Alla viktiga frågor efter slutet på Game of Thrones

Världens största tv-serie, ”Game of Thrones”, är slut och oavsett och förutom tomhet lämnar serien kvar ett antal frågetecken som vår film och tv-serieexpert nu försöker reda ut.

Gröna ögon
Vem var personen med gröna ögon som Arya skulle döda utifrån Melisandres profetia? Enligt profetian skulle hon stänga bruna, gröna och blåa ögon. När Arya återigen får höra profetian av Melisandres under slaget vid Winterfell inser hon att det är hon som ska döda The Night King.

Efter att ha räddat mänskligheten från de döda återvänder Arya till listan på de personer hon ska döda och på toppen av den listan finns drottning Cersei – som just har gröna ögon. Även Daenerys har gröna ögon vill vi tillägga. Men så blev det inte. Vissa tror att profetian redan blev uppfyllt tidigare då Arya dödat många människor och varelser under säsongernas gång. Eller kanske är inte någon av drottningarna helt döda?

Enligt Melisandres profetia skulle Arya släcka ett par gröna ögon. Vem syftade egentligen profetian på?

Jamie och Cersei Lannister
Varför flyttade inte Jaime och Cersei fem meter åt sidan istället för att krossas under en hög av tegelstenar när Red Keep kollapsar i sista avsnittet? Och varför krossades inte deras huvuden av stenarna? I säsongens sista avsnitt kan Tyrion gå fritt genom murarna och området fem meter bredvid högen med tegelstenar där Jamie och Cersei ligger är fritt från stenar. Jamie var redan knivhuggen och påväg att dö innan han träffade Cersei inuti Red Keep men dog verkligen Cersei av stenarna?

Jamie och Cersei under en hög av tegelstenar.

Brans “otroliga” historia
När herrarna och damerna i Westeros väljer en ny härskare frågar Tyrion vem som har en mer intressant historia än Brandon “Bran” Stark? Okej, för oss är svaret enkelt! Jon Snow gick från att vara Bastard of Winterfell till Lord Commander of Night’s Watch och Kungen i norr. Han blev mördad, uppstånden och kämpade mot de döda.

Han kämpade också under striderna i Winterfell och King’s Landing. Han dödade The Mad Queen, en kvinna som visade sig vara sin faster och som han hade sex med. Han kunde flyga på ryggen av en drake och det finns en annan sak som vi saknar, åh ja han är också den rättmätiga arvingen till tronen!

Vi vet att Jon inte ville ha tronen men för en sådan intelligent man som Tyrion så tycker vi hans påstående är felaktigt. Jon Snow har en intressantare historia än Bran!

Jon Snow när han mördades i säsong fem.

Länge leve kungen
Hur länge kommer Bran att leva? Vet hans nya råd att den sista treögda korpen blev över 1000 år gammal? Vi har ingen aning om Bran kommer att åldras på samma sätt men det vore intressant att veta!

Hur länge Bran kan leva är oklart.

Den treögda korpen
Lät Bran tusentals människor brinna till döds utan att göra något i vetskapen om att han i så fall skulle bli kung? Vi är 99,99% säkra på att svaret är ja. Inte minst det faktum att han tog sig hela vägen till King’s Landing för att han visste att han skulle erbjudas kronan.

Bran hade även en vision i säsong fyra om att draken Drogon skulle flyga över King’s Landing. Vi vet att den treögda korpen huvudsakligen var inblandad i kriget mot Night King och att han inte var intresserad av slaget om tronen. Men varför ville han inte ingripa om han visste att så många oskyldiga skulle dö i lågorna?

Det var bara en skugga av en drake som flög över King’s Landing i Brans vision som man fick se i säsong fyra.

Den vita hästen
Vi undrar såklart också vad betydelsen var med Aryas vita häst som hjälper henne undkomma lågorna. Ingen vet. Vissa menar på att det är ett tecken på att Arya har gett upp sin jakt på hämnd. Hela Arya Starks resa i Game of Thrones har handlat om hämnd. Ända sedan hon bevittnade sin fader Ned Starks halshuggning. Sedan dess har Arya svurit att döda de ansvariga. Särskilt Cersei Lannister. Arya lämnar Winterfell i sista säsongen på en svart häst på ett uppdrag att döda Cersei, det sista namnet på hennes “Kill List”. Men när hon och “hunden” Sandor inser att Red Keep faller, uppmuntrar han henne att släppa taget om hennes hämnd och leva ett bättre liv än det han gjorde. I flykten ut ur staden möter hon en vit häst och flyr lågorna.

