Det är inte bara på nationell nivå politiken spelar roll

A Good Company skriver en krönika om klimatförändringarna i världen och hur världspolitiken kan påverka det globala problemet.

För dig som inte spenderar största delen av din vakna tid att hålla dig uppdaterad på världspolitik och klimatfrågor, så har “A Good Company” skrivit en krönika som sammanfattar det på ett enklare och lättläst sätt.

De nationella regeringarna har förmågan att skapa eller bryta hela industrier. Den kraftiga ökningen av förnybara energikällor globalt kan i liten utsträckning tillskrivas regeringar som erbjuder subventioner på förnybar energi. Som sedan investerar i förnybara projekt. Utan deras hjälp är det osannolikt att vi skulle ha gjort de framsteg vi har gjort. Naturligtvis kan regeringar också anta lagar om markanvändning, avskogning, föroreningar och en massa andra viktiga områden. På många sätt avundas vi inte deras uppgift, men vissa får det mer rätt än andra.

Lokala myndigheter i frontlinjen 

Enligt FN genomförs 70% av åtgärderna för att minska klimatförändringarna. Och 90% av anpassningsåtgärderna för klimatförändringar av lokala och regionala myndigheter. De har till uppgift att anpassa gröna initiativ till deras samhälls behov inom områden som transport, stadsplanering, biologisk mångfald och avfallshantering. Med tiden när fler människor flyttar till städer. Det förutspås nämligen att 70% av befolkningen kommer att flytta år 2050. Då blir stadsfullmäktige allt viktigare för att utveckla ett grönare sätt att leva.

Den första koldioxidneutrala huvudstaden

Ett fantastiskt exempel på hur lokala myndigheter går i vägen för hållbarhet är Köpenhamn. Staden har satt ett ambitiöst mål att bli den första koldioxidneutrala huvudstaden 2025. Det är ett samarbetsprojekt som omfattar borgmästarens kontor, arkitekter, teknikföretag och, naturligtvis, “Köpenhamnsborna” själva.

Metoderna är en blandning av relativt enkla lösningar, som fler cykelfält, och nästa generations tekniker som ett supereffektivt fjärrvärme system och toppmoderna sensorer för att spåra luftkvaliteten. Koldioxidutsläppen har minskat med 40% sedan 2005, trots en befolkningsökning. Och nu delar Köpenhamn metoder och teknologi med andra städer för att tackla klimatförändringarna.

De gröna skogarna i Costa Rica som blommat efter att världspolitiken tagit sitt ansvar.

Costa Rica blommar tillbaka grönt

Under mitten av 1900-talet utarmade Costa Ricas regnskogar så att de på trettio år var nere på en tredjedel av sin ursprungliga storlek och många inhemska arter riskerade att utrotas.

När regeringen insåg vad som kunde gå förlorat började de begränsa avverkningstillstånd och belöna markägare för bättre markbevarande. Då blev resultatet att under de följande trettio åren blev Costa Ricas täckning av regnskogar fördubblade. Och ekonomin fick en betydande ökning av turismen på grund av dess gröna rykte och områden med enastående nationell skönhet. Detta är ett bevis för att natur stimulering också kan främja ekonomisk tillväxt.

Som individer, särskilt de av oss i mer utvecklade länder, har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att skydda vår planet. Företag och organisationer också. Men eftersom våra representanter med stora resurser och makt till sitt förfogande är nationella regeringar kanske de viktigaste aktörerna av alla.

EU, FN OCH SDG

Klimatkrisen är en global fråga så det är avgörande för nationer att samarbeta och samla resurser för att ta itu med den. År 2019 tillkännagav EU European Green Deal, ett djärvt ekonomiskt och socialt initiativ för EU att uppnå total koldioxidneutralitet fram till 2050.

På global nivå är FN (FN) en mellanstatlig organisation, som består av 193 medlemsländer, som bidrar med resurser och expertis för att skydda mänskliga rättigheter och hanterar frågor som fattigdom och klimatförändringar.

FN utvecklade Paris klimatavtal, från vilket Trump ökänt drabbat USA från sitt val och utvecklade målen för hållbar utveckling. Dessa fungerar som en viktig färdplan för många länder och företag runt om i världen för att arbeta för hållbar utveckling.

Några ord från Greta Thunberg

I en New York Times-intervju berättar Greta Thunberg om hennes personliga interaktion med globala ledare.

”Jag har pratat med många världsledare och ibland önskar jag att jag hade en dold kamera. Folk tror inte på vad de säger. Det är väldigt roligt. De säger: ”Jag kan inte göra någonting eftersom jag inte har stöd. Du måste hjälpa mig.” De blir desperata. Det är som om de ber mig att hjälpa dem att övertala allmänheten att vi behöver klimatåtgärder. Det som säger mig är att människor underskattar deras makt och demokratins makt och att sätta press på maktens människor. De kan inte göra något utan stöd från väljarna.”

Det är sant att du som utövar din demokratiska rösträtt använder ett av de mest kraftfulla sätten du kan till att bidra till miljörörelsen. I samma intervju sa Greta också att ingen världsledare hon hittills har träffat helt fattar klimatkrisens allvar, vi måste rösta i dem som gör det.

Vill du veta mer på temat? Läs mer om A Good Company här eller om nylanserade klockor från 100% återvunnen havsplast här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.