Anknytning – hur påverkar det dejtinglivet?

Att hitta och behålla en långvarig relation är något många letar efter idag och enligt SCB bor nästan var femte person i Stockholms län i singelhushåll. Det finns alltså många singlar därute, varav många har längtan efter en partner som gemensam nämnare. Men även om vi är många som längtar efter en partner så kan vi vara helt olika när det kommer till vad vi söker i en relation och hur vi anknyter till varandra.

Därför har Relate Date valt att fokusera lite extra på just anknytning med en artikelserie i tre delar. Detta är andra delen av tre, den första delen kan du läsa här!

Så kan anknytningen påverka ditt dejtande

Forskning visar att anknytningsmönster är en viktig faktor när det kommer till vad som faktiskt spelar roll i en långvarig relation. Anknytningen har alltså betydelse för hur vi går in i, och bygger vidare på, relationer. I föregående artikel, Anknytningsmönster – vilken anknytning har du?, förklaras anknytning mer i detalj och där kan du också läsa mer om olika anknytningsmönster.

Men hur påverkar anknytningsmönster vårt dejtingliv egentligen? Vår anknytning följer med oss hela livet och börjar när vi är små barn, beroende på hur mycket man vet om sin anknytning och vad den innebär desto mer kan man förstå hur det påverkar dejtinglivet.
Vi har alla upplevt olika känslor när vi träffar nya människor, kanske känns det pirrigt redan från början eller så är du en sådan som ofta känner dig skeptisk mot nya dejter. Oavsett vad just du brukar känna på en första dejt eller under de första mötena med en ny person så kan dessa känslor komma från ditt anknytningsmönster. Exempelvis är det vanligt att en person med en otrygg anknytning snabbt upplever en galen förälskelse och passion, medan en person med en undvikande anknytning kanske håller sig borta från relationer helt och hållet.

Att dejta – anknytningsmönster och utmaningar

Ditt anknytningsmönster kan påverka både hur du väljer att ta dig an nya relationer men också vilka utmaningar du kan möta i ditt dejtande. Nedan kan du läsa om vilka utmaningar just ditt anknytningsmönster kan behöva hantera i mötet med nya personer.

Utmaningar för ambivalent anknytning

Personer med ambivalent anknytning kan uppleva att det är en utmaning att hålla tillbaka sitt behov av bekräftelse. Har du en ambivalent anknytning har du kanske erfarenhet av att bli avvisad, men låt inte den rädslan stoppa dig i ditt dejtande! Att din dejt inte svarat på ditt senaste sms efter en timme betyder inte att hen inte gillar dig eller vill fortsätta dejta dig.

Utmaningar för undvikande anknytning

En undvikande anknytning kan ofta innebära en känsla av att vilja hålla sig borta från nära relationer helt och hållet. En stor utmaning för dessa personer är därför att faktiskt börja träffa någon från början. Det finns ofta en rädsla av att bli sårad och för att undvika det dejtar man inte överhuvudtaget. Men det betyder inte att det inte finns en längtan av att träffa någon, den längtan kan vara lika stor hos personer med undvikande anknytning som hos vem som helst. Är du en person med ett undvikande anknytningsmönster kan utmaningar vara att våga visa mer känslor och våga vara sårbar.

Utmaningar för desorganiserad anknytning

Den desorganiserade anknytningen kan innebära en sorts blandning mellan ambivalent och undvikande anknytning. Personer med detta anknytningsmönster kan ibland växla mellan anknytningsmönster, beroende på vad deras dejt uppvisar. Den här gruppen har alltså en stor spridning i vilka utmaningar de kan möta.

En utmaning som är vanlig inom denna grupp är de blandade känslor som uppstår, ena stunden vill man vara nära men andra stunden vill man dra sig undan. Detta kommer ofta från de ambivalenta känslor man mottog från sina föräldrar som liten, känslor av både trygghet och rädsla. Här kan det underlätta att våga prata med sin dejt och acceptera känslorna för sig själv. Det är okej att känna två känslor samtidigt.

Våga dejta!

Oavsett vad du gör i livet kommer du att stöta på utmaningar, det är något vi som människor växer av. Vi utvecklas och lär oss vad som är viktigt för oss som individer. Att våga dejta, oavsett vilket anknytningsmönster du har, är viktigt! Det handlar inte bara om att möta sina utmaningar och lära sig av dem utan också att få möjlighet att låta långvariga relationer växa.

Ett första steg kan vara att testa Relate Date – appen med syftet att hjälpa dig att hitta långvariga och trygga relationer. Ladda ner appen här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.