fbpx

Sexologen: Sänk kraven på sex och sluta jämför

Många föreställer att sexlivet med en partner ständigt ska vara på topp. Kraven kan göra att lusten helt försvinner. Vår sexolog ger tips på hur man kan sänka kraven och sluta jämföra sig med andra.

Att lusten går upp och ner i livet är helt naturligt
Det drabbar nästan alla, någon gång i livet. Känslan av att driften, viljan och lusten till sex verkar ha avtagit eller försvunnit i en relation. En minskad sexlust kan vara en naturlig del av livet. Sexlusten varierar genom hela livet utan att det behöver finnas någon bakomliggande orsak. Därför kan man ibland behöva omfamna faktumet att man kanske inte har någon lust till sex just nu.

Däremot kan en tydlig förändring av lusten vara en signal om att någonting inte är som det ska i ens liv eller relation. Oavsett vad problemet är upplever många att en ofrivilligt minskad sexlust inte bara är frustrerande utan också stressande och pressande i en relation. Många drar sig för att prata med sin partner.

Orealistiska ideal och krav
Medias kärleksideal har också gett oss uppfattningen att kärlek handlar om en stark känslomässig intensitet. Idealen som målas upp med sex varje dag och multipla orgasmer är helt orealistiska. Men medvetet eller omedvetet gör det något med vår föreställning om hur det bör vara.

Den där ständiga undran: borde jag vilja ha mer sex? Hur ofta borde vi ha sex? Och varför verkar alla andra ha sex oftare än mig och min partner?

Att istället öppet fråga dina vänner och folk som står dig nära: ”vi har inte haft sex på flera veckor, hur är det för er?” ger en diskussion och ger insikt i att du är långt ifrån ensam.

Hur många gånger är egentligen normalt?
Det finns inget facit för hur många gånger i veckan/månaden som man ska ha sex. Det bästa är att prata med ens partner och kom fram till vad som är som bekvämt och som funkar för er. Ni behöver inte ha sex varken mer eller mindre än vad ni skulle vilja.

Sexuell mättnad
Det är också naturligt att sexlusten minskar i en relation. När förhållanden som varat lite längre än två-tre år och förälskelsen har lagt sig brukar man säga att det finns något som kallas “sexuell mättnad” som tar vid. Det är den mänskliga tendensen av att vara mätt på sex. Många ser det som att något är fel när sexlusten förändras och olika personer bemöter mättnaden på olika sätt.

För vissa par betyder mättnaden bekvämlighet, säkerhet och förutsägbarhet. Andra upplever mättnaden som uttråkning, besvikelse, eller som ett tecken att de är inkompatibla och borde göra slut.

Mättnaden behöver dock inte innebära att förhållandet blir sämre. Par som levt tillsammans länge menar ofta att en bra kommunikation, att man kan skratta och ha kul och vara goda vänner är viktigare.

Prioritera närhet och sänk kraven
Det är viktigt att kunna prata om kraven på sex i relationen och hitta en egen rytm tillsammans med sin partner som man trivs med. I vårt moderna samhälle ska vi hinna med så mycket – jobb, familj, vänner, sociala medier. Kanske behöver ni skruva ner på ambitionerna och kraven, antingen när det gäller kärlekslivet eller allt annat som pressar eller lockar.

Det är bra att ha höga krav på sin relation, bara de går att leva upp till. Det är även fint med stark kemi och mycket sex, men det viktigaste är att man trivs ihop. Tillbringa tid tillsammans, försök känna tillit, trygghet och intressera sig för den andres perspektiv.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Egentid – en nyckel i familjepusslet