Juristen och sambolagen: viktigt att tänka på när du blir sambo

Allt du behöver veta om sambolagen

Är du sambo eller planerar du att bli? Då finns det några juridiska saker, enligt sambolagen, man bör tänka på för att underlätta eventuella bråk längre fram. Vår juristexpert Gabriella Behm listar det viktigaste.

Är ni en av de lyckliga som i denna bostadsmarknadsröra hittat en lägenhet/ett hus, eller kanske har ni precis beslutat er för att kila stadigt och flytta ihop? Grattis, antagligen är ni nu mitt uppe i planering av ut- och inflyttning, diverse IKEA inköp och olika typer av firanden. Allt, förutom eventuellt förekommande stressyndrom, är frid och fröjd.

Vikten av sambolagen

Men, skjut detta lite åt sidan och tänk er följande scenario.
Maria och Per bestämmer sig för att göra slag i saken och flytta ihop. Maria, som bor i en hyresrätt, säger upp sig från denna och flyttar in med Per i en bostadsrättslägenhet i Vasastan som Per och Maria kikat på tillsammans. Eftersom Maria inte har det lika bra ställt som Per är det Per som får teckna lånet och stå på kontraktet. Per har redan köpt en del möbler men får ändå plats med lite fler tycker Maria. Maria tar därför med sig en gammal tavla hon fått från sin numera avlidna moster, en soffa och ett gammalt pottskåp hon inför flytten spontanropat in på något auktionsverk. Resten säljer Maria på blocket.

Förhållandet går dock inte så bra som de båda trott och Maria beslutar sig efter några år för att flytta ifrån Per. Maria kräver i samband med utflytten att de ska göra en bodelning.

Eftersom vare sig Maria eller Per någonsin kunnat föreställa sig att detta skulle kunna hända har de heller inte vid något tillfälle diskuterat något samboavtal. Följande händer därför:

Vid bodelningen visar det sig att bostadsrätten, tillsammans med större delen av möblemanget, utgör s.k. samboegendom och därför ska ingå i bodelningen. Maria har alltså rätt att tillgodogöras detta av Per. Marias tavla som hon fått i gåva ska däremot inte ingå i bodelningen, eftersom hon kan visa upp ett gåvobrev från sin moster där mostern uttryckligen angett att tavlan ska vara Marias ”enskilda egendom” och inte heller samboegendom. Det gamla pottskåpet i bodelningen, som av en händelse visar sig vara värt en halv miljon kronor, har använts som sängbord för paret och ska också ingå i bodelningen.

Undvik stress och röra

Om Maria och Per hade skrivit ett samboavtal, eller för den delen varit gifta och skrivit ett äktenskapsförord, hade de med stor sannolikhet sluppit denna röra.

Det är med anledning av dessa situationer som vi brukar rekommendera sambos och giftassugna att skriva samboavtal och äktenskapsförord. För även om ni känner fullt förtroende för varandra kan det nämligen vara bra att klargöra vad som ska gälla för just ert förhållande, och på så sätt minimera eventuella framtida frågetecken och bråk.

Sambolagen och äktenskapsbalken, såsom exemplet visar, innehåller nämligen regler som träder in vid en eventuell separation och bestämmer vad som ska gälla mellan er – om ni inte själva har bestämt det i ett samboavtal eller i ett äktenskapsförord.

Vad gäller enligt sambolagen och äktenskapsbalken?

Förenklat kan sägas att sambolagen och äktenskapsbalkens bodelningsregler liknar varandra i den mån att de skiljer på vad som ska anses vara gemensamt ägd egendom och därför ska ingå i bodelningen, och vad som inte är gemensam och som därför inte ska ingå.

Men, sambolagen är också mycket mer begränsad än äktenskapsbalkens bodelningsregler. Enligt sambolagen är det endast samboegendom som ska bodelas. Med samboegendom menas här det som anser vara er gemensamma bostad och ert gemensamma bohag.

