fbpx

Bröllopstider: 10 tips för ett lyckat bröllopstal

Bröllopstal ska inte handla om sex eller gamla ragg.

Det vankas bröllopstider och en stor del av bröllopsdagen, eller rättare sagt middagen, är just bröllopstalen! Det är ett unikt tillfälle att förmedla sina känslor till bröllopsparet. I Sverige är det inte ovanligt att det blir upp emot 10-15 olika tal under en bröllopsmiddag.

Förutom nervositeten man kan känna som talare så finns risken att middagarna blir lätt olidliga om talen blir alldeles för långa och, ja, tråkiga. Framför allt mot småtimmarna när glasen börjar bli tomma och allt man vill är upp och dansa.

Med inspiration från Elaine Eksvärd, känd som Sveriges retorikstjärna med det stående inslaget “Fixa vardagssnacket” i Tv4:s Nyhetsmorgon, har vi satt ihop en checklista med 10 tips för att hålla ett bra bröllopstal.

1. Inled inte med “Jag är ingen talare”
Inledningen är viktig för att fånga uppmärksamheten. Börja aldrig med att säga att du inte är någon talare, då somnar åhörarna på direkten.

2. Förbered dig noga
Duktiga talare låter spontana, men de förbereder sig minutiöst så öva några gånger framför spegeln innan. Ha gärna talet sedan nedskrivet på en lapp i fall du skulle komma av dig men försök att tala utan papper om det går.

3. Håll det kort
Talet ska helst inte vara längre än tre minuter, tänk på att du inte är den enda som ska tala. Klocka dig gärna innan när du övar så du vet att du håller tiden. 

4. Var dig själv men håll brudparet i fokus
Berätta gärna något som folk kan relatera till, som en personlig berättelse. Men h
åll fokus på både bruden och brudgummen. Berätta om vad du har för relation till den du håller talet till och vad han eller hon betytt för dig.

5. Avstå pinsamheter
Talet ska vara kul och får gärna bryta mönstren, men utan att genera mottagaren. Gör inte narr av brudparet såvida det inte är riktigt roligt och har en positiv poäng. Det absolut sista man vill höra om i ett bröllopstal är gamla ragg eller sex i någon form. Helst ska man undvika att vara både intern och vulgär. 

6. Undvik ironi och sarkasm
Humor är bra, men det är svårt med ironi och sarkasm. Undvik interna minnen som ingen annan förstår.

7. Vad vill du förmedla?
Bestäm en “retorisk krok” som Elaine säger: ett budskap genom talet och det man vill att folk ska komma ihåg. Ska det vara en känsla – rörande eller roligt? Det kan även vara en mening eller citat. 

8. Undvik “det kommer gå åt helvete” talet
Det vill säga att ett äktenskap kommer vara svårt och att dom kommer få kämpa sig igenom det. 

9. Undvik att dricka för mycket innan talet
Det är få som pratar bättre när man är packad. Även om du är nervös, tänk på hur mycket du dricker innan talet. Efteråt kan du ta en extra drink eller två.  

10. Hantera nervositet och håll koll på blicken
Många tycker att det är väldigt jobbigt och nervöst att hålla tal. Man får staka sig, det är helt normalt och mänskligt. Ett tips för att lätta på nervositeten är att prata till brudparet som om ni stod vid en bar eller hemma vid tv-soffan, istället för att prata till den stora publiken. Det hjälper också att ha ögonkontakt med den du talar till och svep då och då blicken över det övriga sällskapet.

Lyssna gärna på hela utläggningen i klippet från Tv4 Nyhetsmorgon där Elaine Eksvärd diskuterar bröllopstal tillsammans med favoriterna Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Fyra tips som ger dig bättre luft i hemmet och bättre sömn på natten