Jennifer’s Body – Missförstådd och felaktigt lanserad

Moderna Livets filmtyckare Anders Färber om filmen som många missade poängen med

Jennifer's Body är en mörk skräckkomedi.

Att en kvinna får välja vara sexig på film ska vara en självklarhet, men när ett filmbolag tar ifrån henne rätten att välja hur hon framställs, då är det så fel. ‘Jennifer’s Body’ är en film som var före sin tid på många sätt, men allt filmbolaget såg var en chans att sälja biobiljetter genom att utnyttja en ung kvinnas fysiska attribut.

När baren brinner ner bör man åka raka vägen hem

I ‘Jennifer’s Body’ träffar vi på Needy (Amanda Seyfried) och Jennifer (Megan Fox) – Bästisar sedan de var små och som går på high school tillsammans. Needy är den präktiga av de två och Jennifer den populära och egocentriska cheerleadern. En stark vänskap, men utifrån sedd med skepsis och det finns en känsla av hatkärlek mellan de båda.

En kväll befinner de sig på en bar för att titta på indierockbandet ’Low Shoulder’, men baren fattar eld och brinner ner till grunden. Detta till trots envisas bandets sångare med att Jennifer ska hänga med i hans van vilket leder till att Jennifer och Needy skiljs åt.

När Needy senare träffar på sin barndomsvän den natten så är det uppenbart att något hemskt har hänt Jennifer. Hon är täckt i blod, beter sig surrealistiskt och inombords väcks en hunger som bara kan stillas på hemska sätt.

Vad hände Jennifer under tiden med indiebandet och kan Needy hjälpa henne att bli normal igen?

Megan Fox och Amanda Seyfried – fantastiska och med härlig kemi i ‘Jennifer’s Body’

Megan Fox är helt suverän som ’Jennifer’. Hon får oss verkligen att känna för denna egotrippade karaktär. Det är en sarkastisk ton i denna film, men alltid med en känsla av verklighet närvarande, vilken vi kan relatera till. Fox spelar med sådan övertygelse och förtjänar all respekt som den duktiga skådespelare hon är. Kemin med Amanda Seyfried går genom rutan och det är välspelat av alla medverkande. Feministiska budskapet finns där utan att vara predikande eller påklistrat. En annan krydda är att klassiska skräckfilmslagar inte gäller i ’Jennifers Body’ och alltid befriande att se omvända roller.

Exempel på detta är:

  • Den smarta tjejen behöver inte bevisa sitt värde. Istället är hon och den mest populära tjejen de närmaste av vänner.
  • “Nörden” Needy är den med seriöst förhållande och den som ger känslan av att kunna lyckas i framtiden.
  • Sex före äktenskapet målas inte upp som en synd. Där andra filmer i genren har oskuld som en regel för överlevnad så kan det t.o.m. vara en nackdel i Jennifer’s Body.
  • Kvinnor kan lika bra som män på alla sätt, om inte bättre. Mannen får sota för sin naiva inställning.
  • Män kan vara genomsnälla utan baktankar – viktigt budskap i den feministiska tonen.
  • “You are killing people!” “No! I’m killing boys!” visar verkligen på filmens känsla med humorinslag av mörk sort.

Stor skillnad på att låta välja och tvinga

’Jennifer’s Body’ hade, snällt sagt,  inte det bästa av mottagande bland kritiker och tittare. Genom åren har den fått viss upprättelse och funnit en allt större fanskara. För detta är en film som verkligen är missförstådd, mycket tack vare en felaktig marknadsföring av 20th Century Fox.

De valde att basera marknadsföringen på Megan Fox sexuella utstrålning istället för hennes faktiska talang som skådespelare. Fox hade nyligen gjort ’Transformers: Revenge of The Fallen’ där även Michael Bay på ett smaklöst sätt exploaterar hennes utseende, vilket alltså Century Fox tog efter. Att filmen är en feministisk pärla eller en djupdykning ner i karaktärernas psyken och deras komplicerade förhållande till varandra, det brydde de sig inte om alls. 

Allt från filmposters till trailers fokuserar på Fox utseende utan en större antydan på filmens breda innehåll. Bluray-utgåvan har även en specialfunktion som kallades ’Megan Fox is hot’ som, om den spelas upp, är en musikvideo med olika klipp av Fox i utmanande scener från filmen. 

Ett tydligt bevis på vad kvinnor fått utstå och fortfarande utstår i branschen. Hade bolaget förstått vad ’Jennifer’s Body’ är för film och litat på Megans talang hade de aldrig behövt sjunka så lågt. För det är stor skillnad på att en kvinna väljer att vara sexig och att bli marknadsförd som ett sexobjekt av bestämmande makter. Megan Fox hade inte valet att själv bestämma. 

Needy (Seyfried) och Jennifer (Fox) i ‘Jennifer’s Body’

‘Jennifer’s Body’ riktar sig inte till pojkar i åldern 12-15 år

Förutom valet av Megan Fox utseende som dragplåster så valde de även felaktigt att lansera ‘Jennifer’s Body’ som en renodlad skräckfilm, främst riktad till pojkar mellan 12-15 år. En målgrupp som inte ens kan se filmen utan att en förälder är närvarande. Ingenting av den mörka humor eller den smarta satir samt

fyndigheter framkommer av de trailers som dök upp i samband med lanseringen. Detta gjorde att biobesökarna hade förväntat sig något helt annat och blev besvikna. Filmen blev verkligen missförstådd. 

’Jennifer’s Body’ är en mörk komedi med vissa skräckinslag. Dialogen är bitsk och har man inte den typen av humor är det risk man upplever den stötande. Det är en film med stark vänskap, starka kvinnor och där även mansrollerna kan få vara genomgoda. En film många av dagens liknande filmer borde lära sig en hel del utav. För ’Jennifer’s Body’ känns riktigt aktuell även  i dag med sin syn på olika roller i samhället. Mörk humor, men med en seriös underton.

Något är annorlunda med Jennifer’s Body

Jennifer’s Body- Före sin tid och mer aktuell än någonsin

Detta är en film som verkligen förtjänar en andra chans. På senare år har även kritiker börjat se den i ett annat ljus och ger den mer lovord som den förtjänar. Såg man den för 11 år sedan utan att man var imponerad så bör den ses igen med rätt infallsvinkel. Budskapen och samhällssatiren är fortfarande riktigt aktuella. Sexualitet utforskas på ett sätt som både sprider ett starkt budskap av acceptans, men som även väcker frågor om hur olika karaktärer framställs. Den växande “jag före oss”-känslan, jakten på uppmärksamhet och behovet av att bli omtyckt – bara ett fåtal av alla träffsäkra poänger denna film gör. Jennifer’s Body var verkligen både bra för sin tid och före sin tid på samma gång. 

En films chanser ska inte förstöras av ett filmbolags snedvridna kvinnosyn och oförmåga att inse dess budskap. Så låt oss hoppas att vi kommit längre än så år 2020.  ‘Jennifer’s Body’, Megan Fox och alla inblandade är verkligen värda en ursäkt. 

Jennifer’s Body

Utgiven: 2009

Regissör: Karyn Kusama

Skådespelare: Megan Fox, Amanda Seyfried, Adam Brody

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.