blodsockerbalansen. Några måltider kan med fördel ersättas med en hälsosam smoothie, särskilt under detoxens inledande dagar.

8. Smoothies och gröna drinkar

Byt ut dina mellanmål mot smoothies och gröna drinkar under detoxperioden. De ger bra energi, är rika på antioxidanter och hjälper till att hålla blodsockret stabilt under dagen. Dina gröna drinkar får gärna innehålla spirulina eller chlorella, två alger som stödjer kroppens rening — framförallt av tungmetaller. Testa till exempel gröna pulver som Super Booster eller Grönt kaffe, eller Mighty Detox, de innehåller en blandning av näringstäta ämnen med mycket klorofyll som gör att du uppnår din dagliga dos av frukt och grönt på ett kick.

9. Drick rikligt med vatten

Det är viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska, minst två liter per dag, då gifter och slagg delvis lämnar kroppen via urinen. Tillsätt gärna några gurkskivor eller en citronskiva i ditt vatten. Det gör vattnet basiskt och en basisk kropp har nämligen bättre förutsättningar för att rena kroppen än en sur.

10. Drick örtte istället för kaffe

Drick vätskedrivande och renande örtteer istället för kaffe, som exempel Detox-te från Yogi-te. Välj helst örtteer utan teblad, men vill ha ett te med teblad i, välj grönt ekologiskt te. Undvik svart te samt te med mjölk i. Pau D’arco är ett örtte baserat på inre bark från Taheeboträdet. Indianstammar har i århundranden använt barken för att stödja kroppens reningsprocesser. Det är mycket mineralrikt och kan drickas dagligen för sina välgörande effekter och som en värmande dryck.

11. Håll magen i trim med fiber

Mycket fiber i kosten kan hjälpa dig att hålla magen i trim och sötsuget i schack. Psylliumfröskal eller smoothie protein är mycket fiberrikt och enkelt att blanda i gröt eller smoothies för att få i dig mer fiber. Fibrerna sväller i magen till dubbel storlek och ger en ökad mättnadskänsla och kontroll på blodsockernivåerna.

12. Motionera regelbundet

Att röra på sig under en detox hjälper till att hålla kroppens system igång, särskilt mag- och tarmsystemet. Gå, jogga, cykla, simma eller gå på ett yogapass. Undvik högintensiv träning då det kan bli en för stor påfrestning för kroppen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.