Denna soppa är god, mild och snabblagad. Sockerärtorna kan även bytas mot brytbönor eller broccolibuketter om man vill. Servera gärna soppan tillsammans med ett nygräddat bröd!
För att bevara den här soppan grön ska den bara få ett snabbt uppkok så att ärterna bevarar sin färg. En mixer är till god hjälp när du ska laga den.
.
Ingredienser
- 300 g färska sockerärter
- 10 centimeter purjolök
- 1 msk smör
- 8 dl grönsaksbuljong
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 äggula + 2 msk vispgrädde
- salt och nymald vitpeppar
- Champinjoner till topping
Instruktioner
- Strimla ärter och purjolök.
- Hetta upp smöret i en kastrull och fräs det strimlade lätt utan att det tar färg.
- Häll i buljongen och låt sjuda i 10 min utan lock.
- Mixa soppan slät och passera genom en sil i en kastrull.
- Hetta upp soppan och häll i 1/2 dl grädde.
- Vispa ihop äggulan och 2 msk grädde och vispa ner detta i soppan.
- Rör någon minut tills den tjocknar något. Smaka ev av med salt och peppar.
- Stek champinjonerna i olja och krydda med salt och peppar.
- Toppa soppan med champinjonerna och servera med något gott bröd.