Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau 2020 – årets vinhändelse!

Du har säkert sett det lite här och var, sociala medier, vinlistor och på bolaget. Beaujolais Nouveau. Samma fenomen, varje år, i november. Vad handlar det om egentligen?

Beaujolais är en plats, en appellationen och en vinregion i Frankrike. Man skulle kunna tro att uttrycket Beaujolais Nouveau översätter ‘Beaujolais November’ eftersom uttrycket flanerar just i november varje år. Men den korrekta översättningen är snarare ‘Ny Beaujolais’. Det har såklart med vin från regionen Beaujolais att göra. Närmare bestämt den nysläppta årgången av det unga purfärska vinet som man precis buteljerat.

I regionen, som ligger mellan Bourgogne och Rhône dalen, odlar man mestadels Gamay (med vissa få undantag). Gamay är en blå druva med ett tunt skal och bidrar till ett lätt, ljust och fruktigt vin med inslag av röda bär, jordgubb, smultron och körsbär.

I Beaujolais odlar man mest Gamay som ger ett lätt och fruktigt vin

Festliga traditioner tredje torsdagen i november

Varje år släpper man Beaujolais nouveau på samma dag, den tredje torsdagen i november. Lyckligtvis för mig faller det på min födelsedag vissa år och jag har fått äran att fira båda två på uteserveringarna i Paris. En extra festlig och autentisk upplevelse!

Paris
Uteservering i Paris

Fete au Beaujolais

Det nya vinet firar man runt om i landet. Det myllrar av folk på gator och torg som trotsar November kylan. Uteserveringarna är fulla av folk. Vinet dricks som saft ur dricksglas och “Fete au Beaujolais” står skrivet på banderoller. Man skålar i glasen till höger och vänster och sällskapen bjuder vin från de välkända namnen på listan över borden. Man hör glada tillrop överallt. Stämningen är fantastisk!

Gemenskapen är påtaglig och för mig är det mycket vad vin handlar om i det stora hela.

Känslan tar oss tillbaka till när uttrycket “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” myntas.  Att få tag på de nya vinet var något utav en sport och ett race. Om man hade tur och fick tag i en flaska fick man äran att avnjuta det tillsammans med nära och kära. Gemenskapen är påtaglig och för mig är det mycket vad vin handlar om i det stora hela. Genom att dela en flaska vin sinsemellan, prata om och uppskatta innehållet. Vinet berättar en historia och vi har äran att få ta del av den.

Beaujolais Nouveau firas i hela landet

Hur kan man göra vin på så kort tid? 

Beaujolais Nouveau tar bara några veckor att framställa och många undrar hur det är möjligt med bara några veckor från vingården till vinglaset. Svaret är kolsyrejäsning. Men det har ingenting att göra med bubbliga viner såsom prosecco eller liknande. Utan handlar om själva fermenteringsprocessen, eller jäsningsprocessen. Alltså att socker blir till alkohol och druva blir till vin.

“Maceration carbonique”

När man gör ett vin med hjälp av kolsyrejäsning tar man hela druvklasar med intakt frukt och lägger i slutna jäskarl. Klasarna i botten kommer till slut att spricka på grund av den naturliga tyngdkraften. När de yttre jästsvamparna på skalet får kontakt med druvköttet startar en naturlig jäsningsprocess. Det börjar leva och bubbla från botten i kärlet och kolsyran vandrar uppåt. Nu startar en påskyndad jäsningsprocess redan innanför skalet på resterande oförstörda druvorna. Musten blir lätt och fruktig i och med att den inte har någon kontakt med varken skal eller grenar. Druvan spränger tillslut av trycket och man tömmer kärlet på must för att jäsa det vidare till vin.

Kan man göra vin av kvalitet på detta vis?

I handen har du ett glas vin på bara några veckor, detta tar vanligtvis månader eller år. Slutprodukt är lätt och fruktig och behöver inte någon större eftertanke. Den lätta strukturen gör att vinet inte har ett större lagringspotential. Så öppna flaskorna på direkten eller spara max 1-2 år. Med ett vin så lättdrucket och försvinnande gott blir det inte svårt!

Öppna flaskorna direkt eller spara max 1-2 år.

Se till att knipa några flaskor och ta del av traditionen!

Systembolaget släpper Beaujolais Nouveau i det tillfälliga sortimenten den tredje torsdagen i november, som traditionen säger. I år faller det på den 19 november. Det gäller att vara snabb på bollen så in och skapa ett konto om du inte redan har ett. Sen är det bara att logga in och beställ dina flaskor klockan 10:00 den 19 november!

En av mina favoriter på Systembolaget är Domaine Jean Foillard

Köper du vin på annat håll, håll utkik efter Rémi Dufaitre, Pierre-Marie Chermette eller Domaine Marcel Lapierre.

När du fått tag på en flaska eller två, häll upp i glaset och njut som det är eller tillsammans med denna fantastiska pizza bianco med kantareller, grönkål och tryffelolja.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.