Malin och Alek: Fyra tips för att driva företag med sin partner

Vi träffar Malin Granlund och Alek Åström, tech-profilerna som är grundare till startupen Done. En hantverksapp för smidig renovering och fix i ditt hem. Appen har vuxit i raketfart sedan starten för tre år sedan. Längs vägen i bolagsbyggandet blev Malin och Alek även ett par. Tillsammans har de utöver att starta bolag under pandemi, ekonomikris och krig, även tagit sig igenom det hjärtstopp som Alek drabbades av 2019.

Hantverkare som inte dyker upp, otydliga offerter, haltande kommunikation och firmor med felaktig behörighet som leder till kostsamma konsekvenser. De flesta har någon gång hört, eller varit en (oönskad) del av renoveringsmardrömmarna som inte är ett helt ovanligt tema på middagar med vänner. Faktum är att hantverksbranschen varit den mest klagade på av alla konsumentbranscher i Sverige över 15 år i rad.

Skräckhistorier från tidigare renoveringar

Varför Alek och Malin startade appen är för att de båda är två av många konsumenter som fått uppleva skräckhistorier när det kommer till renovering.

– Inklusive en sex månaders utdragen badrumsrenovering för min del, berättar Malin som är VD och medgrundare av Done. 

Med bakgrund i techbranschen såg Alek och Malin möjligheten att ta den föråldrade hantverksbranschen in i 20-talet.

Så fungerar appen Done

Dones app kan du boka hantverkare till allt från småjobb såsom att installera spotlights, dimmers eller en duschvägg, till att slipa golv, måla om och göra hela badrumsrenoveringar. 

Som kund kan du se fastpriser för mindre tjänster. Såsom för elektriker och rörmokare, och du bokar sedan in ett videosamtal via Dones app. Du kan då visa i realtid vad du behöver hjälp med för din Done-hantverkare. Vartefter du får exakta prisuppgifter och schemalägger projektstart i appen. Genom innovativ teknik där projekten följs i appen från start till mål, kan Done facilitera hela processen för ökad trygghet och smidig kommunikation. 

Så fungerar appen Done. Foto: Liiza Eelsoo.

Done handplockar de bästa målarna, snickarna, rörmokarna, elektrikerna och golvsliparna till deras app. Innan de tar in en ny hantverkare gör de grovjobbet med att kvalitetskontrollera företagen enligt en 9-stegs process med bl.a. referenser och intervju.De duktigaste hantverkarna är oftast fullbokade, så nyckeln för oss har varit att erbjuda ett komplett arbetssystem till våra hantverkare där de kan minska sin administration avsevärt genom exempelvis automatiserad ROT-rapportering, fakturering och enkel kommunikation. På så sätt prioriterar hantverkarna att ta sig an konsumenter via Done, förklarar Alek, medgrundare och teknikchef på Done.

Konsten att driva bolag tillsammans med sin partner

På frågan om hur det är att arbeta med sin partner är båda överens om att de inte hade kunnat tänka sig något annat. 

– Att starta och driva ett tillväxtbolag kräver stort engagemang och en hel del uppoffringar. Då vi är ett par kan vi stötta varandra när vi går igenom utmaningar kopplade till Done. Vi slipper ha det där jobbiga samtalet när man behöver lägga extra tid på jobb, utan är istället varandras hejarklack, förklarar Alek.

Malin Granlund och Alek Åström, grundarna till appen Done.

– Det är också en stor fördel att snabbt kunna ta beslut när som helst på dygnet, utan att boka möte med din medgrundare. Den snabbrörligheten har varit en viktig nyckel i vår snabba tillväxt, fyller Malin i. Det gäller såklart att sätta gränser för när vi jobbar och när vi är lediga, men fördelen är att vi helt bestämmer det själva. Jag tror det är stärkande för förhållandet att dela ett “passion project” tillsammans som vi gör. Vi kan dessutom ge varandra det emotionella stöd som jag tror alla som driver företag behöver.

