fbpx
KINGSDAY
Foto: Press

Sugen på en sista minuten weekend? Häng med till Amsterdam och fira King’s Day!

"Förmodligen den roligaste dagen i Holland"

Nu på lördag den 27:e april är det dags igen för Amsterdam att förvandlas till en orangefärgad orgie. King’s Day, tidigare känt som Queen’s Day, är en av världens största gatufester där över en miljon människor i Amsterdam njuter av livemusik, DJ:s och andra festligheter längs med kanalerna i hela staden.

Historik
Traditionen startade den 31 augusti 1885, på prinsessan Wilhelminas födelsedag men från och med 1949 firar man den 30 april då drottning Juliana föddes. Sedan Willem Alexander övertog tronen efter Beatrix firas King’s Day – Kungens dag – i stället för Queen’s Day.

Festligheter
Överallt i Holland är det fest men det största firandet är självklart i Amsterdam. Där åker många båt i kanalerna, ungefär som under den årliga gay-paraden sista augusti varje år. Det ges även många gratiskonserter ute i det fria, så kallade “Open Air” konserter. Dessa brukar locka över en halv miljon människor. Firandet av King’s Day börjar kvällen innan på fredagen innan själva King’s Day. Många boendes i Amsterdam verkar tycka att denna kväll är roligast på hela firandet.

Fynda på gigantisk loppis
De lätt urspårade festligheterna går hand i hand med en tillhörande gigantisk loppmarknad där alla har rätt att sälja vad man vill på gatan. Med en traditionsfylld historia som handelsmän älskar Amsterdammers att fynda och pruta. Vrijmarkt (bokstavligen “fri marknad”) ger alla chansen att sälja sina begagnade saker på gatorna och i parkerna i Amsterdam, vilket skapar en av världens största loppmarknader. Och det är inte bara begagnade saker som säljs – har finns även massor av småbutiker som ställer ut! Missa inte heller att ta en matbit på någon av de många street food trucksen!

Tips på fredagkvällen på King’s Night

  • Café Thijssen är en legend i Amsterdam som öppnade sina dörrar redan 1978. Här har både turister och holländare från hela Amsterdam firat King’s Night i flera år – it’s the place to be! Kom i tid, här blir det trångt!
  • Om du älskar att dansa hela natten ska du besöka technoklubben De Marktkantine i West, här spelar kända DJs och feststämningen är på topp. Öppet 22:00 – 05:00, glöm inte att köpa biljett innan, det kostar 20€.

Tips under dagen på King’s Day:

  • Aldrig har en båttur och blixtlåstrafik varit så roligt! På King’s day flockas tusentals pyntade båtar de smala Amsterdamskanalerna. Nästa bästa sak efter att vara på en båt är att titta på – och dansa – från en av de många broarna. Bästa utkiksplats? Gå till Prinsengracht!
  • Besök Secret Street Party på Reguliersdwarsstraat, även känt som Gay Street. Här kryllar det av barer och festas utan nåde, både straight och homo! Njut av den 12 meter långa baren, musik och uppträdanden. Öppet från kl 12:00 till 20:00.
  • För den som mixa fest med upplevelser så finns det flera besöksvärda ställen som har tradition att ha öppet under King’s Day, bland annat Anne Frank House, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum och Rijksmuseum. Var bara noga med att kolla öppettider innan du går dit!
Längst med kanalerna i Amsterdam är det folkfest hela dagen.

Tips på hotell:

  • Zoku Hotel: Zoku Hotel i Oost har en trevlig urbana atmosfär och beskrivs av Forbes som “ett av de 25 coolaste hotellen i världen”. Detta är ett futuristiskt hotell – lite som en blandning mellan WeWork och Airbnb. Här bor man tillsammans med andra gäster och umgås i de exklusiva och generösa gemensamhetsytorna. Rolig fakta: På takterassen har de växthus och odlar grönsaker som sedan finns att äta i köket!

Missa inte!

  • Dagen till ära klär sig alla i färgen orange, så kom ihåg att ta med dig en orange tröja!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Reseguide: Sju unika hotell som gör dig ett med naturen