Reseguide: Nio unika vinteräventyr i fjällen för livsnjutare och naturälskare

Vinteräventyr i Sverige! Ingen röjig afterski, inte hundra barnfamiljer, inga snabbmatskedjor och inget nattliv att tala om. Vi listar nio anledningar att åka till fjällen utan att besöka de vanliga skidorterna.

De svenska fjällen har mycket att erbjuda utöver att susa nerför backen. Vi tipsar om allt ifrån snöskovandring bland renar, samisk spa i orörd vildmark till norrskenssafari och mycket mer.

1. En natt i Narnia-anda på Icehotel

För den som har mod och lust att besöka en plats som i filmen Narnia, så är en natt Icehotel i Jukkasjärvi det självklara valet. Omgiven av is i -5°C tillbringar man natten i hotellets konstsviter, som alla har ett individuellt tema och är handskulpterad av kreatörer från en mängd olika länder. Snön har en isolerande effekt som skapar en tyst och lugn atmosfär. Och när man släcker ljuset blir det mörkt på ett sätt som bara människor som bor på väldigt avskilda platser i världen får uppleva nuförtiden. Missa inte möjligheten att köra eget hundspann till eller från hotellet.

2. Norrskensjakt i Abisko

Norrskensspaning sker bäst uppe på fjällen där det är mörkt, kallt och praktiskt taget molnfritt. En natt på STF Aurora Sky Station i Abisko nationalpark kan ge dig ett färgsprakande minne för livet. Efter en spännande linbanetur upp till stationen är man ett steg närmare rymden och kanske en av världens bästa ljusupplevelse. Från stationens stora utomhusterrass och utkikstorn upplever man det fantastiska norrskenet och stjärnhimlen. Enligt statistiken är rymdskådespelet synligt hela 70 procent av den tiden som stationen är öppen, med mer eller mindre aktiva norrsken så gott som varje natt från oktober till slutet av mars. Se bara till att boka biljett i tid, då antalet platser är begränsat.

3. Heliskiing vid Riksgränsen

Det har hyllats som ett av världens tio bästa äventyr, ett udda resmål långt borta från civilisationen i en oändlig vildmark. Världens mest exotiska heliskiing hittar du inom Sveriges gränser, nära Riksgränsen i Lappland. Med en helikopter som lift och en bergsguide som hittar den bästa snön är heliski den optimala skidupplevelsen. Bland arrangörerna är Arctic Elements störst och kanske även exklusivast i Europa. De erbjuder all inclusive-resor med guide på upp till tre, fyra eller sju dagar. Med ett område som sträcker sig från Riksgränsen fjällen i väst, Kaitumfjällen i söder och Abisko i öst, får man en skandi-exotisk upplevelse i till synes oändligt vinterlandskap.

4. Längdåkning i Bruksvallarna

Bruksvallarna är ett paradis för längdskidsåkare. Med sina 75 mil skidspår är det världens största längdskidsområde! Skidåkningen äger rum i en otroligt varierad terräng med både dalar och fjäll, som passar till alla sorters längdskidåkare. Cirka 10 km från Bruksvallarna centrum ligger skidorten Funäsdalen, där man kan inkvartera sig på det mysiga fjällhotellet Eriksgården. Hotellet är ett “ski in ski out” hotell med längdspår precis utanför dörren. Utrustat med två restauranger, sportbar, bastu, bubbelpooler samt en mysig lobbybar med öppen spis kan man inte önska sig mer.

5. Spana efter älg och norrsken till häst

För den som gillar djur och natur kan Ofelaš Islandshästar i Kiruna vara ett spännande alternativ. De erbjuder dagsturer och längre ridturer upp till en hel vecka, där man spanar efter norrsken och älg till häst. Övernattning sker på gården och måltiderna tillagas och serveras i en kåta. Runt elden i kåtan får man veta mer om den samiska kulturen. Vid längre vistelser får man bland annat chansen att även bada bastu vid Kalixälvens strand, åka rensläde, besöka närliggande Icehotel och köra skoter.

6. Samiskt spa på Sveriges äldsta fjällhotell 

Sveriges äldsta fjällhotell heter Fjällnäs och hade sin första besökare redan för mer är 130 år sedan. Beläget mellan Funäsdalen och norska gränsen i västra Härjedalen, har hotellet den orörda vildmarken precis utanför dörrtröskeln. Fjällnäs har delat upp året i åtta årstider. I restaurangen liksom i det vackra samiska spaet Mii Gullo följer man årstidernas skiftningar genom nya smaker och spännande behandlingar. Mii Gullo betyder “hur mår du” på Samiska och svaret är ”utmärkt” när man testar en ryggmassage med 4 000 år på nacken eller en ansiktsbehandling med handplockad svensk tång.

7. Snöskovandring på Storhogna Högfjällshotell

Snöskor är ett underbart sätt at ta sig ut i fjällen. Det är en lättillgänglig sportaktivitet som öppnar möjligheten att vandra och uppleva de vitklädda fjällen utan att man behöver vara särskilt vältränad eller erfaren. På Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen finns moderna snöskor att hyra och en fantastisk omgivning att upptäcka. Har man tur på sin snöskovandring ser man ripor, renar eller något annat av fjälldjuren. Är man sugen på en längre tur, kan man vandra förbi närliggande Samevistet för lite goda våfflor.

8. Isfiske i världsklass

Med över 6000 sjöar, sex stora floder och oräkneliga mindre bäckar erbjuder fjällområdet runt Kiruna ett unikt fiske, som lockar hundratals fiskeintresserade varje år. Artic River Company arrangerar all-inclusive fisketurer på upp till 4 dagar för både nybörjare och mer erfarna. Här pimplar man arktiska fiskarter som isöding, brunöring, harr och gädda. Alla måltider tillreds över öppen eld intill fiskeplatserna och övernattning sker i uppvärmda tältkåtor. En unik upplevelse i vildmarken med möjlighet att se norrsken.

9. Smak och design på Niehku Mountain Villa

200 kilometer norr om polcirkeln, byggt på platsen för malmbanans gamla lokstall, ligger Niehku Mountain Villa, som öppnade för ett drygt år sedan. Ett personligt och exklusivt hotell där naturupplevelser och skidåkning kombineras med boende och gastronomi i världsklass. Niehku betyder ”dröm” på nordsamiska, och det är precis så som många svenska och internationella gäster beskriver hotellet. Sammanlagt finns 14 rum, restaurang, vardagsrum och relaxavdelning – och med det gamla lokstallets fornminnesmärkta ruin, som skär igenom den nya byggnaden, påminns man om platsens spännande historia.

Har du fler tips? Mejla oss gärna på [email protected] eller spana in fler av våra resetips här

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.