Boeuf Bourguignon är en riktig klassiker och ett måste minst en gång varje år. Se till att ha bra råvaror, ordentligt med tid och ett gott glas vin för att sätta stämningen när du lagar den här mustiga grytan.
Väldoftande timjan, härlig kalvfond ocn en ordentlig skvätt rödvin är några av ingredienserna i den här goda grytan. Nu delar Moderna Livets matskribent Sophie Björkman med sig av sitt bästa recept på Boeuf Bourguignon.
Ingredienser
- 140g bacon
- 250g champinjoner
- 1 nät steklökar (ca 250g)
- 500g flankstek eller högrev
- 2-3 vitlökslyftor
- 2 bananschalottenlökar
- två morötter
- 2 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- 1 tsk torkad timjan
- Några kvistar färsk timjan
- 250ml rött vin
- 5 msk kalvfond
- 5 dl vatten
- Ris
- Vitlöksbröd
Instruktioner
- Börja med att skära köttet i ganska stora grytbitar
- Kvarta champinjonerna, tärna bacon och skala steklöken
- Stek champinjoner, bacon och steklök så att allting mjuknar upp i olivolja, ställ åt sidan
- Hacka vitlök och bananschalottenlökarna, slanta morötter
- Bryn köttet i en stor gryta tills det fått färg, salt och peppra, ha sedan i löken och morötterna och låt stekas någon minut
- Ha därefter i timjan, tomatpuré och lagerblad, rör om väl
- Häll på rödvinet och låt koka någon minut och häll även i vatten och kalvfond
- Lägg i champinjoner, bacon och steklök i grytan
- Sätt på lock och låt puttra på svag värme cirka 2–2,5 h
- Smaka av med salt och peppar, se till att köttet är så mört att det faller isär, om inte, höj värmen något och låt koka lite till
Vintips från sommelieren
Årets Beaujolais Nouveau som släpps och firas världen över idag passar utmärkt både i glaset och i grytan! Det lätta och fruktiga vinet med inslag av röda bär, jordgubb och körsbär passar perfekt till en härlig Boeuf Bourguignon.
Favorit från Systembolaget är Domaine Jean Foillard, 2020