roberto-nickson-roLsntkQbis-unsplash
Är det ett harmoniskt förhållande kan semestern vara en stor lycka eftersom man kan ägna sig åt varandra.

Psykologen: Så räddar du relationen under semestern

Inför och under semestern tenderar förväntningarna att skjuta i höjden. All denna lediga tid tillsammans, nöjen som ska göras, god mat ska ätas, hinna träffa varandra och alla vänner. Semestern kan vara en avgörande tid för många par och enligt statistik gör flest slut efter sommarledigheten. Vi har frågat vår psykologexpert om råd hur man kan förbättra relationen i semestertider.

1. Är sommaren en förhållandemördare?

– Givetvis behöver den inte vara det, för många är det en tid av att varva ner och få möjlighet till att återknyta banden till sin partner. Däremot kan all denna tid man plötsligt har för varandra kasta ljus på saker som inte fungerar så väl. Kommunikation som brister eller beteenden man irriterar sig på.

Skillnader i önskningar och förväntningar om vad semestern ska innefatta kan orsaka spänningar, irritation och besvikelser i en relation.

– Det är även en tid då man ofta ska hinna med att träffa diverse släktingar och svärföräldrar som kan vara ansträngande för relationen. I kärleksförhållanden väljer man sin partner men inte dennes familj, och ändå kan dessa bli personer man förväntas ägna sin dyrbara lediga tid med. Många kan uppleva det svårt och laddat att lyfta irritationsmoment som rör sin partners släkt.

2. Att tillbringa tid tillsammans när det är knackigt i relationen kastar ljus på det som verkligen inte fungerar bra. Vi har tid att bråka mer, irritera oss mer, känna efter mer. Kanske är den där veckan i sommarstugan droppen som får bägaren att rinna över. Vad ska man tänka på om man irriterar sig för mycket?

– Det är viktigt att rannsaka sig själv och fråga sig vad det är som faktiskt gör oss så arga och irriterade. En kanske ser tiden i stugan som ett tillfälle att fixa och förbättra sommarstugan, den andre ser tiden som en stund då denne äntligen får pusta ut från intensivt jobb under våren och förväntar sig kunna spendera all tid i hängmattan med de där böckerna man aldrig hinner läsa.

Ibland kan vi ta för givet att vår partner ska vilja, tänka eller önska på samma sätt som vi inför veckorna i sommarstugan, men varför skulle det vara självklart att två olika individer outtalat har samma förväntningar?

– Det är inte svårt att föreställa sig hur ena parten skulle kunna se sin partner som lat, självisk och likgiltig inför att ”jag är den som måste göra allt jobb”, och den andre parten kan se sin partner som tjatig, hetsig och obrydd inför att ”jag har varit så stressad och behöver verkligen bara få slappna av och vila”. Om man i förväg kan prata om de egna förväntningarna och nå en något sånär gemensam bild kring hur semestertiden ska nyttjas så minskar risken att bli besviken.

3. Om man känner att man behöver tid för en själv, hur gör man det utan att avvisa sin partner?

– Vi behöver alla tid för oss själva ibland. Det kan kännas märkligt att gå från en tillvaro med strukturerad tid för arbete, träning, tid med vänner till att spendera dygnens alla timmar med partner och familj. Det kan vara bra att avdramatisera kring detta behov och uttrycka önskan om egentid i så enkla termer som möjligt. Det är också viktigt att påminna sig själv om faktumet att önska tid för sig själv faktiskt inte per automatik är detsamma som att ens partner är oönskad.

– Samma gäller om man vill spendera tid med egna vänner – det är inte detsamma som att man inte vill spendera tid med sin partner. Det är snarare olika typer av påfyllning.

Har man barn tillsammans kan man tänka på att ibland under semestern dela upp tid då den ena föräldern underhåller barnen med någon utflykt eller aktivitet, medan den andre får tid att göra precis det den själv vill.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.