fbpx
Lissabon är huvudstaden som lockar med både stad och hav.

Reseguide: Kombinera strandsemester med cityresa i vackra Portugal

Lissabon är det nya Barcelona och allt fler svenskar unnar sig en weekendresa till staden på de sju kullarna vid Atlantkusten. Kanske inte så konstigt då Lissabon är fylld till bredden av historiska sevärdheter, ett aktivt stadsliv, strålande stränder och god mat.

Hotell
WC by The Beautique Hotels är ett unikt inrett hotell på Lissabons välkända gata Almirante, 900 meter från stadens historiska centrum. På hotellrestaurangen Banho erbjuds en välsmakande portugisisk meny som serveras i en romantisk och modern miljö.

Rummen på WC by The Beautique Hotels är modernt och elegant inredda i medelhavsfärger.

Stadsdel
Alfama
är en bedårande stadsdel, som lätt kan ta en hel dag att uppleva. Denna veritabla labyrint av små gator utforskar du bäst genom att bara gå vilse i den. Runt varje hörn eller vid varje brant stigning hittar du en liten plaza eller uteservering som får dig att stanna upp.

Kafé
Lissabons bästa kaffe hittar du på Hello, Kristof. Ett kafé vars ägare märkligt nog heter Ricardo och inte Kristof. Men låt inte det avskräcka dig. Låt istället den stilrena inredningen och doften av nybryggt välkomna dig in.

Hello, Kristof har en hel vägg med livsstils- och modetidningar från hela världen, perfekt läsning till kaffet.

Strand
Från Lissabon är det enklaste sättet att nå strandlivet att ta pendeltåget från Cais do Sodré och kliva av i Estoril eller Cascais (ca 30 minuters restid). Båda är gemytliga småstäder med kullerstensgator, palmer och pittoreska hus. Stranden breder sällan ut sig över längre sträckor, utan ligger insprängd mellan kajer, småbåtshamnar och ståtliga villor.

Lunch
Oaktat om du äter kött eller inte är Decadente en trevlig restaurang med prisvärda luncher och bra brunch. Portugisiska smaker och goda viner i skön kombination finner du i denna gamla byggnad med utsikt över stan.

Man brukar inte förvänta sig mycket från en restaurang som ligger i ett vandrarhem, men Decadente på The Independente Hostel serverar fantastisk god mat från det portugisiska köket.

Spårvagn 28
Gula spårvagnar är Lissabons svar på Londons röda telefonkiosker. Mest klassisk är linje 28, som i sakta mak skramlar sig igenom stadens mest intressanta delar: från Baixa via Graca, Alfama, Estral, Chiado och Bairro Alto. En inofficiell sightseeing-tur som har blivit en turistattraktion i sig. 

Middag
Bistro 100 Maneiras är inhyst i art déco-byggnad i Chiado och toppade Monocles lista över världens bästa re­­stauranger. Köket har öppet till sent, om du skulle känna plötslig crawing efter gastrokrubb på väg hem från krogen, och i den populära cocktailbaren på nedervåningen serveras några av Lissabons bästa drinkar.

Missa inte att ta en drink i baren på Bistro 100 Maneiras, se och beundra bartendern medan denne skapar ett flytande mästerverk framför dina ögon.

Bar
Möt Transept – en liten och personlig bar där du känner dig ompysslad i den portugisiska natten. Oaktat när på kvällen det är kan man utan några större problem slinka in här och ta en cocktail. Passa på att paxa platsen i soffan nära gatan om den är ledig, bra ställe för att titta på människor som strosar förbi.

Museum
Det finns många bra museer i Lissabon men vi slår gärna ett slag för Museu Coleção Berardo, som med sin fantastiska samling av modern och samtida konst lockar många turister årligen.

Föga förvånande är Museu Coleção Berardo Portugals mest besökta museum.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Försenat flyg? Detta gäller för att få ersättning