fbpx

Festivalen Burning Man: “Som att landa på en annan planet”

VAD
Burning Man är ett veckolångt årligt evenemang med
NÄR
Arrangeras detta år mellan den 25 augusti – 2 september 2019
VAR
I öknen Black Rock i Nevada
STORLEK
18 kvadratkilometer
BESÖKARE
Kallar sig "Burners", förra året besökte 70 000 personer festivalen
GRUNDARE
Burning Man grundades år 1986 av Larry Harvey, John Law och Jerry James
PRIS FÖR BILJETT
10 000 kr (har du tur lyckas du köpa den för ca 3 500 kr)
HEMSIDA
www.burningman.org

Varje år byggs det upp en mytomspunnen, temporär stad i Nevadaöknen i USA. Black rock city och festivalen Burning man lockade förra året över 70 000 besökare. Deltagarna även såkallade “Burners” samlas för att bo en vecka i ett tillfälligt samhälle som försvinner lika snabbt som det byggts upp. Att delta i Burning Man-festivalen i Nevada är som att landa på en annan planet: en stor öken befolkade av fridfulla, vänliga deltagare med en egen kultur.

Evenemanget som föddes på en strand i San Francisco 1986 är i dag ett globalt nätverk, såväl som en ideell förening med inriktning på medborgarengagemang och stöd för konsten. Burning Man har mellan 500 och 1000 anställda och en årlig budget på runt 30 miljoner dollar, motsvarande mer än 270 miljoner kronor.

Det veckolånga årliga evenemanget i Black Rock Desert är också ett tillfälligt samhälle baserat på tio principer, skrivna av medgrundaren Larry Harvey.  Burning man kan lätt beskrivas som en glimt in i en annan verklighet där pengar och makt inte existerar. Här pågår en gåvokultur där varje människa delar med sig till sina vänner och obekanta. Du behöver ta med dig vatten och mat så att du klarar dig hela veckan men skulle det ta slut så behöver du inte oroa dig. Här finns gott om människor som kommer att ta hand om dig.

Burning Mans 10 principer:

  1. Radikal inkludering: Alla kan vara del av Burning Man. Deltagare ska välkomna och respektera främlingar
  2. Gåvoekonomi: Burning Man kretsar kring att ge gåvor. Den som ger ska inte kräva något i gengäld
  3. Dekommersialisering: Black Rock City ska skyddas från kommersiella intressen
  4. Radikal självtillit: Individen uppmuntras att upptäcka, träna och lita till sina inre resurser
  5. Radikalt självuttryck: Individens unika tillgångar ska erbjudas som en gåva till andra. Ingen annan än individen kan bestämma gåvans innehåll
  6. Gemensamt arbete: Kreativt samarbete värdesätts
  7. Medborgerligt ansvar: Deltagare som organiserar evenemang ansvarar för att lokala och statliga lagar efterlevs.
  8. Lämna inget spår: Miljön ska respekteras och inget fysiskt spår ska bli kvar
  9. Deltagande: Burning Man utgår från att förändring, individuell såväl som samhällsmässig, enbart kan uppstå genom djupt personligt deltagande
  10. Omedelbarhet: Deltagare strävar efter att övervinna barriärer som står mellan dem själva och verkligheten som finns omkring

Burning Man breder ut sig över en enorm yta på drygt 18 kvadratkilometer. Varje år bubblar den här tillfälliga metropolen upp. Det är en av de största festerna på jorden, men med en lång rad olika konstuttryck: musik, seminarier, workshops, skulpturer och omsorgsfullt utarbetade dräkter.

Deltagarna på festivalen gör miljön vackrare – varje person är ett konstverk

På vägarna kör inga vanliga bilar, men ett otaligt antal fordon omvandlade till båtar, varelser och ting. En stor del av festivalen består nämligen av att bygga den mest udda, fantasifulla och utsmyckade ”art car” som är möjigt. Dessa åker sedan frekvent runt på playan och bjuder människor på en åktur med toner från diverse rytmer och musik.

I mitten av stadens cirkel ligger den verkliga “playan”. Här står konst och skulpturer utställt mitt i öknen och flockar besökare. Här står symbolen som Burning Man är uppkallad efter. Det är en 12 meter hög staty i form av en man som byggs upp varje år för att sedan brännas ned under lördagen. Tanken är att brännandet ska markera en ny rituell cykel av återfödelse.

Den nakna ytan är kanske det närmaste som vi någonsin kommer en cykeltur på månen. Foto: Getty

På natten förvandlas den tillfälliga staden till något helt nytt. Bara neon är nu synligt på den stora sanddynan.  Konstformationer stora som flervåningshus förflyttar sig på den här månskorpan i form av tolkningar av årets tema.

Burning man är så mycket mer än bara ett rave. Här finns såklart plats för att “freaka ur” men också att finna lycka, uppleva fantastisk konst, möta nya vänner för livet, dela upplevelser, skapa och komma närmare nuet

Burning Man arrangeras detta år mellan den 25 augusti – 2 september 2019. Mer information finns att läsa på deras hemsida. 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Reseguide: Nio unika vinteräventyr i fjällen för livsnjutare och naturälskare