Bröllopstider: 10 tips för ett lyckat bröllopstal

Ska du hålla bröllopstal? Här är 10 tips för att göra succé på bröllopet!

Bröllopstal ska inte handla om sex eller gamla ragg.

Det vankas bröllopstider och en stor del av bröllopsdagen, eller rättare sagt middagen, är just bröllopstalen! Det är ett unikt tillfälle att förmedla sina känslor till bröllopsparet. I Sverige är det inte ovanligt att det blir upp emot 10-15 olika tal under en bröllopsmiddag.

Förutom nervositeten man kan känna som talare så finns risken att middagarna blir lätt olidliga om talen blir alldeles för långa och, ja, tråkiga. Framför allt mot småtimmarna när glasen börjar bli tomma och allt man vill är upp och dansa.

Med inspiration från Elaine Eksvärd, känd som Sveriges retorikstjärna med det stående inslaget “Fixa vardagssnacket” i Tv4:s Nyhetsmorgon, har vi satt ihop en checklista med 10 tips för att hålla ett bra bröllopstal.

1. Inled inte med “Jag är ingen talare”

Inledningen är viktig för att fånga uppmärksamheten. Börja aldrig med att säga att du inte är någon talare, då somnar åhörarna på direkten.

2. Förbered dig noga

Duktiga talare låter spontana, men de förbereder sig minutiöst så öva några gånger framför spegeln innan. Ha gärna talet sedan nedskrivet på en lapp i fall du skulle komma av dig men försök att tala utan papper om det går.

3. Håll det kort

Talet ska helst inte vara längre än tre minuter, tänk på att du inte är den enda som ska tala. Klocka dig gärna innan när du övar så du vet att du håller tiden.

4. Var dig själv men håll brudparet i fokus

Berätta gärna något som folk kan relatera till, som en personlig berättelse. Men håll fokus på både bruden och brudgummen. Berätta om vad du har för relation till den du håller talet till och vad han eller hon betytt för dig.

5. Avstå pinsamheter

Talet ska vara kul och får gärna bryta mönstren, men utan att genera mottagaren. Gör inte narr av brudparet såvida det inte är riktigt roligt och har en positiv poäng. Det absolut sista man vill höra om i ett bröllopstal är gamla ragg eller sex i någon form. Helst ska man undvika att vara både intern och vulgär.

Ett succétal att inspireras av inför bröllopstalet

6. Undvik ironi och sarkasm

Humor är bra, men det är svårt med ironi och sarkasm. Undvik interna minnen som ingen annan förstår.

7. Vad vill du förmedla?

Bestäm en “retorisk krok” som Elaine säger: ett budskap genom talet och det man vill att folk ska komma ihåg. Ska det vara en känsla – rörande eller roligt? Det kan även vara en mening eller citat.

8. Undvik “det kommer gå åt helvete” talet

Det vill säga att ett äktenskap kommer vara svårt och att dom kommer få kämpa sig igenom det. Ingen vill vara den som förstår stämningen på bröllop.

9. Undvik att dricka för mycket innan talet

Det är få som pratar bättre när man är packad. Även om du är nervös, tänk på hur mycket du dricker innan talet. Efteråt kan du ta en extra drink eller två.

10. Hantera nervositet och håll koll på blicken

Många tycker att det är väldigt jobbigt och nervöst att hålla tal. Man får staka sig, det är helt normalt och mänskligt. Ett tips för att lätta på nervositeten är att prata till brudparet som om ni stod vid en bar eller hemma vid tv-soffan, istället för att prata till den stora publiken. Det hjälper också att ha ögonkontakt med den du talar till och svep då och då blicken över det övriga sällskapet.

Lyssna gärna på hela utläggningen i klippet från Tv4 Nyhetsmorgon där Elaine Eksvärd diskuterar bröllopstal tillsammans med favoriterna Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.