Bäst i test: “Stockholms bästa semlor”

Vår testexpert har ätit sig igenom Stockholms semlor och nu tagit fram topp tre som måste smakas av!

Mr Cake's semlor 2020: Mini, Vegansk, Klassisk och Cronut.

Bästa semlan? Ofta handlar detta om att hitta ett kondis eller fik som gör en semla som man tycker bäst om. Men smaken är som baken och rankingen blir oftast rätt ointressant.

Bästa semlan-begreppet bör handla lika mycket om hur och var jag äter en semla som själva semlan i sig själv. Helheten gör stor skillnad och här kan vi börja prata skillnader.

Jag gillar bäst kombinationen traditionellt konditori och klassiskt gjord semla med väl malen mandelmassa, kardemumma i brödet och stabil smakrik grädde.

Vinnare 2020:

1. Mr Cake
Vinnare med motiveringen riktigt goda semlor i en härlig miljö. Hit kan man gå varje dag i veckan och särskilt under semmeldagen. Mr Cake drivs av stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg, som blandar svensk fikakultur med amerikansk cafékultur. Här finns både välgjorda klassiska semlor (även hetvägg) och lite modernare varianter. Mr Cake har genom åren gjort påhittiga varianter av semlan, bland annat Nachosemlan 2018 och i år “Cronut” semlan – en blandning mellan croissant och doughnut. Mums! Värt att tillägga är att i år finns även en 100 procent växtbaserad semla för den som helst äter veganskt.

2. Chic
På ett hörn av Mariatorget på Södermalm ligger Chic Konditori. Det har varit en nära vän till mig i många år, och särskilt så i semletid. Det är opretentiöst, charmigt och alltid ett säkert kort. Deras semlor gör en aldrig besviken. Grädden är fluffig och mandelmassan har en fin nötsmak från rostad mandel.

3. Vete- och Sturekatten
Storstadsnjutaren upplever Vete- och Sturekatten minst en gång per säsong. Deras semlor är både vackra och har en välbalanserad smak av kardemumma. Här kan man stanna för en längre, avkopplande fikapaus i något av de traditionella rummen. Semlorna går även att beställa online, bland annat som gluten- eller laktosfria.
.

Övriga värda att nämna:

  1. Spånga konditori är en klassiker för förortsnostalgiker.
  2. Brot på Odengatan saknar café-miljön men riktigt bra semlor i olika storlekar för att ta med!
  3. Inget fel på Balders semlor men att sitta ner och äta en med en kopp kaffe i Mall of Scandinavia vid ingångarna till stora mataffärer inte särskilt mysigt.
  4. Då är det trevligare att äta en lika bra semla i ett lugnt hörn i nyrenoverade Sturekatten i City.
  5. Av de mer moderna haken så förtjänar NK Art bakery att omnämnas för sina goda semlor.

.
Hetvägg, så gör du!

Hetväggen är semlans föregångare, en bulle fylld med mandelmassa som ofta serverades med mjölk.

Själv är jag knäsvag för Hetväggen, vilket tyvärr inte många är men för den intresserade så följer mitt upplägg. För Hetväggen behövs en dagsgammal semla gjord med bra råvaror och hög grad av stabilitet. Det gäller både brödet och grädden. Grädden ska fortfarande kännas färsk och söt utan tendens till att rinna av skeden. Brödet har torkat något och ska klara några minuter i den varma mjölken utan att bli för svampig.

Tallrik och semla måste vara i harmoni storleksmässigt.

Jag häller på het mjölk sakta vid sidan om semlan som innan har placerats i tallriken. När semlan precis börjar lätta (flyta) är det nog med mjölk. Låt stå kort så semlan suger upp så pass mycket att den står stadigt igen på botten. Jag använder helst röd mjölk eller gammeldags mjölk för att grädde och mjölk får en fin balans. Rätt miljö är oftast hemma och allra bäst på landet efter en kall promenad.

Ha en fin fettisdag!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.