Pengarna & Livet: “Svenskarna har 6600 miljarder att investera klimatsmart – alla har makt att göra skillnad”

Vi träffar ekonomerna Américo Fernandez, Kristin Gejrot och Gabriel Lundström som i SEB:s ekonomipodd Pengarna & Livet pratar om hur man kan påverka klimatet med sitt sparande.

Américo, Kristin och Gabriel träffas under SEB Climate Awareness Week.
SponsorSEB AB

Det är klimatfokus på många håll i världen denna veckan, och såklart har ingen heller missat Global Climate Strike där allas vår Greta Thunberg är framme i spetsen. Syftet är att lägga extra fokus på de viktiga miljöfrågorna och lyfta medvetande kring ämnet, inspirera till beteendeförändringar samt driva politiska transformationer runt klimatfrågor. 

Så vad kan vi alla göra? Förutom att lägga press på politikerna och uppmuntra till innovation så finns det saker vi alla kan göra varje dag. Det vanligaste ämnet är ofta att sluta äta kött, resa mindre, och konsumera mindre. Men kan man göra något annat för att dämpa det dåliga samvetet?

I senaste avsnittet av SEB:s podcast Pengarna & Livet pratar poddvärdarna Kristin Gejrot och Américo Fernandez tillsammans med en av bankens hållbarhetsansvariga Gabriel Lundström om just detta. 

WWF brukar prata om de fem B:na – Biffen, Bostaden, Bilen, Butiken och Börsen, säger Gabriel Lundström som är hållbarhetsansvarig mot privatkunder och företag på SEB. I varje del av dessa finns det små saker varje dag man kan göra för att förbättra sin egen klimatpåverkan. Ett viktigt element är vart man riktar sitt sparande.

Vad menar ni med “sitt sparande”?
Gabriel berättar att han tidigt fick lära sig att pengar är makt.

Idag är svenskarnas samlade fondsparande 6600 miljarder kronor eller 1,5 gånger Sveriges BNP.

— En stor del av dessa pengar är pensionspengar och fondsparande som i sin tur bland annat investeras i aktier på börser runt om i världen. Därmed är svenska sparare indirekt väldigt stora ägare på börser runt om i världen utan att man kanske tänker på det. Så svenska sparare sitter ofta på mer makt och möjlighet att påverka utan att veta om det.

En översyn av sitt sparande kan vara en viktig insats för att driva på en mer hållbar utveckling och det finns många bra alternativ därute. Förhoppningsvis kanske denna vetskap också kan öka engagemanget för ens sparande som för många uppfattas ganska tråkigt.

Pengar är makt som man brukar säga. Genom att aktivt välja vad man investerar i så kan man styra förändringarna mot rätt bolag och rätt aktiviteter.

Hur vet man vad man ska placera i för en bättre miljöpåverkan?
— Först och främst bör man be om information från företaget som investerar ens pengar – det vill säga bank, fondbolag eller pensionsbolag, säger Gabriel. En första fråga man bör ställa sig själv inför samtalet är vad man har för preferenser kring hållbarhetsfrågor.

Kan man tänka sig att ens pengar investeras i alla branscher eller finns det av olika skäl något som inte känns okej för dig?

— Det man ska komma ihåg är dock att om pengar inte investeras i ett bolag så förloras också den påverkansröst som finns om man har ägarskap. Det är därmed inte automatiskt så att det behöver vara dåligt att ett pensionsbolag investerar i en bransch som man kanske inte är så förtjust i. Det viktiga då är att det finns ett tydligt arbete för att påverka bolagen åt rätt riktning.

Med tanke på att det här kan verka lite komplicerat bör man därför ställa krav på att få klarhet och tydlighet som man känner sig tillfreds med från dom som tar hand om ens pengar.

Vissa menar att avkastningen kan bli sämre om man investerar i “hållbara” produkter – stämmer det?
— Det finns ingen motsättning mellan att investera hållbart och bra potentiell avkastning. Tvärt om, säger Kristin Gejrot som jobbar med fondförvaltning inom tillgångsallokering på SEB Investment Management.

Att investera hållbart är att investera i framtiden och vi ser redan idag att många trender ser gynnsamma ut för bolag som investerar i exempelvis hållbar innovation.

De fem B:na som WWF brukar prata om kan enligt Gabriel kort summeras såhär: 

  1. Bilen – åk mer kollektivt, cykla och gå
  2. Biffen – ät mer vegetariskt (även bra för både hälsan och ekonomin)
  3. Börsen – investera/spara hållbart
  4. Bostaden – minska elanvändningen, installera solceller, tilläggsisolera, installera bergvärme osv.
  5. Butiken – handla ekologiskt och närodlat, köp second-hand, laga mer och konsumera mindre rent generellt

.

Pengarna & Livet är en podcast av SEB som handlar om sparande och investeringar.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.