fbpx

Stockholm Pride 2019 – här är höjdpunkterna

Stockholm Pride är i full gång och det finns mycket att välja på under årets upplaga! Vi har frågat Pride-experten Jonas Andersson om guldkorn man inte får missa – han tipsar om konserter, fester, föreläsningar, samtal och konst.

Torsdag 1 augusti:

Konst: Sharon Hays på Moderna Muséet
Den tongivande amerikanska konstnären Sharon Hays ställer för första gången ut i Sverige med utställningen
Echo, som rymmer HBQT-röster från förr och nu. Utställningen är öppen fram till 11 augusti. 

Fest: Silent Disco på Pride Park
Silent Disco blev en succé på festivalen förra året och i år är det dags igen. Här dansar du till musik i hörlurar istället för högtalare, och du kan välja mellan tre olika kanaler att lyssna på. Dansgolvet hittar du på Regnbågsscenen i Pride Park på Östermalms IP torsdag till lördag kväll klockan 22.30. 

Vernissage: La Luz Sobre el Mar av Olof Grind på Taverna Brillo
Idag ställer fotografen Olof Grind ut sin senaste serie La Luz Sobre el Mar på Taverna Brillo mellan klockan 17-20. Olof Grind började fotografera redan som 13-åring och har sedan dess ställt ut flertalet gånger på Fotografiska. I hans senaste serie porträtteras queer-par i fantastiska bilder. Inträdet är gratis.

Olof Grinds blev känd genom att posta sina verk på hans Instagram.

Fredag 2 augusti:

Föreläsning: Att ta bilder som stör & berör med Elisabeth Ohlson Wallin
I snart 40 år har Elisabeth Ohlson Wallin levererat utställningar inom ämnen som berör många men också stör. Under sin föreläsning på Stockholm Pride kommer Elisabeth att prata om sina bilder och berätta varför hon tar de bilder som hon gör och vad hennes stora driv och passion är för fotografering. Föreläsningen är kostnadsfri och arrangeras av Scandinavian Photo på Vasagatan 14 kl 16:30-17:15.

Fest: Lesbisk Pride-fest på Fotografiska
Moxy och Fotografiska Studio Live anordnar en lesbisk Pride-fest där det blir två färgglada dansgolv med två barer på andra våningen på Fotografiska. Festen börjar kl 22 pågår fram till 03 med livespelning, dj:s, dans och mingel. Förköpsbiljetter kostar 150kr och biljetter i dörren 200kr.

Utställning: Queer-tema på Hallwylska muséet
Under Pride-veckan arrangerar Hallwylska muséet visningar ur genus- och queerperspektiv. En av utställningarna
Bekanskap sökes… handlar om hur man under 1900-talets början kunde söka kontakt för förbjudna sexuella möten genom att skriva på offentliga toaletters väggar. Genom dokumenterat klotter kan man spåra denna historia. Följ med på en vandring i kvarteren runt Hallwylska palatset och lär dig mer om dessa anonyma kontaktytor och hur de användes i en tid då samkönade relationer var olagliga. Öppet även på lördag.

Fest: House-party hela natten i Slakthusområdet
För dig som inte vill gå hem för tidigt bjuds det på dansant musik i Kvarteret i Slakthusområdet mellan kl 22-05 med bland annat Linus Lord, Christeene, DJ Bride och Per QX. En fest du inte får missa om du älskar att dansa.

Samtal: Rainbow Riots India om att leva som hbtq-personer i Indien
Intimt samtal med den svenska artisten och människorättsaktivisten Petter Wallenberg som grundade Rainbow Riots år 2012, en organisation som verkar världen över för att hbtq-personer ska kunna leva fritt från fördomar, förföljelse och diskriminering, och medlemmar ur Dancing Queens, Indiens första trans-dansgrupp som är del av det uråldriga trans-community som anses ha gudomliga krafter samt Tropical Marca, Indiens första queer-rappare som också är drag queen. Gruppen kommer att berätta om arbetet med Rainbow Riots i Indien men också om hur det är att leva som hbtq-personer i världens folkrikaste land där samkönad kärlek just blivit lagligt för mindre än 1 år sedan. Missa inte heller deras musikuppträdande på Stockholm Prides stora scen på lördag kl 20:00-20:30.

Indiens första öppet queera artister i samtal med den svenske artisten och aktivisten Petter Wallenberg.

Lördag 3 augusti: 

Manifestation: Största Prideparaden i Skandinavien
Lördagen är självklart vikt åt Stockholm Prides parad – Nordens största prideparad och ett evenemang som inte får missas! Paraden tågar genom Stockholm och är en glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek och frihet, samt en demonstration för allas rätt att älska den man vill! Paraden drar närmare 45 000 deltagare. Startskottet för Prideparaden är klockan 13:00 vid Stadshuset på Kungsholmen och går till Pride Park på Östermalms IP. Sträckan är cirka 4,3 kilometer lång och tar runt två timmar att promenera. Du behöver inte anmäla dig som privatperson om du vill delta, det är bara att hänga med! 

Förfest: Taverna Brillo Day Pride Party
Om du vill mingla tills Prideparaden når Stureplan är Brillo Day Pride Party det perfekta alternativet för dig! Njut av drinkar och ladda upp med Brillos goda pizzor. Förfesten börjar klockan 12 och paraden brukar nå Stureplan runt 14.30. Då är det bara att hitta en plats i tåget och följa med till Östermalms IP där paraden slutar!

Konsert: Stor avslutningsshow på Pride Park med bland annat Pussy Riot
Full rulle i Pride Park på Östermalms IP även på avslutningskvällen så klart med musikframträdanden med bland annat Pussy Riot och The Weather Girls. Mitt emot stora scenen ligger Champagnebaren med bokningsbar VIP-hylla och skaldjur på menyn. I de andra restaurangtälten, Klubb Moxy och KingKong finns klassisk festivalmat med fokus på kvalitet och gröna alternativ.

I Pride Park på Östermalms IP samsas politiska partier, olika utställare, intresseorganisationer och en mängd företag. Här finns även två scener där uppträdanden kommer äga rum. Foto: Nils Carmel

Söndag 4 augusti:

Utställning: Oförskräckta flickor och ömsinta örlogsfartyg på Sjöhistoriska
Sjömännens liv har ofta romantiserats, men hur var det egentligen att leva på en ostindiefarare på 1700-talet? Och i vilken utsträckning fanns kvinnor på sjön, i krig och fred? Sjöhistoriska drar en röd tråd genom flera utställningar och tittar närmre på galjonsfigurer, sjömansuniformer, historiska sjöslag och kinesiska souvenirer! Visningen är gratis och anordnas kl 15-16 på Sjöhistoriska muséet. 

Fest: Open air Pride closing Party på Trädgården
Häng med till Trädgården vid Skanstull på Södermalm och käka bakispizza och njut av Mojitos, Apperols och öl i solen. Den perfekta kuren för baksmällan! Dj:s på avslutningsfesten är Bride, Jodie Harsh och Bernhard. Dörrarna öppnar klockan 17 och inträdet är gratis fram till kl 20. Se deras program för fler klubbar och fester under Pride-veckan. 

Jonas Andersson, Pride-expert

Jonas Andersson är en central figur i Stockholms Pride-firandet. Som grundare av Stockholm Gay Life och värd för många av evenemangen har han stenkoll på vad som händer under Pride 2019.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Östermalms Saluhall står redo för efterlängtad återinvigning