Reseguide: Konstveckan i Madrid mer än bara ARCO

Vår konstexpert Mattias Tönnheim tipsar om vad du inte bör missa eller undvika både i konst- och matväg.

Sista veckan i februari är det högtidsstund för konstälskare som befinner sig i Madrid, inte minst för dem som är intresserade av samtidskonst. Då hålls en handfull mer eller mindre etablerade mässor samt ytterligare lika många konst- och designevents av skiftande kvalitet. Flera hundra gallerier samt därmed tusentals konstnärer konkurrerar om publikens uppmärksamhet och köparnas plånböcker.

Under några intensiva dagar arrangeras förutom utställningar även fester, middagar, seminarier och tillhörande nätverksmingel för dem som är i branschen. Det inkluderar inte bara konstnärer och gallerister utan även samlare, kuratorer, köpare, studenter och kritiker, samt en hel del posörer i vanlig ordning.

Här tipsas det i sann subjektiv och elitistisk anda om vad du inte bör missa eller undvika i konstväg. Det serveras också ett gäng passande bar- och krogtips, samt inte minst råd om hur du förhoppningsvis kan komma lite billigare undan, om du nu funnit ett konstverk som du önskar förvärva.

ARCO
Var: Ifema, Av. del Partenón 5
När: 26 februari – 1 mars

Ett måste är att besöka världskända mässan ARCO, som varje år drar cirka 100 000 besökare.

Det är dags för den 39:e upplagan av den internationellt erkända konstmässan, som denna gång omfattar cirka 200 deltagande gallerier från ett trettiotal länder, i olika program. ARCO är inte bara Spaniens största och mest respekterade mässa för samtidskonst, utan även den konstmässa i världen som drar mest publik (cirka 100 000 besökare). Den får ses som modermässan och kronjuvelen under konstveckan i Madrid. ARCO är endast öppen för branschfolk och VIP-gäster de två första dagarna och slår sedan upp portarna för allmänheten fredag-söndag.

Endast två gallerier med koppling till Norden medverkar i år. Det är dels Helsingforsbaserade Galleri Forsblom och dels galleri Nordenhake, med verksamhet både i Berlin och Stockholm. Från Andalusien deltar galleri Rafael Ortiz från Sevilla och T20 Gallery från Murcia. ARCO hålls i det gigantiska mässområdet IFEMA, i utkanten av Madrid. Mer information finner du på:

Drawing Room
Var: Palacio Santa Bárbara, Calle de Hortaleza 87
När: 26 februari – 1 mars

Drawing Room har fokus på konst utförd på papper eller som består av teckningar.

Detta är en liten men naggande god och selektiv samt relativt ny mässa. Här fokuseras det på konst utförd på papper eller som består av teckningar. I år är det dags för den femte upplagan. Föregående år hölls bejublade tillställningar som uppskattades av såväl allmänheten som kritikerna och de professionella samlarna. Drygt 8 000 personer besökte under de fyra dagarna mässan, som visar konst från knappt tjugo noga utvalda gallerier. På denna mässa medverkar gallerier från såväl Europa som Nord- och/eller Sydamerika, samt Asien. Dessutom hålls mässan i den anrika byggnaden Palacio Santa Bárbara, i centrala Madrid, vilket är både charmigt och bekvämt.

Justmad
Var: Palacio Neptuno, Calle de Cervantes 42
När: 27 februari – 1 mars

Mässan huserar i vackra Palacio Neptuno.

Konstmässan JUSTMAD är en högst ojämna mässa, som anmärkningsvärt nog överlevt hela tio år. Den kan föräras ett besök, men endast om du har tid över. Kvalitén varierar stort mellan de medverkande gallerierna. Inte heller gör den förvirrade och bristfälliga organisationen ditt besök angenämare. Dock brukar de ha med några riktigt bra utställare och då speciellt från grannlandet Portugal, i form av till exempel Trema Arte Contemporânea och Galeria 111 från Lissabon.

Dessutom medverkar ES.ARTE Gallery från Marbella. Mässan huserar i vackra Palacio Neptuno, ett stenkast från det magnifika Pradomuséet (som för övrigt är ett måste att besöka när man är i Madrid och då för att uppleva fantastiska klassiska konstskatter av mästare som Bosch, Goya, Rubens, El Greco och Rembrandt, bara för att nämna några som detta makalösa museum erbjuder).

Art Madrid
Var:
Galería de Cristal del Palacio de Cibeles, Plaza Cibeles 1A
När:
26 februari – 1 mars

Art Madrids ståtliga fasad i Galería de Cristal del Palacio de Cibeles.

Detta är den 15: e upplagan av Art Madrid, en konstmässa som tuggar på och lockar en relativt stor publik. Trots få namnkunniga gallerier och en stor andel okända konstnärer. Billigt i dubbel bemärkelse, om man säger så. Men för att fira sitt 15-årsjubileum planerar arrangörerna av mässan en speciell upplaga, där det utlovas njutbar samtidskonst och ett evenemang fullt av nyheter.

