Filmexperten: ‘The Devil All The Time’ recension

Bill Skarsgård och Tom Holland i kändistätt, mörkt thrillerdrama som skapar känslor

The Devil All The Time utspelar sig i en fantastisk sydstatsmiljö med mycket ondska och tragik. Men där finns också en värme skapad av lojalitet, kärlek för familjen och att stå upp för det man tycker är rätt.

Filmen startar vid 40-talets USA strax efter kriget där vi möter hemvändande soldaten William Russell (Bill Skarsgård). Han berättar för sin son Arvin att världen är full av usla människor – och det visar sig vara en sanning som bevisas allteftersom fler karaktärer dyker upp.

Tom Holland och Robert Pattison är en riktig superduo

Vi följer Arvin från unga år in i vuxenlivet, men vägen dit är fylld av händelser som skapar honom till den person han senare blir och då gestaltad av Tom Holland. En man som tvärtemot sin far inte finner någon mening i att be till en Gud som aldrig hjälpt honom i livet. Istället vänder han sig till sig själv för att ta hand om och skydda de han älskar från allt ont som hans far varnade honom för och som han själv stött på genom åren. Robert Pattinson gör en riktigt stark insats som syndande pastor och visar att han är en av de bästa aktörerna just nu. 

The Devil All The Time är full av starka karaktärer och sidospår

Vi träffar dessutom seriemördarparet Sandy och Carl (Riley Keough, Jason Clarke) och en korrumperad polis (Sebastian Stan). Tillsammans med den fanatiska predikanten (Harry Melling) så har vi en salig blandning av mindre sympatiska karaktärer.

Det är med andra ord många olika sidospår som ska berättas här och skulle väldigt lätt kunna göra att filmen känns ryckig och osammanhängande. Fast så är inte fallet då berättandet flyter på alldeles utmärkt och när man sen börjar förstå innebörden med dessa sidohandlingar så växer filmen ytterligare. Pusslet faller nämligen på plats och man njuter av hur allt vävs samman. Även chansen att försöka lista ut vad det innebär för slutet är spännande.

Starka skådespelarinstatser

Det är fullt av begåvade skådespelare i denna filmen, i stora roller som mindre, och jag har redan nämnt Pattinson underbara insats som en hycklande och syndande pastor.

Fast den som imponerar mest på mig här är Tom Holland. Hans inlevelse och förtroendegivande prestation skänker mig sånt lugn så fort han är med i en scen. Den där känslan av att när han är där så är man trygg för allt kommer ordna sig och man blir en del av trygghetskänslan han utstrålar. Precis det Arvin är ute efter som person, att hålla de nära och kära säkra och inte minst hans älskade styvsyster (underbart spelad av Eliza Scanlen).

Han lyckas med konststycket att hålla sin karaktärs känslor mest på insidan, men ändå förmedla den kärlek han har för de han älskar och respekten och tacksamheten mot de som fanns där när livet utsatte honom för hårda prov. Det är en riktigt stark insats.

Högt betyg för The Devil All The Time

Detta är en film som verkligen höll mig fängslad i hela sin längd på 2h 18 min. Det är vackert, mörkt och gripande. En film som stannar kvar hos mig lång tid framöver.

På en skala från F-A+ får denna ett A från mig. 

Premiär Netflix 16 sept
Regissör Antonio Campos
Skådespelare Tom Holland, Eliza Scanlen ,Bill Skarsgård, Robert Pattinson, Riley Keough, Jason Clarke, Sebastian Stan

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.