Andra menar på att hästen är Bran som hjälper Arya. Brans förmåga att komma in i huvudet hos djur (och Hodor) har vi sett bevis på tidigare. Hans krafter tycks även ha ökat betydligt under de senaste säsongerna, så mycket att vi inte förstår dem, vad han gör med dem, eller varför han ens har dem i första hand. Bran kunde ha tittat på attacken i King’s Landing och såg att Arya behövde hjälp. I så fall undrar vi om Arya visste att hästen var Bran eller inte?

Hade den vita hästen någon betydelse när den likt en Pegasus räddar Arya från lågorna.

Dro…gone?
En fråga som vi vill veta svaret på är vart draken Drogon tar vägen med sin bortgångna drottning. När Daenerys dött plockar Drogon upp hennes kropp med klorna och flyger iväg mot horisonten. Även om det är oklart exakt var draken flyger med Daenerys så får vi en ledtråd av Samwell Tarly när kungens nya råd sammanträder senare i avsnittet. Mäster Sam säger nämligen att Drogon setts flyga österut.

Detta skulle kunna betyda att Drogon flyger Daenarys till Essos, det vill säga det gamla Valyrien som Targaryen-ätten härstammar från. Där sägs det även finnas gammal drak- och häxkonst som kanske kan återuppliva Daenerys? En annan intressant detalj är att hon faktiskt aldrig sitter på Järntronen innan hon dör, hon vidrör den bara. Därefter flyger Drogon iväg med hennes kropp österut.

Drogon med sin bortgångna drottning. Vad som händer sen med Daenerys förblir ett mysterium.

Jon Snow och Drogon 
Varför dödade inte Drogon Jon Snow? En teori är att eftersom Jon egentligen är en Targaryen, så kunde Drogon helt enkelt inte döda honom. Draken Rhaegal måste ha känt av Jons sanna identitet och det var därför han lät Jon rida på honom. Drogon, förmodligen den smartaste av de tre drakarna, visste säkert det också. Att döda Jon skulle innebära att döda en i drakens familj. Dessutom förstår Drogon på något sätt att det inte var Jon som verkligen dödade Dany – utan att det var “The Iron Throne” som gjorde henne galen. Därför bränner han ner tronen tills alla svärd bara består av smält stål.

Drogon smälter ner tronen med sin eld istället för att döda Jon Snow.

Drottningen i norr
Sansa hade det inte lätt under de första fem säsongerna då hon hamnade i klorna på två psykopatiska maktmissbrukare i form av Joffrey Lannister och sedan Ramsay Bolton. Därefter har Sansa Stark vuxit ut till en kompetent ledargestalt som i slutet också ser till Norden blir ett självständigt kungadöme i vilket hon själv kröns till drottning i Norden. En titel som hennes bröder Robb Stark och Jon Snow oundvikligen misslyckades med att hålla.

I sista scenen ser vi Sansa sitta på tronen ​​i Winterfell med sin familjs sigil medan hennes trogna undersåtar ropar, “Drottningen i norr”. Det gav oss hopp om att familjen Stark kommer att leva vidare även om ingen av hennes två kvarlevande Stark-bröder verkar kunna få barn. Förhoppningsvis lever namnet vidare genom “The Lady of Winterfell”. Men det är inte heller helt säkert att Jon Snow håller sitt löfte till Night’s Watch, i sista scenen ser han ut att lämna Castle Black och kanske överger han även då sitt löfte att inte avla några barn.

Sansa lyckades göra Norden till ett oberoende kungarike såsom det en gång var långt bak i Westeros förflutna.

Ny kung bortom muren
I slutscenen får vi se Jon Snow rida in i skogarna bortom muren i norr tillsammans med sin gode vän Tormund Giantsbane och ett stort antal vildlingar. Något som man kan tänka sig att Jon ändå trivs med då han ända sedan sin romans med Ygritte haft ett varmt förhållande till vidderna norr om muren. Och även om han, trots sin kungliga börd, inte regerar i Westeros kanske han kommer att bli någon slags kung bortom muren, à la Mance Raider.

Vart är vår kära nordbo egentligen på väg?

Arya Stark seglar mot väst
Arya Starks resa i serien slutar med ett nytt löfte. Arya har länge velat upptäcka det som ligger väster om Westeros och säger redan i säsong sex “Essos is East. Westeros is West, but what’s West of Westeros?”. Serien slutar med att hon seglar iväg på en båt med Stark-segel, beväpnad med besättning, karta och teleskop, redo att upptäcka. Många antyder på att serien kommer att spinna vidare med en ny berättelse om hennes upptäckter västerut.

”Game of thrones” må vara slut, men sagan om is och eld fortsätter. Till sommaren spelas ett pilotavsnitt in för en prequelserie som Jane Goldman och George R.R. Martin skapat och utvecklat tillsammans. Skulle serien få grönt ljus av HBO efter pilotinspelningen kommer serien sändas tidigast 2020, men mer troligt är 2021.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.