2019 drabbades Alek av ett hjärtstopp i hemmet

Malin och Aleks resa har minst sagt varit en berg- och dalbana sedan de grundade Done. Samtidigt som företaget vuxit i snabb takt, så har de utsatts för en rad prövningar.

– Bara två dagar efter min 30-årsdag I oktober 2019 drabbades jag av ett plötsligt hjärtstopp i hemmet, berättar Alek. Då det endast är 1 av 10 som överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus var jag otroligt lyckligt lottad som hade Malin hemma med mig som kunde utföra HLR och larma.

Efter det första hjärtstoppet har Alek genomgått flera operationer och haft återkommande perioder som inlagd på sjukhus. Aleks hjärtproblematik har inneburit en tung resa för både honom och Malin, men det har gjort dom starkare.

– Vi har lärt oss många livsläxor som att ta tillvara på alla chanser som dyker upp och att inte ta små problem på så stort allvar, menar Alek.

– Vi har också fått viktiga lärdomar som jag tror du behöver för att bygga ett framgångsrikt företag. Till exempel att alltid snabbt kunna anpassa sina planer för externa omständigheter, vare sig det är oväntade personliga händelser, pandemier eller börskrascher. Att ha en viss oräddhet och stor portion uthållighet är andra viktiga lärdomar, fortsätter Malin.

Hälsan och ett hållbart företag i första hand

Även fast hjärtstoppet inte påverkades av stress, så beskriver Malin och Alek att det ändå fått dem att alltid tänka på hälsan först och att se till att de bygger företaget på ett hållbart sätt.

– Det är ett marathon inte en sprint, och viktigast är att ha riktigt kul längst vägen. Det finns så många stories och podcasts om hur framgångsrika företagsbyggare fick offra allt för att lyckas med sitt företag, och det känns bara tragiskt, menar Malin.

“Ett Uber för hantverkare”

– Vi är mitt i en stark tillväxtfas, vilket innebär mycket fokus på att anpassa produkten till större skala användare, expansion till fler städer och rekrytera nya team-medlemmar och skapa en stark företagskultur. Ett stort mål för mig med att driva företag är att bygga en riktigt härlig företagskultur. Att ha ett kompetent och engagerat team där alla känner psykologisk trygghet är allt för att lyckas bygga ett framgångsrikt företag, säger Malin.

Trots att ROT-marknaden för renoveringar i Sverige är stor så är nästa steg för Done att planera för internationell expansion.

– Vårt mål är att bli Europas ledande och mest älskade plattform för renoveringar och fix i hemmet. Ett Uber för hantverkare, förklarar Alek.

Grundarna Malin Granlund och Alek Åström tillsammans med delar av teamet på Done.

Fyra tips för att driva företag tillsammans med sin partner

  1. Tydlig ansvarsfördelning – en viktig grundsten för Malin och Alek har varit deras tydliga fördelning i ansvar och kunskapsområden för att inte gå på varandras tår. Alek inom teknik, finans och apputveckling, och Malin inom marknadsföring, sälj och det operationella.
  2. Håll förhållandet utanför arbetsplatsen – ha en tydlig växling till företagspartners när ni är på jobbet. Att blanda in er relation på jobbet går ut över företaget och skapar dessutom en konstig stämning för era anställda. 
  3. Kom överens om jobbtid – för att ha tydliga pauser när ni kopplar bort jobb. Antingen genom tider eller löpande kommunikation om när man vill ha jobbfritt.
  4. Styr ert egna schema – en stor fördel med att driva företag med sin partner är att ni kan anpassa när ni pratar jobbfrågor utefter när ni får inspiration. Vi kan få inspiration och prata strategi och budget över ett glas vin på lördagskvällen, medans det ibland inte alls finns inspiration en tisdagsmorgon då vi egentligen planerat möte och det då är svårt att tvinga fram bra idéer. 

Vill du veta mer om hantverksappen Done? Klicka här för att komma till hemsidan eller besök via Instagram @done.app.

Vill du läsa fler intervjuer på Moderna Livet? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.