Banankaka är en riktig favorit hos de flesta, både vuxna och barn. Perfekt att baka när man har några mogna bananer över eller när man vill ha något gott som både smakar och mättar. Detta recept är helt vegansk där vi har ersatt ägg med kikärtsspad. Vi har även tillsatt extra fibrer genom att byta ut en del av mjölet mot havremjöl (mixade havregryn) vilket även ger extra sötma, perfekt om ni frågar oss! Ett riktigt bra mellanmål helt enkelt.
Vill man smaksätta banankakan kan man välja på kanel, kardemumma eller vanilj – det som man föredrar. Här har vi även endast använt oss av bakpulver, då bikarbonaten var slut, vilket fungerade exakt lika bra.
[recipe servings=”En banankaka” time=”60 minuter, varav 45 minuter i ugn” difficulty=”Lätt” description=””]
[recipe-ingredients]
- 75 gram mjölkfritt smör
- 0.5 dl havremjölk
- 6 tsk kikärtsspad (motsvarar samma effekt som 2 ägg)
- 2 dl socker (eller 1.5 dl)
- 2 mogna bananer
- 1-2 tsk vaniljsocker (eller kanel eller kardemumma)
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havremjöl (går att mixa vanliga havregryn)
- 1.5 tsk bakpulver
[/recipe-ingredients][recipe-directions]
- Sätt på ugnen på 175 grader (varmluft)
- Bröa en form (ca 1.5 liter) med ströbröd eller riven kokos
- Smält smöret och häll i mjölken
- Vispa kikärtsspad och socker pösigt i en bunke
- Skala och mosa bananerna tillsammans med blandningen
- Blanda alla torra ingredienser separat, tillsätt med blandningen
- Tillsätt snabbt smör och mjölkblandningen
- Häll smeten i formen
- Grädda i mitten av ugnen cirka 45 minuter eller tills den helt “stannat”
- Låt svalna en stund innan servering!
[/recipe-directions][/recipe]
Vill du ha mer goda söta recept så se även det smarriga receptet på cheesecake med hallon från Sophie Björkman.