Sexologen: “Sänk kraven på sex och sluta jämför”

Hur mycket sex är egentligen "normalt" och är det något fel på relationen om sexet inte känns bra? Vår sexolog ger råd vad man kan tänka på om förväntningarna på sex är för höga eller man har olika sexbehov.

Att lusten går upp och ner i livet är helt naturligt
Det drabbar nästan alla, någon gång i livet, oavsett om man är singel eller i en relation. Känslan av att driften, viljan och lusten till sex verkar ha avtagit eller försvunnit. En minskad sexlust kan vara en naturlig del av livet. Sexlusten varierar genom hela livet utan att det behöver finnas någon bakomliggande orsak. Därför kan man ibland behöva omfamna faktumet att man kanske inte har någon lust till sex just nu.

Däremot kan en tydlig förändring av lusten vara en signal om att någonting inte är som det ska i ens liv eller relation. Oavsett vad problemet är upplever många att en ofrivilligt minskad sexlust inte bara är frustrerande utan också stressande och pressande i en relation. Många drar sig för att prata med sin partner.

Orealistiska ideal och krav
Många föreställer att sexlivet ständigt ska vara på topp. Kraven kan göra att lusten helt försvinner. Medias kärleksideal har också gett oss uppfattningen att kärlek handlar om en stark känslomässig intensitet. Idealen som målas upp av kärleksrelationer med sex varje dag och multipla orgasmer är helt orealistiska. Men medvetet eller omedvetet gör det något med vår föreställning om hur det bör vara.

Den där ständiga undran: borde jag vilja ha mer sex? Hur ofta borde man ha sex? Och varför verkar alla andra ha sex oftare än mig?

Att istället öppet fråga dina vänner och folk som står dig nära: ”jag har inte haft sex på flera veckor, hur är det för er?” ger en diskussion och ger insikt i att du är långt ifrån ensam.

Hur många gånger är egentligen normalt?
Det finns inget facit för hur många gånger i veckan/månaden som man ska ha sex. Om man känner att man har olika sexbehov i en relation, är det bäst att prata med ens partner och komma fram till vad som är som bekvämt och som funkar för er. Ni behöver inte ha sex varken mer eller mindre än vad ni skulle vilja.

Sexuell mättnad i en längre relation
Det är också naturligt att sexlusten minskar i en längre relation. När förhållanden som varat lite längre än två-tre år och förälskelsen har lagt sig brukar man säga att det finns något som kallas “sexuell mättnad” som tar vid. Det är den mänskliga tendensen av att vara mätt på sex. Många ser det som att något är fel när sexlusten förändras och olika personer bemöter mättnaden på olika sätt.

För vissa par betyder mättnaden bekvämlighet, säkerhet och förutsägbarhet. Andra upplever mättnaden som uttråkning, besvikelse, eller som ett tecken att de är inkompatibla och borde göra slut.

Mättnaden behöver dock inte innebära att förhållandet blir sämre. Par som levt tillsammans länge menar ofta att en bra kommunikation, att man kan skratta och ha kul och vara goda vänner är viktigare.

Prioritera närhet i relationen och sänk kraven 
Det är viktigt att kunna prata om kraven på sex i relationen och hitta en egen rytm tillsammans med sin partner som man trivs med. I vårt moderna samhälle ska vi hinna med så mycket – jobb, familj, vänner, sociala medier. Kanske behöver ni skruva ner på ambitionerna och kraven, antingen när det gäller kärlekslivet eller allt annat som pressar eller lockar.

Det är bra att ha höga krav på sin relation, bara de går att leva upp till. Det är även fint med stark kemi och mycket sex, men det viktigaste är att man trivs ihop. Tillbringa tid tillsammans, försök känna tillit, trygghet och intressera sig för den andres perspektiv.

Om man är singel
Oavsett vad anledningen är till din minskade sexlust, som trötthet eller stress så får de allra flesta tillbaka sin sexlust av sig själv. Lusten till att ha lust kan också bli stressande. Försök att få tillbaka lusten och energin genom att vila, äta bra mat och ha en bra balans i livet. Ta dig tid för dejter och fritidsaktiviteter där du träffar nya människor. När du blir piggare och utsätts för nya möten tenderar lusten till sex att vakna till liv och att bli påmind och tänka lust kan i sig ge mer lust.

Om du känner dig pressad att du aldrig träffar någon och känner dig ringrostig/inte tillräcklig i sängen, tänk på att det är helt okej att det går flera månader utan sex. Om det är stelt och sexet inte känns bra efter flertalet dejter i en ny relation, tänk på att “it takes two to tango”. Det handlar inte om att någon är “dålig” i sängen, kemin kanske bara inte finns där mellan er sexuellt. Och det är okej!

Tänk på att inte försöka ha för höga krav på sexet i början av en ny relation. Det tar ofta ett tag innan man hittar kemin och lusten kommer naturligt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.