Lyxig västerbottenpaj med löjrom till julbordet. Ta din smakupplevelse till nya höjder med denna eleganta kombination av svensk tradition och delikat lyx. Västerbottenpajen, en ikonisk svensk rätt, får en förförisk uppgradering med tillsatsen av den delikata löjromen.
Denna smakrika symfoni av krispig pajdeg och krämig Västerbottenost toppad med den fina sälta från löjromen utlovar en gastronomisk resa där varje tugga är en odyssé av smak och textur. Välkommen till en värld av gourmetnjutning där det svenska kökets enkelhet möter lyxens förtrollning. Här är receptet!
Botten
- 160 g rumsvarmt smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
-
ägg till pensling
Fyllning
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
- 200g riven västerbottenost
- 3 ägg
- salt och peppar
Topping
- 80g löjrom
- crème fraiche
- dill
- svartpeppar
-
Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda ihop smöret med mjöl
- Tillsätt vatten och arbeta ihop allting till en deg
- Lägg ett bakplåtspapper i botten av en pajform
- Tryck ut degen i formen så att allting täcks, även upp mot kanterna
- Nagga degen och låt stå svalt cirka 30 minuter
- Vispa upp ett ägg och pensla pajskalet
- Förgrädda i ugnen cirka 10 minuter
- Värm under tiden grädde, mjölk och ost under omrörning
- Knäck i äggen, ett i taget
- Salta och peppra
- Häll därefter blandningen i pajskalet och ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter på 150 grader
- Låt pajen svalna
- Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och svartpeppar