Langos är en traditionell rätt från Ungern, som fick sitt genomslag i Sverige i början av 90-talet när rätten började serveras på svenska festivaler.
Köerna ringlade sig långa till langosgatuköken och folk kunde inte få nog av de friterade potatisbröden med toppings som ost, rom, räkor, rödlök och gräddfil.
Idag behöver man inte gå på festivaler för att njuta av langos, det är inte speciellt svårt att göra hemma.
Langos är perfekt att servera i miniformat när man har många gäster. De är oerhört goda att toppa med gräddfil, rödlök och ljuvlig stenbitsrom.
Ízletes étel (smaklig måltid) som man säger på ungerska!
.
Ingredienser
- 15 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ½ stor kokt potatis (kall)
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- Extra vetemjöl till utbakning
- Olja till fritering
- 1 rödlök
- Gräddfil
- Svart stenbitsrom
- Dill
- Olivolja att pensla langosen med
Instruktioner
- Lägg ner jästen i en bunke och häll över ljummet vatten så att allt löses upp
- Koka potatisen och låt den svalna. Riv den sedan och blanda ner i smeten.
- Tillsätt mjöl och salt. Arbeta in allting till en deg och låt vila under duk i cirka 40 minuter.
- Ta sedan upp den jästa degen på ett mjölat bord och dela in den i 12 lika stora delar.
- Kavla ut dem lite så att formen blir fin.
- Hetta upp oljan till cirka 180 grader och börja fritera bröden.
- Fritera på båda sidor tills de fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt svalna på galler.
- Pensla på med lite olivolja (alternativ olivolja med lite vitlök i)
- Dekorera sedan langosen med stenbitsrom, gräddfil, rödlök och dill.
- Servera gärna med lite bubbel till!