Klimatförändringarna gör att Arktis is smälter.

Klimatkrisen: “Vi behöver en systemförändring utan historiskt motstycke”

Risken för oåterkallelig klimatpåverkan och efterföljande katastrofer är på riktigt. Vår klimatskribent Anders Ankarlid från A Good Company berättar som krävs för att rädda oss – från oss själva.

Nytt årtionde, nya tag! En månad in på det nya året (och årtiondet!) kan vi säga att det minst sagt har rivstartat. Vanligt är att nyårslöftena bär eller brister under januari och majoriteten läggs till handlingarna.

Ett av mina nyårslöften var att göra mer för miljön. Det låter kanske okonkret, för det är inte att äta mindre kött eller att komma ihåg att återvinna plast utan bara generellt att bara göra mer.

Jag tror på den här typen av inställning. Vad som i början av förra året kändes som ett hinder att överkomma – att äta vegetarisk sex dagar i veckan – har nu blivit en naturlig del av vardagen. Därför ville jag ge mig själv ett mer övergripande mål som kan accelerera i takt med att delmålen blir vardagsmat.

För det är precis det vi behöver göra. Accelerera våra egna insatser.

Vi kan tydligt se vilken påverkan klimatförändringarna har på vår omvärld. Forskare i grupp berättar det. Nyhetsrapportering synliggör det. Faktan är inte diskuterbar.

2019 var ett av de varmaste åren vi har sett här på jorden
Extrema väderförhållande har lett till katastrofer för människor, djur och natur över hela jorden, från Bahamas till Australien, från USA till här hemma i vår egna svenska bakgård.

Efter varje politiskt toppmöte med fokus på klimatet släpps nya siffror på vilka mål vi måste nå för att adressera risken för oåterkallelig klimatpåverkan och efterföljande katastrofer. Men vad betyder egentligen faktumet att jordens koldioxidutsläpp måste sänkas med 45 procent innan 2030 för gemene person?

2030. Det är bara 10 år bort, min yngsta son är lika gammal då som min äldsta dotter är idag och hon växte upp på två röda. Jag kan vara ärlig och säga att jag tycker att det låter som en jätteutmaning, men IPCC (the Intergovernmental Panel on Climate Change) menar att det är görbart. Svårt, men görbart.

Vad som krävs för att vi ska kunna rädda oss från oss själva är en systemförändring utan historiskt motstycke.

Vad betyder det?
För att vi ska kunna ställa om och framgångsrikt arbeta mot de av världssamfundet överenskomna målen krävs en grundlig politisk och ekonomisk förändring. Vi behöver förändra djupt rotade beteenden och värderingar som är direkt ohållbara och för att detta ska komma till stånd krävs en folklig förankring. Det är här vi som individer kommer in.

Det är lätt att titta på de där 45 procenten sänkt koldioxidutsläpp och känna att min medhavda påse istället för nyinköpt plastpåse i affären inte kommer att flytta pendeln många meter. Men det är precis det som behövs.

Genom ökad individuell klimataktivism kan vi påverka de där djupt rotade och ohållbara normerna.

Greta Thunberg, som har engagerat och mobiliserat en hel generation världen över, har gjort mer för att ta oss närmare en systemförändring än vad många av världens mest inflytelserika politiker har gjort det senaste decenniet. #fridaysforfuture-generationen har tydligt signalerat: vi accepterar inte business as usual.

Genom att säga att våra individuella gärningar inte har någon reell påverkan på klimatet ger vi oss ett free-pass att planlöst vänta på att politiker och företag löser problemet åt oss.

Det som driver politikers agendor är väljare (du!) och det som driver företags agendor är konsumenter (också du!)

Så till dig som suckar, antingen uppgivet eller avfärdande när du läser detta: Kom ihåg att det en gång i tiden var samhälleligt accepterat att äga andra människor. Normer – hur vansinniga och omänskliga men djupt rotade de än må vara – går att bryta och förändra.
.

Anders Ankarlid driver den svensk startupen A Good Company som fokuserar på hållbarhet och social påverkan.

De producerar vardagsprodukter i hållbara och återvinningsbara material och har en vision om att inspirera konsumenter världen över att fatta mer hållbara beslut.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.