Den gemensamma bostaden kan förenklat definieras som det som är köpt för att fungera som ert gemensamma hem, alltså inte fritidshus eller fritidsutrustning. Exempel på gemensamt bohag är möbler, tavlor, TV, hemmabioutrustning, etc., som köpts för gemensam användning och som tillhör den gemensamma bostaden.

Det avgörande är på så vis inte vem som faktiskt äger bostaden och den där TV:n utan till vilket ändamål bostaden och TV:n är köpt för.

I äktenskapsbalken är bedömningen vad som ska anses vara gemensam egendom ännu mer vidsträckt eftersom allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Det spelar alltså ingen roll vilken tidpunkt du eller din partner köpte den där tavlan och om den köptes innan äktenskapet.

Enskild egendom är sådan egendom som ni i ett äktenskapsförord anger ska vara enskild, men också egendom som en av er fått i gåva eller som ärvts genom testamente (med villkoret att det ska vara din eller din partners enskilda egendom).

Vad ska ett samboavtal/äktenskapsförord innehålla?

Ett samboavtal, men också ett äktenskapsförord, kan vara rätt basic eller mer detaljerat. Det beror helt på vad ni äger och hur ni vill att ägandet ska se ut. Här handlar det helt enkelt om er vilja. Men, det är viktigt att komma ihåg att även annans vilja kan få betydelse vid en bodelning. Som nämndes ovan kan en släkting eller vän genom testamente eller gåva ha bestämt att en tavla/fastighet/annat inte ska ingå i er bodelning. Då ska denna vilja respekteras.

Viktigt att tänka på är att såväl samboavtalet som äktenskapsförordet ska vara skriftligt och undertecknat av er båda. Annars gäller det inte. Ett äktenskapsförord ska dessutom registreras hos skatteverket.

Några tips:

  • Börja med att orientera er över era respektive tillgångar. Gör en lista. Är det någon speciell fördelning ni vill göra mellan er, exempelvis gällande en bostadsrätt?
  • Ett samboavtal/äktenskapsförord kan avtala bort sambolagen respektive äktenskapsbalken helt. Men avtalet kan också endast gälla viss egendom. Kanske ska bara viss egendom vara undantagen, eller all egendom? Bestäm er därför för om ni vill att all egendom ska vara gemensam eller om all ska vara undantaget en eventuell bodelning.
  • Har någon av er fått något i gåva eller ärvt något som enligt givaren ska vara enskild egendom? Om ja går det inte att inkludera egendomen i en bodelning.
  • Är ni redan gifta, och har ett äktenskapsförord, kan det vara en bra idé att se över äktenskapsförordet. Om ni exempelvis sålt en lägenhet och köper ett hus kan ägandeförhållandena ha ändrats, eller innebära att en av er har lagt in mer i potten än den andre varför det kan finnas skäl att ändra äktenskapsförordet. Samma sak gäller om ni redan är sambos och flyttar till ny bostad.
  • Se över om det även kan finnas behov av att skriva testamente. Detta kan vara särskilt bra att göra om ni har barn. Antingen tillsammans eller om en av er har barn från ett tidigare förhållande.

Hur går man vidare?

Om man nu vill gå vidare med att göra ett samboavtal – vart vänder man sig då? Kan man googla fram ett avtal?

Om man vet hur man vill ha det och avtalet är enkelt. Till exempel om man vill avtala bort sambolagen helt, kan man skriva ett avtal själva. Det enklaste är då att gå in och kika på sambolagen (som finns på riksdagens hemsida) där det står om samboavtal. Jag skulle däremot inte rekommendera att googla då det finns oseriösa ”mallar”.

Om man är osäker tycker jag att det bästa är att kontakta en jurist och be om rådgivning.

Gabriella Behm är jurist på Hestra Advokatbyrå, kontakta gärna henne via email [email protected] eller besök deras hemsida. Läs även Gabriellas artikel om skilsmässor.

Juristexpert
Gabriella Behm arbetar på Hestra Advokatbyrå med byråns samtliga rättsområden, men främst med familjerätt, brottmål, migrationsrätt och avtalsrätt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.