Med erotiska texter som business – kan man sexta värdigt?

Sara Olsson är lektören och författaren som gjort det till sin nisch att skriva om erotik.

Sara Olsson har skrivit romanerna Dold under jord och Dead & Alive som båda blandar spänning med sensualitet och lust. Hon driver bokförlaget Ordlust där hon ger ut sina egna och andra författares erotiska böcker. Hon är även litteraturvetare och jobbar med lektörsläsning av just erotiska och lustfyllda texter.

Vi träffade Sara för att ta reda på hur man skriver sexigt på ett snyggt sätt. Kan man sexta värdigt, och hur gör man för att undvika klyschor? Och såklart tipsar hon om bra erotisk läsning.
Att skriva sexigt är striptease med ord, en dans. Det är mellan raderna och mellan scenerna spänningen finns.

Fastnade för kraften i erotiska texter

För åtta år sedan läste Sara sexnoveller för första gången i sitt liv. Hon fastnade direkt för styrkan i de erotiska texterna, men kände att berättelserna i många fall var lite väl tunna. Samtidigt insåg hon att många skönlitterära verk saknade lustnerven som dessa noveller hade.

– Man slarvar ofta med de erotiska scenerna i böcker trots att sexualiteten är en sådan viktig del av en människa. Idén om att skriva klassiskt vackra berättelser med rymd för lust föddes, liksom mitt kall att jobba för öppenhet och acceptans i samhället.

Jag tänker, med ett leende, att människan mår bra av den sortens frustration.

En konst att skriva sexigt och våga vara närvarande

Det är mellan raderna och mellan scenerna spänningen finns. Man måste liksom våga vistas i karaktärernas hjärnor. Det är i de mentala processerna allt händer. Gestaltning av det fysiska ska alltid vara starkt förankrad i dessa processer, drivkraften tydlig. Det man INTE skriver är lika viktigt som det man skriver.

– Att skriva sexigt är striptease med ord, en dans. I de explicit erotiska scenerna gäller det att visa glimtar av helheten och att klippa scenen precis där den stegrats till den punkt där jag vill hålla läsaren kvar. Tänker att människan mår bra av den sortens frustration.

Författaren Sara Olsson är aktuell med senaste boken Dead & Alive.

Så vad ska man tänka på om man ska skicka ett hett DM till någon?

Använd humor och sinnen. Lek inkluderande, spela inget spel. Du ska bygga tillit. Var dig själv.

– När du lockar efter en katt, när anfaller den? Jo, precis när fjädervippan försvinner bakom hörnet. Människor fungerar också så. Antyd! Jag skulle säga att artighet, tålamod och ansträngning är det sexigaste som finns i text. Gissa vem som till sist får nöjet att göra de mest vulgära, ljuvliga ting med den de siktat in sig på? Den artige med tålamod, som ansträngt sig till sitt yttersta för att lära känna en människa, eller den oartige utan tålamod? Livet är fullt av kontraster. Använd dem.

Jag skulle säga att artighet, tålamod och ansträngning är det sexigaste som finns i text.

Led och antyd

För att bli bra på att skriva sexigt gäller det att aldrig hoppa över steg i relationsbyggandet. Tillit behövs oavsett om mötet är kort eller livslångt. Online-möten har samma villkor som möten i verkliga livet. Att skriva inbjudande (tror man) standardmeddelanden till många, utan att se individerna, är ett vanligt snedsteg. Det märks. Att skriva barnspråk är avtändande. Och när samtalet blir explicit: att använda barnsliga omskrivningar är osexigt. Skriv istället som det är. Att be eller tjata om foton är obehagligt.

– Du ska leda människan du för dialog med till den punkt där han eller hon inte kan låta bli att sända ett foto. Det är en konst! (Och apropå foton, sänd inga sådana förrän det står skrivet i klartext att det är önskat!)

Du ska leda människan du för dialog med till den punkt där han eller hon inte kan låta bli att sända ett foto. Det är en konst!

Kan du tipsa om en bra erotisk bok?

– Jag vill förstås lyfta fram Lydaserien som Ordlust förlag släpper nu i höst, skriven av Maria Brundin. En nordisk Fifty Shades, med äkta gränslöshet och med en ytterst medveten kvinna som huvudkaraktär. Och min egen DEAD & ALIVE, en erotikens Love Actually eller Short Cuts, som passar människor som vill göra en resa genom lusten, få möta olika läggningar, preferenser. Lusten finner väg! Den blinde voyeuren Seth möter exempelvis den blyga exhibitionisten Mina och de lyckas leva ut tillsammans. För övrigt bör man läsa den mörka klassikern Berättelsen om O. Och Anaïs Nin!

Sara Olsson
Lektor och författare driver bokförlaget Ordlust där hon ger ut sina egna och andra författares erotiska böcker.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.