Prestationsångest? Lär dig att chilla och få bort prestationsångesten

Vi är många som lever med prestationsångest och strävan av att alltid vara på topp. Det kan handla om situationer både i arbetslivet men även inom det sociala. Vår anonyme livsnjutarskribent ger oss tips hur man lär sig konsten att "chilla".

Får du ofta prestationsångest och kommer du på dig själv med att jämföra dig med andra? Kanske försöker du nå orimligt höga krav, eller bokar in för många aktiviteter i kalendern? Då kan det vara dags att lära dig den ljuva konsten av att chilla. Här kommer några tips för att få bort prestationsångesten!

Tips för att få bort prestationsångest

I en värld som ständigt utvecklas och blir mer avancerad så påverkas även den personliga prestationen hos individer. Genom sociala medier så finns det nu även TVÅ världar. Det vill säga en verklig- och en digital värld att underhålla och prestera i. Inte allt för sällan hör vi historier om personer som gått in i väggen. Kanske har du en nära familjemedlem eller kompis som nyligen varit där. Vi delar med oss av fem verktyg till att dra ner på prestationsångesten och få lärdom av att ta det lugnt.

Du “behöver” inte..

Är du stressad för att du “måste” tvätta kläder just idag, eller “behöver” jobba över den där timmen för att hinna lite längre på det där projektet? Det är viktigt att skilja på vad som är måsten och inte, och genom det lära sig att prioritera uppgifter och sysslor. Kanske mår du bättre av att gå hem i tid från jobbet, åka hem och koppla av för att sedan jobba effektivt morgonen därpå med ny energi i kroppen?

Koppla bort

Är du den personen som alltid är tillgänglig när kompisarna skriver till dig på Facebook? Måste du kolla Instagram var tionde minut för att vara up-to-date med vad dina vänner och bekanta gör? Lär dig att koppla ner. En ständig uppkoppling på mobilen eller datorn är inte bra för varken kropp eller själ. Inför en ny rutin där du stänger av telefonen, gärna på flygplansläge senast klockan åtta på kvällen. Istället för att vara uppkopplad i en annan värld, njut av världen du faktiskt lever i och umgås med din partner i verkligheten, läs en fysisk bok eller fixa i hemmet. Vi lovar att du kommer känna dig mer avslappnad och sova bättre.

Ibland kan det vara bra att bara få vara. Foto: Unsplash

Våga misslyckas

Att misslyckas eller att ta ett steg tillbaka från att göra något “perfekt” är inte alltid fel. Genom att släppa på garden och våga göra lite sämre ifrån dig så kommer du snart att känna att det faktiskt är okej. Det är helt okej att inte vara bäst. Klappa dig själv på axeln och säg att du är bra som du är. Du gjorde det du kunde, vilket är fullt acceptabelt.

Vad vill du?

Ställ dig själv frågan – vad vill jag? Det är ofta som överpresterade personer gör saker som de fått för sig att andra förväntar sig av dem. Det är speciellt i sociala sammanhang som det blir extra ohälsosamt att ständigt prestera i eller göra ting som du själv inte vill. Va snäll mot din själ och sluta tvinga dig själv till att göra de där grejerna bara för att någon annan vill det. Du är huvudskådespelaren i ditt eget liv och det är viktigt att du tar hand om den. Det ger ingen nytta att trötta ut sig på saker som är mindre viktigt för sig själv, för att sedan vara utmattad när det väl kommer till det viktiga i ditt liv. Ingen kommer att gråta för att du tackar nej.

Var ett barn – de känner ingen prestationsångest : )

Gör du sällan fel? Testa att bete dig som ett barn någon kväll i månaden. Strunta i att borsta tänderna innan läggdags, eller skippa att ställa in all disk i diskmaskinen. Det är avkopplande att få känna att man kan strunta i något och att det inte är hela världen om det inte går till på rätt sätt.

Vill du ha fler tips för att må bättre i vardagen? Kolla in våra artiklar under hälsa eller tips från livsstilscoachen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.