Västerbottenpaj med löjrom
Ingredienser
Botten
- 160 g rumsvarmt smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
-
ägg till pensling
Fyllning
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
- 200g riven västerbottenost
- 3 ägg
- salt och peppar
Topping
- 80g löjrom
- crème fraiche
- dill
- svartpeppar
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda ihop smöret med mjöl
- Tillsätt vatten och arbeta ihop allting till en deg
- Lägg ett bakplåtspapper i botten av en pajform
- Tryck ut degen i formen så att allting täcks, även upp mot kanterna
- Nagga degen och låt stå svalt cirka 30 minuter
- Vispa upp ett ägg och pensla pajskalet
- Förgrädda i ugnen cirka 10 minuter
- Värm under tiden grädde, mjölk och ost under omrörning
- Knäck i äggen, ett i taget
- Salta och peppra
- Häll därefter blandningen i pajskalet och ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter på 150 grader
- Låt pajen svalna
- Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och svartpeppar