Jag har själv ej hunnit besöka denna “yngsta” av konstmässorna, som nu går in på sitt fjärde år. Därför är det svårt att uttala sig, men enligt källor och deras eget påstående så ska “Urvanityutöver att vara en urban konstmässa även vara en mässa för samtidskonst som förenar ny kreativitet med de händelser som sker i en stads kulturlandskap, oavsett om det rör sig om street art eller gallerikonst”. Det återstår att se om de lyckas leva upp till dessa lovande uttalanden, eller om det bara är en brun kletig smörja…

Att tänka på när du förhandlar:

  • Den rutinerade konstsamlaren och mässbesökaren gör sin research innan mässorna öppnat samt har alltid bekväma skor på fötterna. Dessutom besöker man som regel mässan och de gallerier man finner intressanta flera dagar och gånger.
  • Ta regelbundna vätskepauser samt våga fråga och prata med gallerister, konstnärer och andra besökare. Konst ska inbjuda till samtal samt diskussion och det är helt okej att ha en avvikande åsikt, men var inte oförskämd.
  • För dig som vill fynda ett konstverk och har såväl is i magen som förhandlingskompetens finns det ett par beprövade tekniker som kan fungera. Ett är att du kommer tidigt första dagen och lägger ett seriöst samt rimligt bud på verket du vill ha och hoppas att galleriet accepterar. Det kan mycket väl ske, då konstmässorna kostar stora summor för gallerierna och alla behöver sälja. Därför kan det vara taktiskt riktigt för ett galleri att acceptera ett tidigt bud, även om det ligger under det listade priset, för att på så sätt få en bra start på mässan.
  • Alternativt väntar du till sista dagen och förlitar dig på turen att ditt favoritverk finns kvar (eller om det inte spelar så stor roll vilket konstverk du får tag i av en viss konstnär). Då besöker du galleriets monter för att ge ett lågt bud, när det bara återstår timmar av mässan. Detta brukar fungera bäst på gallerier som kommit långväga ifrån, då det för det mesta blir dyrare för galleriet att transportera tillbaka osålda verk framför att sälja dem med cirka 15-25 procents rabatt.
  • Oavsett vilken metod du väljer, genomför din förhandling med stil, respekt och finess samt fullfölj alltid affären om du lagt ett bud. Att slösa med en gallerist dyrbara tid under en hektisk och dyrbar mässvecka är ingenting annat än respektlöst och dumt.
  • Flera konstaffärer görs upp utanför mässornas vita temporära monterväggar, över en bit mat samt ett glas eller två på någon av Madrids otaliga krogar och barer.

Tips på restauranger och barer:
Precis som med konsten varierar smaken och kvalitén, men följande restauranger och barer brukar locka till sig stora delar av konstveckans publik. Och det av en eller flera anledningar som exempelvis bra mat, goda drinkar eller kul sällskap.

Restaurante Ultramarinos Quintín är ett perfekt ställe att besöka mellan mässorna och njuta av tapas.
  • Amazonico: Välkänt vattenhål i flera plan, med snygg restaurang och cool bar som bjuder på flärd samt ett litet och därmed fullsatt dansgolv i källaren.
  • Restaurante Ultramarinos Quintín: Välbesökt och prisvärd restaurang med en magiskt god burrata och lokalt producerad glass i flera delikata smaker på menyn.
  • Doki Doki: En av Madrids bättre sushikrogar, som också har flera läckra varma rätter samt ett fint utbud av lättdrucken sake.
  • Barbara Ann: Oftast knökfull och kul krog med en lång bar, där såväl personal som gäster dansar på disken. Inte bara de färgglada drinkarna slinker ner lätt, utan även den smakrika maten.
  • Bar Cock: Här samlas konsteliten i form av gallerister, konstnärer, samlare och kuratorer år ut och år in under mässveckan, för att skvallra, umgås och berusas. Väl värt ett besök. Dock svårt att finna en sittplats och det tar sin tid att beställa. Men den som väntar på något gott…

Boende:
Det finns hotell för alla smaker och behov i världsstaden Madrid. Nedan har vi listat några favoriter.

  • TÓTEM Hotel: Smakfullt, snyggt och rätt i tiden. Tótem öppnade i mitten av 2016 och blev snabbt ett måste för alla som bryr sig om att ha bott på ”rätt” hotell.
  • Heritage Madrid Hotel: Heritage Madrid Hotel erbjuder 5-stjärnigt boende vid Paseo de la Castellana i Madrid. Hotellet är inrymt i en k-märkt byggnad från 1900-talet med vacker inredning i belle époque-stil.
  • Only YOU Hotel Atocha: Only You Hotel Atocha ligger i en 1800-talsbyggnad i Madrid, 150 meter från tågstationen Madrid–Atocha. Det ger dig en perfekt blandning av värde, komfort och bekvämlighet och erbjuder en boutique miljö med en mängd bekvämligheter.
Njut av magnifik utsikt på Only YOU Hotel (t.h) och luftiga sovrum på Heritage Madrid Hotel (t.v).

Ta dig hit:
Bästa sättet att ta sig till Madrid från Sverige är att flyga. Norwegian och SAS har direktflyg, annars kan man boka lite billigare med Iberia och KLM med mellanlandningar. En del väljer också att flyga billigare till Malaga och sedan ta snabbtåget till Madrid på 2h. 

  • Norwegian: flyg för cirka 2800kr ToR
  • SAS: flyg för cirka 3500 kr ToR
    .
Mattias Tönnheim är ägare av Wadström Tönnheim Gallery i Marbella.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.