Boktips för sommarläsning
Boktips för sommarläsning

Boktips: bästa böckerna sommaren 2020

Boktips 2020: 10 utvalda boktips för semesterläsning

På jakt efter boktips till semestern? Här är de bästa böckerna för sommarens lata dagar. Romaner, spänning, kokböcker, deckare, och reportageböcker perfekta för båten, hängmattan och soffan. En härlig blandning av bästsäljare och läsarfavoriter både som böcker och ljudböcker. 

1. Sovsågått av Anders Roslund (finns som ljudbok)

Precis som föregångarna Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar och Jamåhonleva (Tre dagar) är Anders Roslunds senaste thriller omöjlig att lägga ifrån sig. Följ med kriminalkomissare Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann på ett infiltrationsuppdrag den mörkaste av världar.

2. Sverigesommar: 555 fantastiska semesterupplevelser runt knuten av Colette van Luik, Emilie Aune, Johan Tell

I den här boken finns 555 tips på upplevelser över hela Sverige med fokus på saker som går att göra utomhus. Klättra upp i fyrar, övernatta i en trädtopp eller prova något nytt: cykla dressin, åk timmerflotte eller vandra med en alpacka. Boken är rikt illustrerad med inspirerande fotografier.

3. Familjen av Johanna Bäckström Lerneby (kommer som ljudbok 2020-07-15)

Prisbelönta journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby har följt familjen från Angered i Göteborg i över ett decennium. Hon berättar hur de styrt en hel förort med 50 000 invånare med järnhand och hur det går när de svenska myndigheterna försöker slå ut vad som kallas det ”parallella samhället”.

4. Vuxna Människor av Marie Aubert (finns som ljudbok)

En roman om ett familjedrama fullt av skam och slitna relationer. Norska författaren Marie Auberts intresse för obekväma relationer märks tydligt. I boken får vi följa storasystern Idas inte helt okomplicerade familjerelation, skam och ofrivilliga barnlöshet.

5. Där kräftorna sjunger av Delia Owens (finns som ljudbok)

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kaya Clark lever ensam utanför North Carolinas kust och kallas för ”Träskflickan”. Hon blir misstänkt för ett mord, men är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror och snart uppdagas sanningen om hennes liv. USA:s mest sålda bok 2019 och en internationell succé.

6. Rullrån och Tankebrus: en bakbok för livet och döden av My Feldt

My Feldt, den passionerade, färgstarka och poetiska konditorn från Halmstad ger oss en bak- smak- och läsupplevelse utöver det vanliga i sin andra bok. Bakboken är därför lika mycket en bok om hur det är att vara människa som det är en receptsamling med fantastiska fotografier av Linda Lomelino.

7. Normala människor av Sally Rooney (finns som ljudbok)

Conell och Mariannes relation förändras över tid och helt plötsligt är rollerna omvända. En roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv. Rooney skildrar livet som det levs just nu.

8. Mytomanen av Sofie Sarenbrant (finns som ljudbok)

Vi fortsätter följa kriminalinspektör Emma Sköld som denna gång måste lösa ett fall med en mördad pojke i Ålstensskogen. Mytomanen är den åttonde boken i serien som utforskar teman som fördomar, utanförskap, klasskillnader och lögner av deckardrottningen Sofie Sarenbrant som firar 10 år som författare.

9. The girl with the louding voice av Abi Daré

Abi Darés debutnovell ”The Girl with the louding voice” har fått stor uppmärksamhet världen över och är definitivt värd att se. Den är berättelsen om 14-åriga Adunni från Nigeria som är fångad i slaveri men längtar efter att kunna tala för sig själv och bestämma sin egen framtid. Därför, orädd och beslutsam att uppfylla sina drömmar använder hon sin röst till att hjälpa flickor i samma situation i en fängslande resa som lämnar läsaren förtvivlad, upplyst och inspirerad.

10. Att vara vuxen av Marian Keyes

Vad passar inte bättre på sommaren än lite härlig feelgood signerad Marian Keyes. Att vara vuxen är ett bitterljuvt familjedrama där mörkare delar blandas med humor. Hos Familjen Casey verkar allt bra utåt sett men under ytan är det oroligt. Efter att stora hemligheter avslöjas är familjen i chock och var och en frågar sig om det – äntligen – är dags att växa upp.


Klicka här för fler boktips!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.