Filmrecensentens favoritfilm och favoritserie 2021

Film- och serietyckaren Anders Färbers två favoriter under året som gått.

Foto: Sony

Året 2021 har bjudit oss på många härliga filmer och serier. och enligt denne tyckare så finns det en film och en serie som sticker ut lite extra. Tänkte ta och dela med mig av dessa, men även nämna lite annat smått och gott som dykt upp under årets gång.

Snart är det 2022 och mycket spännande har skett i både film- och serievärlden.

Vi har fått ett kärt återbesök av Dexter i miniserien ‘Dexter: New Blood’. Geralt av Rivia förde med sig säsong 2 av ‘The Witcher’. Vi har följt barnlekar i den omåttligt populära ‘Squid Game’.

Från filmens universum dök Spider-Man upp i årets bästa Marvel-film – ‘Spider-Man: No Way Home’. Neo hade valt blå piller ett tag i ‘The Matrix: Resurrections’. Rebecca Ferguson var med och trollband oss i mäktiga ‘Dune’.

Stark nostalgitrend

Nu är dessa filmer och serier endast ett fåtal underbara exempel av utbudet år 2021, men helt klart har nostalgitrenden växt sig ännu starkare. Vi älskar att återse gamla karaktärer och få reda på vad de har för sig nu medan vi matas med återblickar från förr. Personligen så är jag ett stort fan.

Ett härligt fenomen i sig, men den film och den serie som hamnar högst upp på min lista detta år har inget med det temat att göra. Istället är det känslor, mörker, inre och yttre kamp samt magiskt skådespeleri som avgjort allt.

The Father – film (2020) 

Sverigepremiär (2021)

Skådespelare: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss

Vi möter Anthony (Anthony Hopkins)- en åldrande man som anser sig klara sig alldeles utmärkt på egen hand i lägenheten han älskar. Han vägrar all hjälp från sin oroliga dotter Anne (Olivia Colman). Samtidigt försöker Anthony få grepp om de mystiska ändrande omständigheterna som råder. En misstro börjar gro mot de han håller mest kär, men även mot sitt egna sinne och verklighetsuppfattning.

Det är så otroligt välspelat, sorgligt och gripande på flera vis. Aldrig förr kan väl en Oscar varit mer solklar än den som Hopkins vann för denna roll? Hans skådespeleri går rakt in i själen och lämnar ingen oberörd. Att få vara en så intensiv del i det hans karaktär upplever kräver en stor talang hos skådespelaren. Hopkins tar oss verkligen med på en känsloresa utöver det vanliga. Jag finner både min rädsla och kunskap för hans situation växa sig större under filmens gång.

Foto: Lionsgate

Mare Of Easttown – serie (2021)

Skådespelare: Kate Winslet, Jean Smart, Evan Peters

Mare Sheehan (Kate Winslet) är en kriminalinspektör i en småstad. Samtidigt som hon kämpar emot att hennes egna liv faller samman så sker ett brutalt mord på en ung mamma. Vi får ta del av samhällets mörkare sidor och hur tragedier från det förflutna kan påverka en själv och familjens tillvaro. Med i storyn finns även ett äldre fall där en annan ung kvinna är spårlöst försvunnen.

Även här så är det otroligt välspelat överlag vilket flertalet Emmy-vinster för bästa skådespelarinsatser vittnar om. Kate Winslet skiner dock lite extra starkt i detta kriminaldrama som den känslotyngda Mare med det tuffare yttre. Det är mörkt, lågmält, men även med befriande skratt på helt rätt nivå. Många gånger tack vare situationer mellan dotter Kate och hennes mor Helen – spelad av fantastiska Jean Smart.

Du blir en invånare

Detta är en serie som väcker starka känslor för de karaktärer man följer. Oavsett om det är sorg, glädje avsky eller samhörighet så blir de intensiva då trovärdigheten är så hög. Man känns som en invånare i detta samhälle där många hemligheter råder. En oskyldig invånare som spejar genom fönstret i hopp om att se någon som beter sig misstänkt.
Mordgåtan ligger nämligen öppen för oss att klura ut om vi kan lägga pusslet. Så sätt igång och pussla.

Foto: HBO Max

Tack för visat intresse. Inom kort är jag tillbaka med tips på serier och filmer ni inte vill missa under 2022.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.