Anna Rydegran och Read The Label: ”Bomullsindustrin är världens smutsigaste industri”

Det nylanserade sängklädesmärket Read The Label har en tydlig vision – att erbjuda marknadens mest hållbara och etiska sängkläder, i exklusiv kvalitet och minimalistisk design. Företaget startades i december av Anna Rydegran som vill skapa och driva en positiv förändring i textilbranschen genom att erbjuda sängkläder i ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull, samt vara 100% transparent och visa upp hela produktionskedjan.

Berätta om bakgrunden till Read The Label
– Min förkärlek till textilier och bra materialval började vid tidig ålder. Tre år innan jag föddes startade mina föräldrar ett textilföretag som importerar textilier från hela världen till restauranger och hotell runt om i Sverige och som de drivit i över 30 år. Jag kommer ihåg hur barndomshemmet var fullt med handdukar, påslakan och servetter i olika färger och kvalitéer – hos oss bodde alla produktprover. Min morfar drev också ett litet textilföretag nere i Göteborg på 1950-talet, så det var inte helt oväntat att jag skulle följa deras fotspår.

Det var under jakten på världens bästa sängkläder som jag bestämde mig för att starta eget. 

– För 1,5 år sedan bestämde jag mig för att starta eget – min idé var att erbjuda världens bästa sängkläder. Jag satt uppe sena kvällar då jag fortfarande arbetade som PR-konsult och googlade efter långfibrig bomull, främst från Egypten och USA. Men längs vägen insåg jag att det inte enbart är längden på bomullsfibrer, trådtäthet eller vävteknik som definierar världens bästa sängkläder – det handlar om så mycket mer.

”Bomullsindustrin – världens smutsigaste industri”
Anna började lägga ner timmar efter timmar på research gällande bomullsindustrin och läste allt hon kom över. En kväll fastnade hon vid en artikel som förändrade allt. Artikeln beskrev bomullsindustrin som en av världens smutsigaste branscher där både människor och miljö påverkas negativt.

En siffra som etsat sig fast är de 270 000 indiska bomullsbönder som tagit livet av sig de senaste 15 åren, en siffra som är helt omöjlig att ta till sig.

Många av Indiens bomullsodlare lever under extremt knappa förhållanden och låga löner i kombination med dåliga skördar gör att dessa småodlare hamnar i ekonomisk kris och slutligen väljer att ta sitt liv. Dessutom är 55 % av Indiens bekämpningsmedel kopplade till bomullsproduktion – trots att endast 5 % av jordbruksmarken används till att odla bomull.

En stor del av bomullsindustrin varken tar hänsyn till människor eller miljö och konsekvenserna är förödande. Självmord och giftiga kemikalier är alltför vanliga inslag.

– Där och då bestämde jag mig för att skapa hållbara och etiskt producerade sängkläder, tillverkade med största omtanke för vår miljö och våra medmänniskor. I mars förra året åkte jag till Indien och besökte fabriker, bland annat RCM Organic, som var först i Indien med att erbjuda Fairtrade-certifierad bomull, och bland de första producenterna att erbjuda ekologiskt odlad bomull.

Jag kände direkt att jag hittat rätt. Väl på plats kunde jag se vilken skillnad Fairtrade faktiskt gör. Fairtrade skapar ekonomiska, sociala och miljömässiga initiativ som stärker lokalsamhällena.

Exempelvis används premien till att investera i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket. Fairtrade är även den enda certifieringen med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande på världsmarknaden.

Vad ska man tänka på när man väljer bomull/leverantör/kläder?
– Läs på etiketterna i produkterna du handlar och välj etiska och hållbart producerade varor. Ibland krävs det lite mer ansträngning, men det är helt klart värt det. Om du behöver inspiration, titta på dokumentärfilmen ”The True Cost”, en otrolig lärorik och viktig film.

När det kommer till just bomull, leta gärna efter GOTS-logotypen som är ”guldstandarden” inom ekologisk bomull, men även efter Fairtrade-märket. Dessvärre är det inte helt enkelt att enbart förlita sig på certifieringar då det kostar pengar att använda dessa logotyper på etiketterna. Jag tog beslutet att inte använda GOTS-logotypen, då jag upplevde att det blev en för stor utgift i uppstartsfasen.

Read the Labels sängkläder är tillverkade av 100 % ekologisk bomull och är helt fria från farliga kemikalier.

Hur kan vi som konsumenter utmana branschen?
– I textilindustrin är det otroligt dålig insyn och beställningar görs utifrån ett ekonomiskt perspektiv, utan att man vet vem som ska producera produkterna, var någonstans, och under vilka förutsättningar. Hela 93 % av världens klädföretag vet inte var deras bomull kommer ifrån, och 76 % vet inte var tyget vävts, stickats eller färgats. Det ser tyvärr inte bättre ut när det kommer till sängkläder. Större företag har för många rädslor och ursäkter för att inte omfamna transparens och hålla någon ansvarig.

Jag tror vi konsumenter måste börja ställa fler frågor. Om vi alla håller företag ansvariga för att inte veta var deras produkter tillverkats, så måste de börja ta reda på svaren.

Vi konsumenter kan bidra genom att ställa tre enkla frågor i handeln: vem har tillverkat produkten, var har tillverkningen ägt rum och hur har tillverkningen gått till? Jag tror att vi tillsammans kan skapa en mer medveten värld.

Read the Label
Read the Label grundades 2018 med missionen att erbjuda marknadens mest hållbara och etiska sängkläder, i exklusiv kvalitet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.