Fira jul digitalt! Så samlas ni för julfirande online på bästa sätt

Fira en digital jul. Såhär gör du det bästa av situationen

Inför jul och nyår har vi mycket roligt att se fram emot och fira. Men hur firar vi jul digitalt och skapar myset och julandan med de nya restriktionerna? I tider då vi av olika anledningar inte kan träffas fysiskt i samma utsträckning, finns flera trevliga sätt att hålla kontakten med vänner och familj världen över.

Det blir minst sagt ett annorlunda firande i år. Men med lite kreativitet, Pinterest-inspiration och stabilt-wifi ska vi nog kunna återskapa magin under helgdagarna. GoFrendly har samlat några idéer för att fortsätta fylla din sociala kvot och fira festligheterna på ett coronavänligt sätt. Missa inte deras senaste kampanj Holiday Hangouts nu i december. Där kommer medlemmar kunna hitta andra i sitt närområde att fira med!

Planning is key

Visst har vi haft digitala möten på jobbet eller ringt upp vänner via Facetime. Men pandemin fick de flesta av oss att på kort tid digitalisera vårt sätt att kommunicera. Numera har många av oss blivit mer eller mindre proffs på digitala möten. Den tidigare kvarten med teknikstrul och frågor som ”hörs jag?” och ”ser ni min skärm?” är nästan helt förbi (om man inte bjuder med mormor på julfikat, då får man ha lite extra med tålamod!).

Så se till att förbereda tekniken och kommunicera tydligt hur och när man kan koppla upp sig. När det är på plats så är det endast magin som sätter gränserna. Sätt stämningen med lite julmusik i bakgrunden och fixa med underhållning. Då det mesta med julen blir annorlunda i år kan du slänga in ett musikquiz eller en tävling som kanske inte vanligtvis finns med på schemat. Och så såklart maten. Flera restauranger och matkasse-leverantörer har ställt om till att leverera julmat och nyårsmenyer till dörren för att fylla hemmen med väldoftande julkryddor och nygamla matupplevelser.

Mys deluxe på hemmaplan och fira jul digitalt

Glöggmys, bakbonanza och julfilmsmania? Visst känns det lite konstigt att vinka över skärmen och visa upp sina nybakta bullar till vänner som inte är på plats för att avnjuta de tillsammans, men det är bättre än ingenting. Dessutom kan ni baka lite olika julgodisar och stämma träff utomhus med varma kläder, termos med glögg och utbyta gottigheter. Anordna ett digitalt adventsfirande med glögg eller bubbelprovning, receptutbyte och planering inför digitalt firande till jul eller nyår.

Eller varför inte kolla på film ihop? Fast på länk då! Det är inte så dumt som det kanske låter, man är ju ändå fokuserad på filmen och kan i kör citera klassiska julfilmer som ger nostalgi-rysningar.

Fira jul digitalt
Fira jul digitalt

Låt kreativiteten flöda över länk

Helgdagarna i december är en tid då vi möts och umgås, vi avsätter tid för släkt och vänner, vilket för många av oss är en viktig tradition. Därför kan de flesta känna igen att det är tungt att fira jul digitalt, och det är inte konstigt att känna sig lite låg just nu. Vi tänker inte uppmana till positiva tankar, istället är tipset att vända dig inåt och fundera: Vad har du alltid velat göra men inte funnit tiden till det? Just precis det ska du nu planera in med vännerna i ett digitalt format. Plötsligt reduceras restiden och schemapussel blir lättare där man spontant kan avsätta en timme av sin kväll på att byta ut ett serieavsnitt på Netflix mot att faktiskt umgås.

Vad sägs om pysselkväll, brädspel eller tipspromenad? Låt dina intressen styra och våga vara den som tar initiativ. I dessa tider har många av oss ofrivilligt stängt in oss och överväger inte alla möjligheter som finns en klick bort med lite ansträngning.

GoFrendlys bästa tips för att fira jul digitalt

1. Begränsa dig inte till julhelgen

Det finns mycket att fira både innan och efter (t.ex. advent, Lucia, Nyår eller varför inte inspireras av andra kulturers högtider under vintern)

2. Gör planeringen till en del av firandet

Ring upp vännerna och bolla vad ni ska laga, lyssna på och underhålla er med. Det blir en trevlig aktivitet och får det att kännas lite mer på riktigt. Har ni några traditioner går det säkert att halvt återskapa de även över länk eller utomhus.

3. Annorlunda behöver inte vara dåligt

Visst blir det digitala firandet annorlunda, men även det kan ha sina fördelar. Kanske hinner du med flera mindre firanden under samma dag eller slipper för den delen farmors lutfisk ni ätit i åratal. Passa på att fira med vänner eller grannar du inte vanligtvis hinner träffa under högtider.

4. Var okej med att det kan kännas lite konstigt över en skärm eller att pauser uppstår

Slå på lite lugn musik och skapa trevlig stämning med tända ljus för att sudda bort lite av den fysiska distansen.

5. Fira inte (ofrivilligt) ensam.

Känner du en oro kring de kommande helgdagarna eller saknar någon att fira med pga av de rådande Covid-19 restriktionerna, finns vi här. Fira digitalt med oss eller hitta någon i närheten som känner samma sak genom GoFrendly appen. I vår app hittar du mer information om Holiday Hangouts och hur du enkelt kan hitta sällskap att fira med!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.