Så kan du förbättra dina relationer

Att många längtar efter trygga, långvariga och passionerade relationer är inget nytt. Men ibland kan det vara svårt att veta vad en egentligen vill och hur en ska nå dit. Vad är viktigt för att en relation ska fungera? Vad önskar du av en eventuell partner? För att få svar på dessa frågor behöver en börja lära känna sig själv. Svenska dejting-appen Relate Date kan hjälpa dig att både lära känna dina egna behov men också matcha dig med andra som känner liknande. I den här artikeln får du veta hur du kan förbättra ditt sexliv.

I Relate Date får du även möjlighet att kartlägga och prata om dina värderingar, vilket kan leda till att dina framtida relationer blir tryggare, roligare och långvariga. Det är ett bra sätt att börja fundera över vad som är viktigt för just dig och hur du ser på relationer.

Sex och samliv

När en börjar fundera över vad som är viktigt för att en relation ska fungera brukar sex och samliv, tillsammans med trygghet och närhet, komma högt upp på listan. Men vad är det egentligen som påverkar vad vi går igång på och hur kan vi förbättra vårt sexliv? Enligt en ny teori som snabbt blivit populär handlar allt om vilket, eller vilka, “erotic blueprints” man kan kategorisera sig som. Här presenteras modellen och de fem arketyperna närmare.

Förbättra ditt sexliv och dina relationer

“Erotic blueprint” är en modell som förenklat beskriver fem kategorier som sorterar personer enligt vad de tänder på. Modellen är framtagen av den somatiska sexologen Jaiya, som efter två decennium i yrket har hjälpt många par med deras sexliv och kunnat se mönster i hur olika personers lust ter sig.

De fem arketyperna

Hon kategoriserade sina upptäckter i fem arketyper. Teorin säger att genom att upptäcka mer om vilken arketyp man tillhör och vad det innebär kan man bli mer självmedveten. Det innebär att man blir bättre på att kommunicera och mer tillfredsställd med sitt sexliv. Arketyperna kan också göra det enklare att förstå vilka behov och utmaningar en sexpartner har. Och samtidigt göra dig till en bättre älskare.

 Den längtande

För personer som är Den längtande arketypen är det energi som är grejen – förväntan, uppbyggnad och teasing. Beröring är inte lika viktigt utan kan rentav vara för känsligt. Istället kan Den längtande ibland få orgasm helt utan beröring. Ögonkontakt, djup andning och väldigt försiktiga smekningar är nycklar till njutning. Det som kan vara utmaningen för Den längtande är att ha nära till överstimulering och känslan av att vilja backa ur när det blir för intensivt. Ta det långsamt!

Den sensuella

 Den sensuella arketypen blir tänd av att utforska och använda alla sina sinnen under sexakten: smak, doft, syn och ljud. Förspel som triggar olika sinnen förenat med en väl genomtänkt atmosfär är receptet! Ett doftljus och en sexig spellista kan vara väldigt sexuellt triggande för Den sensuella. Men samtidigt som omgivningen kan hjälpa till att förhöja stämningen kan den också vara en orsak till att lusten plötsligt avtar. Såsom fel doft, ljud eller känsla är en utmaning.

Den sexuella

Den sexuella arketypen har stort fokus på det vi klassiskt förknippar med sex, som stimulering av könsdelar och penetration. Orgasmen är viktig och används som ett sätt att slappna av. Och den här arketypen vill ha sex ofta och enkelt. För Den sexuella är orgasmen ofta det slutgiltiga målet. Så i egenskap av sexpartner kan denna arketyp behöva öva på sin lyhördhet inför andras behov.

Den kinky

Den kinky arketypen blir sexuellt triggad av tabun. Situationer som ligger utanför de sociala normerna eller som känns förbjudna är extra spännande. Men även att leka med maktförhållanden, fantasier och att befinna sig utanför sin egen comfort zone. För att verkligen kunna leva ut och bli tillfredsställd är det hjälpsamt med en sexpartner som har samma arketyp. Utmaningen för Den kinky är att ibland behöva handskas med onödig skam över fantasier och situationer som ligger utanför samhällets normer.

Kameleonten

Den sista arketypen är en kombination av alla ovan. De som identifierar sig med Kameleonten gillar variation och kan gå igång på det mesta som en sexpartner gillar. För att hela tiden ha något nytt att experimentera med är det en god idé att investera i sexleksaker, utklädningskläder och andra verktyg. Med nyfikenhet och lust blir det mesta spännande! För en Kameleont kan det vara en utmaning att inte anpassa sig för mycket efter sin partner, och istället lyckas med att kommunicera sin önskan för variation.

Oavsett vilken eller vilka arketyper du identifierar dig med hoppas vi att teorin om “erotic blueprints” kan tillföra något härligt och lustfyllt till ditt sexliv. Tillsammans med Relate Date kanske teorin kan börja få dig att förstå vad du gillar och vad du söker i en partner. Lycka till!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.